Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Franta, alegeri parlamentare. Partidul lui Macron, larga majoritate in Adunarea Nationala
E.B. - - - -
2017-06-11
International
0

In Franta are loc duminica primul tur al alegerilor parlamentare, sectiile de votare s-au deschis la ora opt dimineata, transmite Reuters.

 
 

 

UPDATEPartidul "La Republique en Marche!" (LREM) al președintelui Franței, Emmanuel Macron, pare a-și fi asigurat obținerea unei largi majorități în Adunarea Națională, conform estimărilor de la finalul primului tur al alegerilor legislative de duminică, transmit agențiile internaționale de presă.

 

LREM s-ar clasa, după acest prim tur, pe locul întâi, cu 32,2 — 32,9% din voturi, în fața dreptei ( 20,9 — 21,5%) și a Frontului Național (13,1 — 14%), conform primelor estimări ale institutelor de sondare. Proiecțiile pentru turul al doilea i-ar acorda între 390 și 445 de mandate dintr-un total de 577, precizează AFP.

 

Tot potrivit acestor estimări, partidul politicianului de extremă stânga Jean Luc Melenchon, La France Insoumise (Franța nesupusă), ar urma să obțină 11% din sufragii, în timp ce Partidul Socialist ar fi avut un scor situat între 9 și 10,2% dintre alegători.

 

Conform proiecțiilor cercetărilor sociologice, dreapta, Republicanii, ar obține între 80 și 132 de mandate, Partidul Socialist și aliații săi — între 15 și 40 de mandate, Franța nesupusă și Partidul Comunist — între 10 și 23 de mandate iar Frontul Național — între unul și 10 fotolii de parlamentar.

 

Reprezentanții dreptei (Les Republicains) și cei ai Frontului Național (FN) au considerat "dezamăgitor" rezultatul, vicepreședintele FB, Florian Philippot, chemând la "mobilizare generală" pentru al doilea tur, de duminica viitoare.

 

Primul tur al alegerilor parlamentare nu a reușit să-i mobilizeze pe francezi, pentru prima dată după aproape 60 de ani procentul de abținere de la vot urmând să depășească 50%

 

UPDATE: Rata de participare la primul tur al alegerilor legislative din Franța era de 40,75% duminică, la orele 15:00 GMT, potrivit Ministerului de Interne al Franței, în puternică scădere, de aproape opt procente, în raport cu scrutinul din 2012 la aceeași oră (48,31%), informează AFP, preluată de Agerpres.

 

Dacă această tendință se confirmă, nivelul de participare final ar putea fi cel mai scăzut pentru un prim tur al legislativelor din 1958 până în prezent.

 

Potrivit celor mai recente sondaje ale opiniei publice, ''La République en marche!'', partidul noulului președinte centrist al Franței, Emmanuel Macron, ar obține o largă majoritate la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 18 iunie, ceea ce i-ar permite să pună în aplicare reformele pe care le-a promis. 

 

Sondajele de opinie au estimat ca partidul Republica in Mars (LREM) al noului presedinte Emmanuel Macron va avea, dupa turul doi din 18 iunie o majoritate enorma pentru a guverna, potrivit Reuters.

 

Un sondaj Ipsos Sopra Steria publicat ieri prognoza ca partidul de centru, lansat de Macron in aprilie 2016, este pe cale sa obtina 397-427 locuri din cele 577 de mandate din camera inferioara a parlamentului, una dintre cele mai mari majoritati din ultimele cinci decenii.

 

Republicanii si aliatii sai vor deveni probabil principala forta de opozitie, arata sondajul citat, care prognozeaza ca, dupa turul doi, acestia vor avea 95-115 mandate

 

TAGS : Macron alegeri Franta parlamentare sondaje Republica in Mars
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
2576
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22