Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFLupte pesediste pentru controlul puterii
2017-06-06
2
Rămâne să aflăm, după anunţata remaniere, cine (va) deţine controlul în PSD şi, implicit, al puterii. Şi-l va menţine Liviu Dragnea? Sau şi-l va câştiga Sorin Grindeanu?

 

În spatele discursului despre remanierea Guvernului Grindeanu se văd clar tensiuni între Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu şi implicit între taberele care îi susțin. Pri­mul vrea să arate că, în ciu­da proiectului eșuat, OUG 13, și al riscului unei con­damnări, încă deține con­trolul de fapt și în partid, și în guvern. Celălalt, căz­nindu-se de o vreme să po­zeze în arhanghel al inte­grității, pare că-și dorește mo­mentan măcar controlul de fapt în guvern, dacă nu şi pe cel al partidului, în con­textul unei posibile debarcări, pe mo­ti­ve judiciare, a lui Liviu Dragnea.

 

Vă mai amintiți de poza aceea, din prima zi de lucru a lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria, când noul premier fusese dus la serviciu de către şeful său, Liviu Dragnea, și când, la despărţirea de acesta, s-a lăsat pupat pe obraji? Era un tablou din care trans­părea obediență din partea noului pre­mier. Şi stăpânire a situației, din par­tea liderului social-democrat.

 

Șase luni după aceea – după ce ţelul co­mun, materializat în OUG 13, a fost ratat –, o serie de poze cu cei doi, surprinse de pre­să pe la diferite evenimente, vorbesc des­pre o răceală între ei, vizibilă și pentru nespecialiști în comunicare nonverbală. Și implicit despre disensiuni în partid, des­pre tabere care au ajuns să se incomodeze reciproc, care vor controlul în partid.

 

Remanierea Guvernului Grindeanu este, de o vreme, laitmotiv în discursul public al unor voci ale coaliției de guvernare. Vor­bește despre ea liderul PSD, Liviu Drag­nea, declarându-se nemulțumit de modul în care este implementat programul de gu­vernare. O face și coechipierul său de coa­liție, președintele ALDE, Călin Popescu Tă­ri­ceanu, care se declară nemulțumit de mo­dul în care guvernul a abordat Legea salarizării unitare, acuzând rezerve față de crearea Fondului Suveran de Dez­vol­tare și invocând dezacordul miniștrilor ALDE față de comunicarea cu premierul. O fac și apro­piați ai lui Liviu Dragnea. De exemplu, Olguța Vasi­les­cu, una dintre vocile care s-au opus autosuspendării lui Liviu Dragnea din func­ţia de șef de partid, imediat după condamnarea sa în Dosarul „Referendumul“. Acum, conform unor in­for­mații apărute în presă, ame­­nințată de Sorin Grindeanu că va fi de­misă, l-ar fi numit „pulifrici amărât“ şi l-ar fi avertizat: „Vezi să nu zbori tu“. O declarație care spune multe despre pozi­țio­narea lui Sorin Grindeanu în ochii șefului său de partid. O ieşire critică la adresa prim-ministrului a avut şi Gabriela Firea, și ea în grațiile liderului social-democrat, care s-a declarat dezamăgită de Guvernul Grindeanu: „Avem o relație mai proastă decât pe vremea tehnocraților“. Iar iso­nul l-a ținut Codrin Ştefănescu, un alt apro­piat al lui liderului PSD.

 

Problema este că remanierea ține de com­pe­tența premierului de jure. Dar multe s-au întâmplat, în ultimele șase luni, cu voia premierului de facto, Liviu Dragnea. De exemplu, niște demisii forţate din guvern, solicitate pe linie de partid, care să ducă în final la remaniere. Poate chiar a pri­mului ministru. Grindeanu a ripostat în­tr-o notă ironic-ofensivă: „Unii și-ar do­ri un cutremur la Palatul Victoria. Lor le fuge pământul de sub picioare“, cu trimi­tere, probabil, la iminenta sentință defini­tivă pe care o așteaptă Liviu Dragnea și care l-ar putea scoate definitiv din liga mare a politicii, în cazul unei condamnări chiar și cu suspendare. Iar acesta nu e pri­mul semnal că între premier și șeful său de partid există o fractură. În mai, Sorin Grindeanu a cerut CCR să respingă sesi­za­rea înaintată de fosta soție a lui Liviu Drag­nea, privind pragul prejudiciului pentru abuzul în serviciu. Și, în plus, ar fi decis abrogarea OUG 13 fără acceptul liderului PSD, dar asta numai după ce zile în șir a sfidat sute de mii de oameni ieșiți la pro­teste.

