Dragnea îi impută lui Grindeanu neîndeplinirea unor măsuri la care el a anunțat că renunță

Dora Vulcan | 14.06.2017

În raportul de execuție a lui Grindeanu, pentru a-l forța să-și dea demisia, Dragnea îi impută lui Grindeanu neîndeplinirea a două măsuri la care el însuși a anunțat pe 30 mai că va renunța pentru că piața de profil i-ar fi spus că nu sunt oportune: TVA 0 la vânzarea de locuințe și publicitate.

Pe aceeași temă

 

 

 

Context

 

 

  • Evaluarea lui Grindeanu, un amalgam de imputări absurde și hilare menite a justifica o execuție

 

Raportul de evaluarea a cabinetului Grindeanu, cu o evidenţă a măsurilor îndeplinite, neîndeplinite şi îndeplinite parţial, variază între monstruos şi hilar.

 

 

 

Raportul este prezentat de penalul Darius Vâlcov. De departe, cea mai amuzantă imputare adusă lui Grindeanu la măsuri care ”trebuiau” (sic!) îndeplinite și nu au fost, este faptul că nu a îmbunătățit condițiile de lucru pentru angajații statului. Dar nici pe departe singura în topul absurdului și hilarului. Altele au termen de îndeplinire pentru la anul și tot așa. Iar cea mai absurdă este cea prin care i se impută lui Grindeanu o măsură despre care chiar Dragnea a anunțat în urmă cu două săptămâni că nu mai este oportună pentru că așa i-au spui lui cei de pe piața imobiliară: TVA 0 pentru publicitate și la vânzarea de locuințe. 

 

 

 


Curat-evaluare, nene Iancule! Pe lângă măsuri a căror aplicare ar presupune o întreagă modificare a legislaţiei - ceea ce nu este competenţa exclusivă a guvernului - până la altele care privesc schimbarea de mentalitate a unui întreg sistem, toate îi sunt imputate cabinetului Grindeanu, potrivit raportului privind stadiul de realizare a programului de guvernare.  

 

 

 

Dintre cele 393 de măsuri care trebuiau (sic!) implementate, 236 de măsuri au rămas neîndeplinite, 107 realizate parţial şi 50 îndeplinite, se scrie în raportul de evaluare, frumos colorat şi bolduit dar compus în stilul caracteristic execuţiilor staliniste, ale tribunalelor poporului.

 

 

De altfel, raportul prin care Grindeanu este executat nu este asumat de Dragnea, ci, aşa cum făceau şi staliniştii, el este atribuit maselor PSD nemulţumite, filialelor, aşa cum spune unul dintre cei mai violenţi susţin[tări ai desantului lui Dragnea asupra propriului guvern.

 

Paradoxal, multe dintre măsurile care-i sunt imputate lui Grindeanu la neîndeplinite sunt dintre cele care au termen de implementare 2018.  

 

 

 

  Măsuri îndeplinite 

 

Legea salarizării unitare,

creşterea cu 20% a salariului mediu pentru cei din sectorul public

neimpoziarea în primii 10 ani de activitate pentru centrele de inovare, cercetare şi dezvoltare,

eliminarea CASS pentru veniturile suplimentare, şi a impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2000 lei,

creşterea cu 50% a salariilor pentru actori,

creşterea cu 15% a salariilor din Educaţie şi Sănătate.

