Are nevoie USR de o ideologie?

Care sunt obiectivele USR, în afară de anticorupție, transparenţă şi reconstrucţie, cuvinte prea generale pentru ca partidul să poată fi evaluat pe seama lor? Viitorul acestei tinere formațiuni ține atât de eficiența sa în opoziție, cât și de ideologia pe care și-o va stabili, fiindcă e greu de crezut că am ajuns deja în epoca postideologiei.

Sabina Fati 06.06.2017

De același autor

 

Uniunea Salvați România s-a comportat până acum ca și cum ar fi intrat într-o epocă post­ideologică în care nu contează prea mult prin­cipiile și credințele personale, ci doar marile di­recții ale istoriei. Nicușor Dan, care abia fusese ales li­derul acestei formațiuni, și-a dat demisia fiindcă nu a reu­șit să-și păstreze partidul în­tr-o zonă aerată și dezideo­logizată, care i-ar fi asigurat uni­tatea, fără să înțeleagă că de­zideratul lui era utopic.

 

Prin definiție, un partid politic are mai multe funcții, iar pri­ma dintre ele are legătură cu afirmarea punctelor de vedere asupra dife­ri­te­lor subiecte aflate în dezbatere, în vreme ce funcția cea mai importantă este obținerea con­trolului asupra guvernului prin câștigarea ale­gerilor sau asocierea într-o alianță câș­ti­gă­toare. Ambele chestiuni sunt extrem de di­fi­ci­le, dacă nu chiar imposibile pentru USR, par­tid care are în interior oameni de orientări foarte diferite.

 

Tema familiei, care a produs prima criză mare în această formațiune, votată mai cu seamă de electoratul urban, educat, cu vederi li­be­ra­le, arată că, cel puțin la vâr­ful USR, taberele sunt relativ egale: 11 dintre cei 21 au vo­tat împotriva schimbării Cons­tituției, care, așa cum este acum, ar putea permite la un moment dat căsătoriile ho­mo­sexuale. Există, însă, o fac­ți­u­ne importantă, unde s-a in­clus și Clotilde Armand, care militează pentru familia tra­di­țională în detrimentul homo­sexualilor. Nu există niciun proiect de lege sau vreo propunere pentru susținerea că­să­to­riilor gay, dar Coaliția pentru Familie și fac­țiu­nea Armand din USR vor să provoace o ac­țiune pre­ventivă prin care să se asigure că nic­io­da­tă în viitor nu se va putea întâmpla așa ceva.

 

Probabil că prea puțini dintre cei care au vo­tat USR sunt de partea acestei grupări tra­di­țio­naliste și nu e clar cum va lucra mai de­par­te partidul când va fi vorba despre hotărâri im­portante. Programul USR este minimalist, în așa fel încât să nu-i su­pe­re nici pe cei care se consideră de stânga, nici pe cei care se cred la dreapta, dar să atra­gă electorat din toate direcțiile. În campania electorală funcționează o astfel de retorică, dar mai târziu, când vine vremea să facă lu­cruri concrete, un partid ca­re nu are o anu­mită coerență de principii și de strategii nu poate deveni credibil, eficient și competent. Ale­gătorii recunosc imediat un partid care are rezultate, care se luptă pentru țelurile sale. Care sunt obiectivele USR, în afa­ră de anti­co­rupție, transparenţă şi recon­struc­ţie, cuvinte prea generale pentru ca partidul să poată fi evaluat pe seama lor? Viitorul aces­tei tinere for­mațiuni ține atât de eficiența sa în opo­zi­ție, cât și de ideologia pe care și-o va stabili, fiindcă e greu de crezut că am ajuns deja în epoca postideologiei.

 

Deocamdată, tabăra progresiștilor și liberalilor a câștigat în fața conservatorilor, iar Nicușor Dan, el însuși un progresist, a plecat din par­tid, fiindcă n-a putut să păstreze formațiunea unită, crezând că o primă breșă ideologică o va atrage pe următoarea și tot așa, până ce USR se va face bucățele.

 

Pe de altă parte, nu e pentru prima dată când Nicușor Dan se află în contradicție cu partidul pe care l-a creat. În martie, s-a declarat îm­po­triva primirii fostului premier Dacian Cioloș în USR, argumentând că brand-ul Cioloș e mai bi­ne definit decât cel al partidului și că ar limita imaginea USR la performanţa Gu­ver­nu­lui Cio­loş, cu toate compromisurile ei. Pe ur­mă, în aprilie, a declarat că cei mai mulți membri ai partidului îl doresc pe fostul premier în partid și că acesta are ușile deschise, dar că „nu i se va oferi au­to­mat o funcție de conducere“.

 

Prin demisia sa, înainte de a încerca să con­sul­te Consiliul Politic pe tema familiei sau chiar să convoace un Congres al USR, Nicușor Dan sugerează că partidul își va găsi o orientare ideologică chiar cu prețul fra­tricidului. În plus, i se vor deschide larg porțile fostului premier tehnocrat, care are nevoie de un partid tram­bulină pentru a reveni în politica mare. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22