Cristian Ghinea, reacție după demisia lui Nicușor Dan: USR merge mai departe!

I.m. | 01.06.2017

Deputatul USR Cristian Ghinea a reacționat, pe pagina personală de Facebook, la scurt timp după ce Nicușor Dan și-a anunțat demisia din partidul pe care l-a fondat. Ghinea a scris, printre altele că ”USR merge mai departe!”

Pe aceeași temă

 

 

”Azi sunt în Arad unde colegii noștri din excelenta filială locală candidează pentru primăriile din Almaș și Covăsânț, primele alegeri locale în rural pentru USR. Am așteptări foarte mari. USR trebuie să fie un partid predictibil, cu poziționări clare și decizii luate la timp. USR merge mai departe”, este mesajul scris de deputatul Cristian Ghinea pe Facebook. 

 

Postarea de pe rețeaua de socializare a venit la puțin timp de la anunțul făcut de Nicușor Dan că demisionează din USR, decizie luată după ce, miercuri, în Biroul Național al partidului s-a votat ca USR să se poziționeze împotriva modificării Constituției, așa cum solicită Coaliția pentru Familie

 

Între Cristian Ghinea și Nicușor Dan au existat de mai multe ori momente de tensiune. La începutul acestei săptămâni, de exemplu, deputatul îl acuza public pe fostul președinte a partidului că s-a opus poziționării ferme a USR împotriva modificării Constituției privind familia tradițională: "Se contura o majoritate clara pentru sustinerea propunerii. Moment in care Nicusor Dan a amenintat ca isi da demisia daca partidul se va pozitiona. Mai multi membri au cedat din pacate acestui santaj. L-am anuntat atunci pe Nicusor Dan ca daca nu avem o decizie e momentul sa isi asume personal acest lucru si ca eu m-am saturat sa raspund public pentru chestiuni pe care el le impune partidului si nu le asuma personal", a scris, luni, Cristian Ghinea, comentând la o postare de pe Facebook

 

În replică, Nicușor Dan explica, a doua zi, în 30 mai, că „există acum o puternică presiune internă pentru ca USR să se poziţioneze pe tema redefinirii familiei creştine. Opinia mea fermă este că ar fi o mare eroare. Am cădea cu totii in capcana de a vorbi despre ce ne divizează şi nu despre ce ne uneşte. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece, printr-o poziţionare care ar încălca convingerile intime ale unor colegi ai noştri aflaţi în minoritate". Fostul lider al partidului a mai subliniat, la începutul săptămânii, ca reacție la criticile lui Ghinea, că: „Am fost vehement împotriva poziţionărilor liderilor de opinie ai USR, de ambele părţi, care aduceau USR în dezbaterea progresişti vs conservatori, în loc de dezbaterea despre subiectele reale ale societăţii şi despre competenţele pe care USR le aduce în politică”.

 

Miercuri seară, după ce Biroul Național al USR a votat ca partidul să se poziționeze împotriva modificării Constituției în problema familiei tradiționale, modificare solicitată de Coaliția pentru Familie, mai mulți reprezentanți ai USR au precizat că Nicușor Dan și-a anunțat demisia din partid. Ulterior, aceștia au subliniat că liderul partidului a anunțat că se mai gândește peste noapte. Tot miercuri, în jurul orei 22.45, Nicușor Dan a scris pe pagina de Facebook: ”Biroul Național al USR a luat o decizie. E singura știre pentru azi. Până pe 11 iunie mult succes candidaților USR din Târgu Jiu, Bușteni, Lupeni, Craiova, Roman, Almaș și Covăsânț din județul Arad”. Astăzi dimineață, însă, Nicușor Dan a anunțat tot pe Facebook că demisionează din USR, nu doar din funcția de președinte al partidului. Ulterior, acesta și-a motivat decizia: 

 

Motivele demisiei mele. Primul dintre ele este opinia mea fermă că lucrul cel mai rău care se poate întâmpla în România acum este ca dezbaterea principală să fie pe cine fură și cine nu fură, ci pe cine apără tradițiile și cine nu le apară. În felul acesta, o să ajungem ca în următorii 20 de ani oamenii o să fure în continuare spunând că apără tradițiile. E un pericol uriaș pentru România. Al doilea motiv este că simt o datorie pentru oamenii care m-au votat. Tema familiei este foarte importantă pentru ei. Este o temă intimă, ce ține de identitate, de sentimentul religios. Chiar dacă ea este importantă pentru ei ca persoane, chiar dacă nu este importantă pentru societate. Este însă un al treilea motiv ține de onoare. În etapele de formare ale acestui partid, fie că a fost USB la început fie că a fost USR mai apoi, în zecile de întâlniri pe care le-am avut cu oamenii, pe care încercam să îi conving să vină către această construcție, le-am promis și a fost o promisiune personală că în partidul acesta este loc pentru toată lumea”, a precizat Nicușor Dan. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22