Nepotul domnului Ghimpu

Dintr-o mare speranță a politicii moldovenești, Dorin Chirtoacă s-a transformat într-o dezamăgire pe măsură. O parte din vină o poartă unchiul său, Mihai Ghimpu.

Armand Gosu 30.05.2017

De același autor

 

Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului de aproape 10 ani, a fost reținut de procurori sub acuzația de corupție în afacerea par­cărilor cu plată și eliberat în mai puțin de 24 de ore, fiind consemnat în arest la domiciliu. În ul­timii ani au circulat in­tens zvonuri privind iminenta sa arestare, s-a vorbit de su­te de dosare deschise de procurori și ținute „calde“, au fost publicate anchete jurnalistice privind sche­mele de afaceri ale li­be­ra­lilor moldoveni. Preșe­din­te­le Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spunea invariabil că în spatele acestor atacuri stă Kremlinul și le explica prin faptul că partidul său pledează pen­tru unirea cu România. Cât despre reți­ne­rea de către procurorii anticorupție a ne­potului său, primarul Chirtoacă, Ghimpu a afirmat categoric că decizia arestării „a fost luată la Moscova“. Publicul nici mă­car n-a mai zâmbit, excentricitățile lui Ghim­pu nu-i mai amuză pe moldoveni.

 

De peste doi ani, liderii PL, Mihai Ghimpu și nepotul său, Dorin Chirtoacă, în mai toate momentele de criză politică, și n-au fost puține, au fluturat tema „DNA trece Prutul“. Mulți au spus că e doar un joc politicianist, că liderii PL încercau să-și consolideze electoratul. Fără prea mare suc­ces. În primul rând, pentru că Ghimpu a făcut parte din coaliția de guvernare controlată de controversatul oligarh Vlad Pla­hotniuc, asupra căruia planează sus­pi­ciuni de corupție. Motiv pentru care com­portamentul politic al lui Ghimpu, cu o mâ­nă prins de poala lui Pla­hotniuc și cu cealaltă flu­turând steagul antico­rup­ți­ei, a fost taxat drept schi­zofrenic. Ceea ce a făcut ca PL să coboare în sondaje până sub pragul electoral. O preconizată schimbare a sistemului electoral prin trecerea la uninominal sau mixt ar compromite de­fi­ni­tiv șansele lui Ghimpu de a intra în parlament.

 

Dintr-o mare speranță a politicii mol­do­venești, Chirtoacă s-a transformat într-o dezamăgire pe măsură. O parte din vină o poartă unchiul său, Ghimpu. Dar po­li­ti­ci­a­nul Chirtoacă nu moare singur, odată cu el moare și ideea unui alt fel de politică promovată de noua generație, ideea unui unionism luminat, a afirmării unui ro­mâ­nism impregnat de valori occidentale.

 

Faptul că de câteva luni Consiliul Na­țio­nal Anticorupție (CNA), echivalentul DNA românesc, tot reține, arestează, eliberează demnitari, politicieni, funcționari su­pe­ri­ori, în cadrul unor descinderi spectaculos mediatizate, a creat impresia că antico­rup­ția din Moldova s-a urnit din loc. Doar în afara Moldovei circulă această iluzie, pen­tru că acolo, printre cei care mai înțeleg ce se petrece peste Prut, nu e nicio în­do­ia­lă că CNA este un simplu instrument în mâinile lui Plahotniuc. Nu o dată s-a spus că, pentru a deveni credibil, CNA ar tre­bui să înceapă chiar cu anchetarea și ares­tarea lui Plahotniuc. Până atunci, însă, CNA rămâne doar o promisiune.

 

Pentru unii comentatori de la București, reținerea lui Chirtoacă și colapsul PL sunt un eșec al politicii României în relația cu Republica Moldova. E un punct de vedere naiv. Cei care-l emit consideră că există o politică a Bucureștiului față de Chișinău. Greșit, fiecare instituție de pe Dâmbovița are propriile sale interese și jocuri. Cele mai importante sunt serviciile secrete, cu multe afaceri în zonă, departe de privirile DNA. Au supraviețuit serviciile românești defecțiunii Iurie Roșca. Nici Ghimpu și nici Chirtoacă n-au stofa intelectuală a lui Roșca pentru a-i îngroșa suita lui Dughin. Viitorul lor nu e deloc roz. Chiar dacă as­tăzi procurorii nu încep ancheta împotriva lui Ghimpu, acuzat acum câteva zile de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, că s-ar fi folosit de SIS pentru a încerca să manipuleze o licitație publică de la Apă­ra­re, pot s-o facă peste un an. Oricum, acu­zația este halucinantă și pare a confirma cele mai grave bănuieli privind implicarea celor mai importante instituții - inclusiv a SIS - în acte de corupție. Ghimpu trebuie să știe că nepotul său a fost reținut pentru un contract semnat în 2015 și, după multe luni în care nu s-a întâmplat nimic, din­tr-o dată ancheta a început să avanseze.

 

În fond, reținerea lui Chirtoacă pare să con­firme intenția lui Plahotniuc de a schim­ba sistemul electoral din Moldova. În noul cadru, nu mai e loc și pentru PL. În același timp, Plahotniuc are nevoie de electoratul care răspunde la propaganda prounionistă și proromânească, undeva pâ­nă la 15%, după cum indică scorurile ob­ținute în alegeri de PL. Pentru Pla­hot­niuc este vital ca acest electorat să nu ajun­gă la Maia Sandu și Andrei Năstase. Pentru asta va apăsa pe pedala retoricii geo­politice. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22