Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFMoftul lui Dragnea
2017-06-13
4
Merită interesele de grup ale d-lui Dragnea și setea lui de putere declanșarea unei crize politice?

 

Oricât de sfidător s-ar arăta Liviu Dragnea față de Sorin Grindeanu la televiziunile aservite PSD, fără îndoială, știe și el că așii din partida de poker pe care o joacă pe seama Guvernului Grin­deanu se află acum la Co­troceni. Vizita președintelui Iohannis la Washington, mai ales primirea la Casa Albă, au modificat cadrul politic în care se desfășoară lupta pentru putere dintre liderul PSD și premier și au scos în evidență pregnant contrastul penibil dintre un președinte care poate fi om de stat și gașca din fruntea coaliției de guvernare: baroni mărunți, cu dosare pe­nale, incapabili să depășească nivelul lup­tei între facțiuni preocupate de pro­priile interese meschine, în disprețul interesului național. Bomboana de pe coliva pesedistă este, fără îndoială, sprijinul exprimat fără echivoc de președintele SUA pentru lupta anticorupție, deoarece îl aruncă în de­fen­si­vă pe Liviu Dragnea, condamnat penal și inculpat, și întărește indirect poziția pre­mie­rului Grindeanu, care a adoptat, cel pu­țin declarativ, cauza statului de drept.

 

Probabil că domnul Dragnea, cu toată ze­flemeaua sa de bodegă afișată la România TV, știe că istoria României nu se scrie doar în sediul PSD, ci și în marile can­ce­la­rii oc­cidentale, mai ales în acest moment. Până acum a mizat pe forțe care, în loc să se im­pună, au pierdut: nici UE nu a ex­plo­dat, nici Donald Trump nu s-a dovedit în­gă­dui­tor față de batjocorirea statului de drept. Deci exigențele internaționale nu-i vor per­mite probabil lui Liviu Dragnea să tra­te­ze guvernarea României ca pe do­me­niul său propriu de vâ­nă­toa­re – sau de pescuit, da­că vreți.

 

Pe aceasta se bazează pro­babil și premierul Grin­dea­nu când atrage atenția pe Facebook că România are ne­voie de stabilitate și pre­di­ctibilitate pentru a va­lo­rifica toate oportunitățile momentului, și o face chiar în ajunul marii evaluări pe care Dragnea și acolitul său cercetat pe­nal, Darius Vâlcov, o anunță cu mare pom­pă de ceva vreme, ame­nin­țând totodată cu demisiile în alb pe care membrii Exe­cutivului i le-ar fi oferit lui Dragnea, deși acesta nu are niciun rol cons­tituțional în privința guvernului. Mai mult, premierul pune accentul pe relațiile internaționale, adică exact pe zona în care liderul PSD es­te un paria, președintele Io­hannis un par­te­ner respectat al Occiden­tu­lui, iar pre­mie­rul Grindeanu un candidat la res­pec­ta­bilitate. În sfârșit, prim-mi­nis­trul cere un dialog între Președinția Ro­mâ­niei, Senat, Camera Deputaților și Guvern. Cu alte cu­vinte, scoate chestiunea gu­ver­na­mentală din curtea PSD și o plasează în contextul in­teresului național, sugerând că gu­ver­narea unei țări care începe să-și croiască un nou profil internațional nu poate fi un moft al unui lider de partid cu care ni­meni nu stă de vorbă nici la Bruxelles, nici la Washington. Este lim­pe­de că pre­mie­rul se aliniază la poziția pre­ședintelui Iohannis și este de presupus că are de partea lui o parte din PSD, mai puțin vo­cală, dar totuși nemulțumită de modul în care Dragnea & Co. au acaparat puterea în partid și vor să-și subordoneze total gu­vernarea. Dacă primarul Iașiului Mihai Chirica a ieșit din nou la rampă, cerând, pe drept, demisia Liei Olguța Va­si­lescu și a lui Sevil Shhaideh și afirmând pe șleau că „ești dus cu pluta“ dacă îți de­miți pro­priul guvern, pe surse s-a aflat că nici mi­nistrul de Finanțe Viorel Ștefan, unul din­tre puținii miniștri cu competențe do­ve­dite, nu se lasă umilit de Liviu Drag­nea. Cât despre ministrul Justiției, știm de­ja că nu se jenează să-l înfrunte inteligent pe li­derul PSD.

 

Pe această rezistență subterană contează probabil Sorin Grindeanu, dar și pe pro­ce­du­ra constituțională complicată a schim­bă­rii premierului cu forța. Problema cea mai mare pentru liderul PSD este că nu­mirea viitorului premier este prerogativa cons­ti­tu­țională a președintelui Iohannis, care, în­tărit de susținerea SUA, dar și de spri­ji­nul popular câștigat din februarie în­coace, poate respinge orice candidat al dom­nului Dragnea care nu se încadrează în criteriile sale. Sau poate nominaliza pro­priul can­di­dat de trei ori, deschizând pers­pectiva unor alegeri anticipate, dacă și a treia pro­punere îi este refuzată de par­lament.

