Romania, un pas inapoi. Cercetatorii straini, eliminati din evaluarea proiectelor nationale

E.b. | 06.06.2017

Cercetatorii straini au fost exclusi de la evaluarea proiectelor stiintifice romanesti, iar cercetatorii romani care lucreaza la universitati straine au fost eliminati din consiliile stiintifice nationale.

Pe aceeași temă

 

Asta reiese dintr-uni act aditional la contractul de finantare pentru servicii de conducere programe si componente de program din cadrul Planului National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare.

 

In acelasi timp, guvernul a modificat regulile privind finantarea cercetarii si dezvoltarii nationale, relateaza Science Business.

 

Conform noilor norme, Unitatea Executica pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii nu va utiliza evaluatori straini pentru proiecte in valoare totala de 873 milioane lei (191 milioane euro), cu exceptia cazului in care "nu exista un specialist disponibil la nivel national pe domeniul respect ", arata un act aditional la contractul de finantare pentru servicii de conducere programe si componente de program din cadrul Planului National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare. Fiecare evaluator extern va trebui sa fie aprobat, de la caz la caz, de catre autoritatea contractanta, respectiv de Ministerul Cercetarii si Inovarii, potrivit documentului.

Totodata, "selectia nationala se bazeaza pe utilizarea echilibrata a resurselor umane din toate regiunile de dezvoltare".  

 

 

"Este dincolo de posibilitatea noastra de a intelege", a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, pentru Science Business.  

 

"Este o lovitura care condamna Romania la un pas inapoi", spune Daniel David, prorectorul de cercetare al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.  "

 

Aceasta miscare poate fi vazuta doar ca un pas inapoi, spune si Lesley Wilson, Secretar General al Asociatiei Universitatilor Europene (EUA). "Este o dezvoltare foarte ingrijoratoare", a spus Wilson, avertizand ca cooperarea cu universitatile din Romania va deveni mai dificila, ceea ce va impiedica eforturile tarii de a stimula cercetarea si inovarea. 

 

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca (foto), a afirmat intr-un comunicat de presa ca embargoul asupra evaluatorilor straini va contribui la "optimizarea activitatii stiintifice", economisind timp si bani, conform HotNews

 

Valeca a aparat revizuirea politicilor de cercetare si a sustinut ca noul sistem va "corela stiinta cu cerintele economiei locale".

 

In acelasi timp, guvernul a redus bugetul pentru cercetare.  

 

Tara nu va reusi sa indeplineasca obiectivele de cheltuieli stabilite in strategia nationala pentru cercetare si inovare in 2014. Pe atunci, s-a planificat cresterea cheltuielilor pentru cercetare de la an la an, pentru a ajunge la 1% din PIB pana in 2020. 

 

Insa in acest an, premierul Sorin Grindeanu a incalcat promisiunea de campanie a partidului sau de a majora bugetul de cercetare cu 30% si a alocat doar 0,22% din PIB, cand cercetatorii speraau 0,63%

 

"Proiectele de cercetare in derulare au fost blocate si nu au primit finantare pentru anul 2017", spune Dumitru.

 

Valeca a concediat, potrivit sursei citate, cercetatori numiti in 2016 de catre de Dumitru, ministru al Educatiei la acea vreme. Persoanele numite urmau sa fie responsabile pentru supravegherea finantarii cercetarii si pentru a verifica orice incalcare a eticii stiintifice. Valeca i-a inlocuit cu cercetatori de la Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, o organizatie neguvernamentala a carei calificare stiintifica a membrilor a fost pusa la indoiala. Dumitru a declarat pentru Science | Business ca calificarile noilor membri sunt "inferioare" si "nu sunt la fel de bine pregatiti". "Au lucrat doar o luna", a spus Dumitru. "Decizia a fost politica". 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22