 

Măsuri realizate parţial

tichete de vacanţă pentru toţi bugetarii

extinderea neimpozitării veniturilor şi pentru IT cu studii medii

înfiinţarea Consiliului de programare economică

 

Măsuri neîndeplinite

Lista lor este consistentă şi ocupă aproape tot ppt-ul frumos colorat şi bolduit. Se deduce că vina este a lui Grindeanu şi nu a nerealismului aplicării promisiunilor:

Reducerea TVA de la 20 la 18%

Cel mult 50 de taxe menţinute

Informatizarea instituţiilor care percep taxe

Îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru angajaţii  statului 

Diminuarea blocajului financiar din economie 

Credite fără dobândă pentru tineri

Impozit 0% pentru cei cu venituri mai mici de 2 000 lei pe lună

Neimpozitarea venitului pentru medici, cercetători

Impozit pe venit 10%

Raţionalizarea cheltuielilor publice

Contracte de performanţă pentru ANAF etc

 

 

*** 

 

 

Context

 

  •  Comitetul executiv PSD- Dragnea vs Grindeanu 

 

 

Comitetul executiv PSD s-a intrunit la Palatul Parlamentului, fiind de asteptat ca premierului Sorin Grindeanu sa i se ridice sustinerea politica. Tensiunile din aceste zile au atins apogeul marti si miercuri, dupa ce Liviu Dragnea i-a cerut demisia lui Grindeanu dar acesta a refuzat.

 

Este prima oara in lunga istorie a PSD cind se intimpla ca liderul partidului sa forteze darimarea propriului guvern cu riscul declansarii unei noi crize politice la doar sapte luni de la preluarea puterii.  Motivul razboiului pe care Dragnea il poarta impotriva lui Grindeanu este legat de faptul ca acesta, sustinut de ministrul justitiei, Tudorel Toader, a refuzat sa mai dea vreo ordonanta de urgenta, cum ar fi cea referitoare la pragul pentru abzul in serviciu, prin care sa rezolve problemele penale ale lui Dragnea.

 

 

Miercuri dimineata Sorin Grindeanu a spus pentru prima oara explicit ca nu va demisiona si ca se asteapta la  “ executie publica”. Acest lucru ar putea insemna inclusiv excluderea din partid, asa cum sustin surse din PSD.  Comitetul executiv nu are insa dreptul statutar de a-l exclude din partid, ci doar organizatia judeteana din care face parte, ceea ce ar putea complica situatia pentru ca organizatia Timis a anuntat ca il sustine pe Grindeanu.

 

 

La rindul sau, premierul a spus ca va cere in cadrul Comitetului Executiv organizarea unui Congres extraordinar care sa decida soarta guvernului pe  care il conduce si a sa personal. 

 

Inaintea Comitetului Executiv atit Grindeanu cit si Dragnea au facut un tur de forta, avind intilniri cu liderii filialelor judetene care vor participa la sedinta si cu ministrii. Grindeanu a avut întâlniri cu liderii unor organizaţii judeţene social-democrate, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, cel de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au declarat surse politice, potrivit News.ro.

 

 

Potrivit HotNews, Liviu Dragnea i-a oferit lui Grindeanu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), functie foarte bine platita, daca accepta sa demisioneze.

 

 

Pe de alta parte, chiar daca Grindeanu va fi exclus din PSD si i se va ridica sustinerea poltiica, asta nu inseamna ca isi pierde automat functia de premier. Totul va depinde mai departe de presedintele Klaus Iohannis.

 

Toata tevatura se joaca cu demisiile in alb ale ministrilor pe masa. Singurul care a spus ca nu are o astfel de demisie in alb este Pavel Nastase, ministrul Educatiei, care a declarat insa ca i se pare normal sa fie demis.

 

 

Culisele unor zile de foc si para

 

 

Ultimele informatii, venite pe surse din interiorul PSD si speculate intens de presa, arata ca Dragnea si Grindeanu s-au intilnit de mai multe ori in ultimele zile, dar fara vreun rezultat in sensul dorit de seful PSD. Dragnea i-a cerut demisia lui Grindeanu, amenintindu-l ca in caz contrar ii va retrage sprijinul politic, dar deocamdata nu a pomenit de o motiune de cenzura. Grindeanu se tine insa tare pe pozitie, a refuzat sa demisioneze, invocind stabilitatea tarii si faptul ca “ actul de guvernare nu poate fi condus de persoane dubioase”. Cine sunt acestea, nu a mai precizat.

