LIVE Dragnea: PSD e pregatit sa formeze un nou guvern. Sper ca Grindeanu sa-si dea demisia

Fara Autor | 14.06.2017

Presedintele PSD Liviu Dragnea si presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, fac declaratii dupa ce liderii celor doua formatiuni politice s-au reunit intr-o sedinta a coalitiei de guvernare. Ambele formatiuni ale coalitiei de guvernare au retras astazi sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu.

Pe aceeași temă

 
 

Dragnea: 

 

Am avut sedinta CEX PSD. O sedinta in care am facut evaluarea implementarii programului de guvernare. O analiza anuntata imediat dupa ce a instalat noul guvern, in ianuarie.

 

Sigur ca exista varianta in care sa facem o evaluare superficiala, in care lucrurile care nu merg sa fie ascunse, sau era varianta nu foarte confortabila sa spunem adevarul, indiferent cat ar fi de crud.

 

Nu a avut neaparat ca obiectiv anumite personaje sa fie promovate sau demise. S-a lucrat la un document care sa ne arate unde suntem si, foarte important, sa luam decizia corecta.

 

E o actiune in premiera cand un partid are curajul sa-si faca radiografia la 6 luni de guvernare. Nu cred ca ce s-a mai intamplat in trecut cand au fost pastrate guverne care au ruinat tara.

 

Documentul ne-a aratat ca directia e buna, dar ritmuld e implementare e destul de scazut.

 

Lumea e intr-o dinamica de dezvoltare foarte mare, tarile din regiune.

 

Am zis ca azi avem capacitatea sa stabilim care e pachetul de masuri pentru a se recupera intarzierile si sa marim ritmul de implementare si sa facem schimbarile necesare.

 

Sunt masuri care trebuiau dublate de altele pentru sustinere.S-a discutat despre situatia in care unele maduri trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar ele trebuia adoptate pana la 1 iulie 2017, precum Fondul Suveran de Investitii, Legea Preventiei.Trebuia un ritm mai mare de investitii publice, analizand acest document, majoritatea colegilor, inclusiv eu, am tras concluzia ca o parte, nu mica, din membrii guvernului nu iau foarte in serios programul de guvernare, nu au reusit sa se coordoneze. Nu au reusit sa stabileasca niste relatii care sa fluidizeze circuitul documentelor, nu a fost o abordare strategica. Am facut si o pauza in CEX, asteptand ca in partea a doua sa gasim cea mai buna solutie. Din pacate, premierul nici macar nu a asteptat sa ne indreptat spre un vot, care putea fi intr-un fel sau altul, care putea curpinde un pachet de masuri administrative si niste inlocuiri in guvern, nu neaparat demisia sau demiterea premierului.

 

Eu am condus aceasta intalnire si am descurajat orice intentie de escaladare a unui conflict si le-am cerut colegilor sa nu se discute cu patima. din pacate, opremierul nu a asteptat nici o decizie, a transmis ca demisioneaza daca iohannis spune ca nominalizeaza tot un premier PSD.

 

CEX a luat act de cateva lucruri: toti membrii PSD din guvern si-au prezentat demisiile inainte de CEX. Si nu vorbim de celebrele demisii in alb pe care nu le-am vazut, ci demisii scrise de ei. O singura exceptie, ministrul Comunicatiilor, care o va trimite prin mail.

 

Al doilea lucru de care am luat act ca premierul e pregatit sa demisioneze si sa faca alt guvern alaturi de ALDE. Continuarea guvernarii in actuala stare, cu Grindeanu sau nu premier, risca ca Romania in 3 luni programul de guvernare sa devina imposibil de pus in practica.

 

 

Un procent foarte mare de masuri din program nu sunt puse in practica.

 

Dincolo de eventuale costuri politice pentru mine sau partid, ce va ramane in cartea de istorie e daca coalitia reuseste sa faca pana in 2020 o tara puternica, cu venituri mari pentru romani, cu o retea de infrastructura, sistem de sanatate bun.

 

Au fost colegi care mi-au spus ieri si azi sa nu prezentam toata situatia public. N-am fost de acord. Trebuie sa fie guvernari 100% transparente.



Calin Popescu Tariceanu: Asteptam ca Grinndeanu sa faca un gest de onoare si sa-si dea demisia
 

Azi, Biroul Politic Central ALDE a discutat raportul de evaluare a guvernului.  Din pacate, analiza ne-a dus la concluzii nedorite - o slaba performanta a guvernului.

 

Suntem constienti ca exista o discrepanta majora intre perceptia publica generala legata de performanta guvernului si realitate. Perceptia publica parea una mai degraba pozitiva dar analiza amanuntita releva o situatie care devine mai mult decat preocupanta si ne da temerea ca riscam sa esuam.


In politica, timpul nu rezolva nimic, problemele nerezolvate se rasfrang brutal asupra celor care genereaza crize.

 

 

Liviu Dragnea, răspunsuri la întrebările jurnaliștilor: 

 

- Eu chiar am participat la sedinta CEx, am fost acolo - intrebat daca Grindeanu isi da demisia sau nu 

- Sorin Grindeanu a spus ca respecta decizia CEx-ului 

- Sorin Grindenau mi-a cerut dmeiai, Ar insemna ca si colegii din CEx sa isi dea demisia, ca ei au votat Guvernul

- E o abordare necinstită a lui Sorin Grindeanu. Presedintele României nu poate fi conditionat, președintele Iohannis nu cred că nu va tine seama de o propunere a Coalitiei, sunt convins ca am depășit perioada de după alegere, nici președintele nu vrea să provoace o criză politică

- Grindeanu nu mai are Guvern, orice membru PSD care intra intr-un Guvern care nu mai are sustinerea PSD isi pierde calitatea de membru 

- Sper ca Sorin Grindeanu să nu se agațe de procedură

- Maine dimineata propunem un nou premier 

- NU l-am exclus? Am vazut pe multe televiziuni ca a fost exclus. Nu a fost exclus, noi i-am facut mai multe propuneri dlui Grindeanu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22