 

Iată de ce, indiferent de retorica pe care o va genera evaluarea guvernamentală în func­ție de sacrosanctul program de gu­ver­nare, este greu de crezut că Dragnea va putea răs­turna Guvernul Grindeanu. Îl va putea hăr­țui însă public, în speranța că pre­mie­rul va ceda nervos și, totodată, că ima­gi­nea sa de lider cu autoritate nu va fi știr­bi­tă. De o analiză a guvernării am avea ne­vo­ie, desigur, pentru că lucrurile nu merg bi­ne în multe domenii, dar nu din par­tea unor indivizi cu condamnări sau pro­cese penale, ca Dragnea, Vâlcov și Tă­riceanu, a căror competență unică e de­turnarea re­sur­selor publice către buzu­na­re­le pro­prii. În concluzie, evalurea lui Drag­nea me­rită aruncată la coș fără a fi ci­tită, pentru că pleacă de la premize false și este fă­cută de neaveniți.

 

Merită oare interesele de grup ale dom­nului Dragnea și setea lui neostoită de pu­tere declanșarea unei crize politice? Sigur că nu. Cum nici România, cu toate de­fec­tele ei, nu merită o clasă politică de o fac­tură atât de proastă – adică nici com­pe­ten­tă, nici corectă, nici educată, nici de­dicată binelui public - cum este cea care ocupă acum nemeritat parlamentul, mi­nis­terele și studiourile TV. Să nu ne îmbătăm cu apă rece: degeaba avem un președinte ca­re poate promova România pe plan in­ter­național, dacă pe plan intern România se lasă condusă de edecuri precum Dragnea, Vâlcov și Tăriceanu. Pentru că nu poți să fii și popă, și hoț. Este timpul ca și „ro­mâ­nii imparțiali“ să priceapă acest lucru.

TAGS : liviu dragnea sorin grindeanu psd guvern romania tv sua germania facebook lia olguta vasilescu bruxelles senat camera deputatilor mihai chirica sevil shhaideh guvern valvov calin popescu tariceanu
Recomandari
Comentarii
Cititor 2017-06-16
Credeti ca vizita unui presedinte roman la Casa Alba îl transformă automat pe prsedinte într-un barbat de stat? Exista mereu o conjunctura favorabila care-l face pe presedintele american (oricare) să invite diverse personaje fara prea mari merite sau chiar cu probleme.
Un adevarat om de stat se legitimează prin politica externa si interna pe care o/le face, nu pe care le primeste gata facute de altii, chiar daca acei altii sunt conducatori ai unor mari state.
O corelare a actiunilor externe cu cele interne, impunerea unor idei de dezvoltare, crearea unor dezbateri impunerea unor puncte de vedere personale benefice tarii tale dar si lumii tale definesc un (mare) om de stat.
Mai e pana acolo.
Deocamdata vizita dlui. Iohannis la Trump a creat nervi si crize pe Dambovita. Va sti dl. Iohannis sa actioneze corect si benefic aici, pe la noi? Il intereseaza?
Sau ne multumim cu faptul ca SUA, NATO, EU au nevoie de noi in zona si ne baga in seama? Avem idei sau ne multumim sa le acceptam sau sa le refuzam pe ale altora? Ce s-a intamplat cu partidul liberal dupa intrarea si iesirea dlui Iohannis din el nu a fost cu totul strain de dorinta si viziunea sa politica. Si nu a fost ceva bun.
N-ar trebui sa ne lasam prea impresionati, ca orice provincial lipsit de curaj si incredere in sine, de invitatiile in casele celor mari. Uneori stapanii acelor mari case sunt ei insisi oameni destul de mici.
oranghutan 2017-06-13
Nu mi-e simpatic Grindeanu, da' mi-ar place să-l văd pe diliormănean luând-o în bot
Marius Nicolescu 2017-06-13
Ba, mi-as ingadui, doamna Culcer sa va contrazic. Se vede azi cu ochiul liber ca poti fi si popa si hot. Dau si exemple daca este cazul. Si mai trebuie sa fim atenti la vorbele lui Vanghelie. Aseara, pe sticla, spunea ca "spatele" lui Grindeanu, de care facea vorbire tanti Firea, ar fi compus din triumviratul PSD-ist Ghita-Maior (ambasadorul) si "ilustrul" Rus, ala specializat in master plan si in planuri de fezabilitate. In general, in planuri de tot felul vreau sa spun. Sa ne fereasca Dumnezeu de monstri astia de care nu mai scapam. Popor slab. Daca nu am stiut sa pedepsit cum se cuvenea satrapii bolsevici (Iliescu, Brucan, Gelu Voican, Magureanu) acum ne taram de gatul nostru cu edecuri si hoti ordinari.
Cristian Drăghici 2017-06-13
Bravo, doamnă, o încântare de articol.
Total 4 comments.
4218
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22