 

Tot pe surse a aparut si informatia ca doar trei ministri au luat note de trecere la evaluarea comandata de Dragnea. E vorba de Petre Daea ( Agricultura), Carmen Dan (Interne) si Lia Ulguta Vasilescu (Munca). Ceilalti 24 de ministri ar figura pe lista neagra a remanierii, in frunte cu Grindeanu. Miercuri in sedinta Comitetul Executiv se va discuta raportul de evaluare a guvernului.

 

 

Potrivit mai multor surse citate de presa, ultima intilnire dintre Dragnea si Grindeanu a avut loc marti in jurul prinzului, dar premierul i-a retransmis liderului PSD ca nu va demisiona chiar daca Comitetul Executiv ii va cere asta. Mai mult, Grindeanu ar fi trecut la rindul sau la amenintari, spunind ca in situatia in care PSD va schimba mai multi ministri el va numi imediat altii in locul lor.

 

Cei doi s-au intilnit simbata seara si luni noaptea la sediul PSD din Baneasa, cind, potrivit HotNews.ro. premierul a fost luat de la aeroport de Marcel Ciolacu, unul dintre apropiatii lui Dragnea. La discutiile extrem de tensionate ar mai fi participat Paul Stanescu, Marian Neacsu si Niculae Badalau, toti locotenenti ai lui Dragnea. Potrivit sursei citate, premierul nu a fost de acord nici macar cu schimbarea ministrului finantelor, Viorel Stefan, si si-a reiterat refuzul de a demisiona, spre furia lui Dragnea. Situatia pare fara iesire cel putin pina la Comitetul Executiv de miercuri.

 

  • Promisiune încălcată: Dragnea anunță abandonarea TVA zero pentru locuințe și publicitate

 

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a confirmat pe 30 mai că va renunțat la promisiunea privitoare la TVA zero pentru locuinte si la publicitatea pentru presa. Acestea au fost promisiuni cu care PSD a câștigat alegerile parlamentare din iarna anului trecut.

 

 

 

Dragnea și-a motivat abandonul prin faptul că reprezentați din domeniul publicității - fără să spună care și ce-i recomandă - i-ar fi spus că ”măsura poate avea si efecte perverse".  "Din moment ce ei care erau beneficiarii nu erau de acord ramanem doar cu zero la inputurile din Agricultura", a motivat Dragnea.

 

 

 

 

Context

 

 

  • Dragnea:”nu facem binele cu forța”.PSD încalcă promisiunea cu TVA 0% la locuințe și publicitate

 

 

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat încă din 27 aprimie ca PSD ar putea renunta la proiectele privind introducerea TVA zero pentru achizitia de locuinte si pentru publicitatea din presa. El dă vina pe firmele de imobiliare și spune că nu vrea să facă bine cu forța.

 

 

 

Dragnea spune că firmele din imobiliare au spus ca TVA zero le-ar provoca probleme de cash-flow, obligandu-le sa astepte 1-2 ani recuperarea TVA. 

 

 

 

"Saptamana viitoare voi avea ultima discutie cu colegii din comisiile din specialitate. Se pare ca agentii comerciali din domeniu au o temere justificata ca vor avea probleme cu cash-flow-ul pentru ca o sa aiba de recuperat TVA. Am cerut Ministerului Finantelor sa gaseasca pana saptamana viitoare o modalitate sa vedem daca se poate rezolva aceasta problema, sa nu ajunga firmele din domeniu sa astepte sa-si recupere banii 1-2 ani. Exista varianta sa se recupereze imediat TVA - iar daca in 30 zile nu e rambursat, atunci sa curga imediat penalitati.  Daca nu gasim solutii, varianta e sa renuntam la idee. Dar nu as vrea sa renuntam, sa ne impiedicam de acest detaliu birocratic", a spus Dragnea, citat de Hotnews, despre proiectul de lege privind TVA zero la tranzactiile cu locuinte. Reamintim ca la Senat a fost depus acest proiect de lege, dar nu a intrat nici pana acum in dezbatere.

