Ei sunt statul. Ticăloșit

Până atunci, însă, ciocnirile violente cu trecutul de tristă amintire și în continuă prefacere ne bulversează prezentul. Înlănțuiți de televizoare, vedem umbrele statuilor proiectând-se pe pereții cavernei-ecran, știm cine le mută, ce scopuri au, dar fascinația spectacolului ne înmărmurește. Operațiunea de mistificare a istoriei e una dintre cele mai ample de la revoluție încoace.

Andreea Pora 30.05.2017

De același autor

 

Data la care va avea loc impactul dintre vii­torul de aur promis de guvernanți și epoca Dragnea încă nu a fost stabilită. Statistica e ne­clară, bâjbâie. Ursitoarele conduse de ves­tita Olguța spun că 2018 va fi anul în care prin venele nației va curge numai laptele și mie­rea secretate de Legea sa­la­ri­zării, în timp ce proorocii an­gajați de PSD susțin că doar în 2019 se va produce marele boom prin intrarea în vigoare a impozitului global. În uni­versul paralel al realității de zi cu zi, dușmanii de clasă și țară - îi știm cu toții: FMI, CE, afaceriști, finanțiști și ONG-iști plătiți de Soros - atrag atenția că impactul va fi unul devas­ta­tor pentru tot ce râde la soare. Mai cu seamă pentru opoziție, care ar vrea să facă rocadă la putere cu PSD, dar nu știe cum, așa că stă cuminte în băncile ei și țâțâie din buze. Nici data la care va avea loc coliziunea penalilor disperați cu pușcăria nu e clară, dar sistemul lor ticăloșit o presimte. Sunt semne destule că nebunia care i-a cuprins de acolo li se trage.

 

Până atunci, însă, ciocnirile violente cu tre­cutul de tristă amintire și în continuă pre­facere ne bul­ver­sează pre­zen­tul. Înlănțuiți de televizoare, vedem umbrele statuilor pro­iectând-se pe pe­reții ca­ver­nei-ecran, știm ci­ne le mută, ce scopuri au, dar fascinația spectacolului ne înmăr­mu­reș­te. Ope­ra­țiu­nea de mistificare a istoriei, s-o recunoaștem, e una din­tre cele mai ample de la revoluție în­coace.

 

Din „sistemul ticăloșit“, de exemplu, acest uriaș tablou vivant din piesa în vogă „noi sun­tem statul“, sunt extrași exact ticăloșii care trebuie puși la păstrare în dulapul cu schelete utile, în locul lor fiind introduse personajele indezirabile ale momentului. Așa se face că în locul lui Stănoiu, Ureche, Năstase și alți to­va­răși de bine cu apucături securistice au fost târâți în prim-plan Macovei și Danileț. Cei ca­re au eliberat justiția de poliția politică, au tă­iat capul monstrului și i-au luat documentele din gheare în aplauzele entuziaste ale pu­bli­cului sunt transformați azi în călăi ai de­mo­crației, hoți de dosare, șantajiști și sugru­mători ai independenței justiției. Culmea, zic asta exact cei care se autoproclamă, pe bună dreptate, „noi suntem statul“. Andronic, de exem­plu, bântuia seara prin sufrageriile sis­temului ticăloșit și stătea la whiskyuri cu statul, iar ziua îi dădea consultații politice trans­partinice, pentru ca acum să se me­ta­mor­fozeze ingenuu din patron cu dosar pe­nal în jurnalist. Iar dacă e să discutăm de sis­temul ticăloșit suferind de personalitate bi­polară, Băsescu știe cel mai bine cum stă treaba, doar în vreme ce lupta cu el l-a ex­tins până aproape că i-au crăpat cusăturile și conturile.

 

Sistemul ticăloșit și-a continuat neîntrerupt transformarea în stat ticăloșit de la Iliescu și Năstase la Băsescu și Dragnea, doar câteva nume, nu prea multe, s-au schimbat, în loc de Petrache și Bittner, Udrea și Cocoș. Re­țe­lele lui Hrebenciuc și Voicu au fost dublate de cele ale lui Ghiță, iar televiziunile-măciucă Voi­culescu - Antena 3 și Vântu - Realitatea s-au întărit cu Ghiță TV și Andronic Evz. Ei toți au fost și „sunt statul“. Ticăloșit. Vor însă să se extragă din tabloul vivant, dar pentru asta au nevoie să mistifice și trecutul, și pre­zentul. Doar-doar vor păcăli și viitorul.

 

Trebuie însă să se grăbească. Timpul nu-i aș­teaptă. Chiar dacă data fatidicei coliziuni cu pușcăria nu e certă - cum nu e nici cea cu vii­torul luminos plăsmuit de Dragnea - și cred că o pot amâna cu tertipuri și campanii de intimidare, după cum se comportă de câteva luni încoace, devine tot mai limpede că ci­neva le-a ghicit-o în stele sau le-a spus-o la ureche sistemul lor ticăloșit. Se vede treaba că nu doar tavanele școlilor cad, ci și ta­vanele propriilor buncăre au devenit mor­tale. Cad împreună cu zeul impunității pe viață pictat pe ele, deși i-au adus ani în șir ofrande. Pe noi toți. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22