 

Unii văd în acest comportament al d-lui Grindeanu semne de independență față de Liviu Dragnea. Dar poate fi citit și în cheia duplicității, la care d-l Grindeanu ar putea recurge pentru a poza acum în altă ipos­tază decât cea pe care a acceptat-o la nu­mirea în funcție, aceea de slujitor loial in­tereselor personale ale lui Liviu Dragnea. OUG 13 stă mărturie – premierul Grin­dea­nu nu poate afirma că nu a ştiut despre punerea pe ordinea de zi a acesteia și des­pre efectele sale. La OUG 13 domnii Drag­nea, Grindeanu şi Iordache au lucrat în echi­pă. Au fost solidari în încercarea de a o impune, au mințit în echipă, pentru a atin­ge scopul unei găşti politico-penale. Și au sfidat în echipă sute de mii de ro­mâni ieşiţi în stradă să protesteze împo­triva ordonanţei date „noaptea, ca hoţii“. Niciunul dintre cei care au contribuit la OUG 13, unii gândind-o, alții girând-o, nu mai prezintă credibilitate. Indiferent da­că unii încearcă să ia distanță, mimând acum disidența, corectitudinea sau refor­mis­mul. Cei, foarte puțini, care au vrut să se delimiteze, au făcut-o atunci, prin de­mi­sii sau poziționări publice împotriva a ceea ce se întâmpla. Cei care au rămas au cau­țio­nat-o. În plus, când accepţi rolul de ma­rio­netă şi faci orice pentru a fi urcat şi men­ţinut pe un vremelnic soclu, ţi-l asumi pâ­nă la finalul spectacolului. Altfel, rişti să ţi se taie sforile, în timpul primului act. Sau în „minutul 15“, vorba premie­rului.

 

Rămâne să aflăm, după anunţata re­ma­nie­re, cine (va) deţine controlul în PSD şi, im­pli­cit, al puterii. Şi-l va menţine Liviu Drag­nea? Sau şi-l va câştiga Sorin Grindeanu? 

TAGS : Liviu Dragnea Sorin Grindeanu remaniere OUG 13 ALDE legea salarizarii codrin sefanescu CCR condamnare iordache
Comentarii
Marius Nicolescu 2017-06-08
PS - Am uitat de loturile EADS si Microsoft, de dosarul Bechtell si de micutul mamei adoptive, Dan Sova. Sunt multi. Exagerat de mult. Ma tem pentru toti oamenii cinstiti din aceasta tara. Atatia cati au mai ramas.
Marius Nicolescu 2017-06-08
Un cuib de viespi. Niste mizerabili (dar sa nu-i uitam nici pe liberali, miscarea "populara", ALDE sau pe ipocritii maghiari-UDMR). Cum mai putem spera in redresarea economica a acestei tari cu oameni de joasa probitate morala, cu limbajul acesta de mahala a Craiovei, sau cu condamnati ce nu se dau dusi dar care realizeaza "Programe de Guvernare" ce nu pot fi puse in practica. Si in toate aceste sase luni zambesc perfid pe sub mustata, si-si arata dantura netratata, sfidandu-ne pe sticla. Si poate au tot dreptul sa o faca de vreme ce noi, ca popor, lancezim in foame si lipsuri de tot felul. Nastase nepedepsit pentru subminarea economiei nationale, DIP (Dan Ioan Popescu) ministrul cu sotie de seama copilului sau din prima casatorie nepedepsit, Videanu este in libertate si concureaza la avere cu Voiculescu, Dragnea sau cu cei de la Liga, alti baieti destepti din energie (ale caror nume imi scapa) - nepedepsiti, Basescu nu este pe lista (l-au trecut absent motivat cei de la UE), pupezele Udrea si Bica vocifereaza pe tonuri inalte cand vad cat de carpita e Justitia. Acum nici mortii nu mai sunt de vina pentru hotiile lor. Dinu Patriciu si Dan Adamescu si-au trecut pe numele mostenitorilor averi din tara aceasta si din banii amaratilor de romanasi si Justitia tace. Ponta Viorel a scutit Kazahstanul de o datorie de 400.000.000 $. Chiar a sters de la el, cu marinimie, acesta suma!? Si Justitia tace. Eu zic asa: ne lipsesc DNA, Parchet General, procurori. Intr-un cuvant ducem lipsa de institutii. Si fara ele suntem terminati. Ruinati.
Total 2 comments.
Recomandari
2014
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22