 

 

 

Dragnea a spus ca PSD ar putea renunta si la proiectul privind TVA zero la publicitatea pentru presa. El a motivat prin faptul ca furnizorii de publicitate ar urma sa scada sumele investite in reclama exact cu cuantumul scaderii TVA.

 

 

 

"Daca cei carora ne adresam nu vor, nu facem binele cu forta. TVA zero a fost gandita in conditiile in care sumele din publicitate care sa ajunga in presa cresteau. Dar multi oameni din presa au vorbit cu oameni din publicitate, care au vorbit cu furnizorii de publicitate, si au spus ca daca scade TVA vor scadea si ei sumele, deci nu are rost. Saptamana viitoare vom lua o decizie finala", a spus Liviu Dragnea.

 

 

 

 

 

  •  Propunerea lui Liviu Dragnea: locuințele, inclusiv vilele, vor fi scutite de plata TVA

 

 

 

Șeful PSD a anunțat la sfârșitul lunii februarie că vrea TVA zero pentru livrarea de locuinţe, în condițiile în care în prezent se prevede că TVA este de 5%, dacă suprafața utilă a acesteia este mai mică de 120 de metri pătrați, iar valoarea nu depășește 100.000 de euro. Relaxările propuse de şeful PSD vin în contradicţie cu rezultatele proaste privind colectarea veniturilor la buget în prima lună a anului.

 

 

 

 

De cotă zero TVA ar urma să beneficieze și serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media, potrivit unui proiect legislativ al șefului PSD, transmite Digi 24.

 

 

 

Proiectul mai prevede majorarea până la 300.000 lei a plafonului de scutire de la plata TVA. Liderul PSD Liviu Dragnea a depus miercuri un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal care prevede aplicarea cotei de TVA zero pentru mai multe livrări de bunuri şi servicii, printre care livrarea locuinţelor către persoane fizice, livrarea de clădiri destinate a fi case de copii sau cămine de bătrâni, servicii de difuzare de publicitate prin mass-media, dar şi livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide. O alta prevedere constă şi majorarea până la 300.000 lei a plafonului de scutire de la plata TVA. 

 

 

 

 Se stabileşte aplicarea cotei zero de TVA pentru:

 

  • livrarea de locuinţe pentru persoanele fizice
  • livrarea de construcţii destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap
  • livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei
  • serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media
  • livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

 

 

 

Dragnea susţine, în  expunerea de motive, că măsura are în vedere "sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, precum şi facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA".

 

 

 

 Pe de altă parte,  potrivit Regulilor Uniunii Europene, cotele reduse de TVA  nu pot fi mai mici de 5%, cu excepţia unor "cote speciale" pentru o "perioadă de tranziţie". "Cotele Speciale”se referă la excepţii multiple la regulile de bază. În mare parte din motive istorice şi sub anumite condiţii, multe ţări UE au primit aprobare să iasă din aceste reguli pentru o perioadă de tranziţie, cu scopul de a permite alinierea graduală a legilor naţionale cu Directiva TVA, până la adoptarea definitivă a cotelor de TVA convenite de către toate ţările UE", potrivit Comisiei Europene.

 

 

 

Propunerile șefului PSD nu țin seamă de rezultatele proaste privind veniturile colectate la bugetul de stat. Acestea sunt cu 5% mai reduse în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016, în condiţiile în care încasările din TVA au fost cu 20% mai mici, conform unor surse apropiate Ministerului de Finanţe.

 

 

 

Paradoxal este faptul că Guvernul prevede în legea bugetului o creştere a veniturilor la bugetul general consolidat în 2017 de 14% în valoare nominală faţă de anul anterior.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22