Blocaj politic total. Dragnea: Premierul nu mai are guvern. Grindeanu: NU IMI DAU DEMISIA!

I.m. | 15.06.2017

Comitetul executiv PSD i-a retras sprijinul politic premierului Grindeanu, iar ministrii si-au dat demisia, cu exceptia lui Tudorel Toader. Seful PSD, Liviu Dragnea, a spus ca spera ca Grindeanu sa nu se agate de functie si ca va cere presedintelui sa numeasca un alt premier. Grindeanu a declarat ca nu-si va da demisia.

Pe aceeași temă

 

Este o criza politica majora si,  deocamdata, un blocaj din care nu limpede  cum se va iesi.  Mingea se afla in acest moment in terenul presedintelui Iohannis. Liderul PSD  a declarat ca va trimite o scrisoare presedintelui  in care ii va spune ca premierului  i s-a retras sprijinul politic, iar ministrii si-au dat demisia.

 

In timp ce Dragnea a  declarat ca va face o propunere de premier,  Grindeanu a declarat ca va pleca din functie doar in  momentul in care va avea garantia ca presedintele va numi  un premier tot de la PSD. Constitutia nu ii impune insa presedintelui acest lucru.

 

Grindeanu a demontat punct cu punct raportul de evaluare facut de Dragnea si Vilcov si a punctat faptul ca i se reproseaza ca nu a strins realatiile cu Rusia.

 

 

UPDATE Premierul Grindeanu a anunntat intr-o conferinta de presa ca nu-si da demisia nici de la guvern, nici din partid. Guvenul nu este al CEX-ului. ” Voi ramine premier  pina cind presedintele Iohannis va numi un alt premier tot din partea PSD. Vreau sa  am aceasta garantie”. 

Grindeanu a mai declarat ca, procedural, demisiile ministrilor intra in vigoare doar atunci cind el le va trimite presedintelui Iohannis,  iar  acesta ia act  de ele. 

Premierul a demontat punct cu  punct evalurea facuta de Dragnea si a spus ca aceasta a fost un pretext. Grindeanu a precizat ca in schimbul demisiei sale Dragnea i-a oferit posturi in mai multe institutii.

Grindeanu a confirmat faptul ca a cerut demisia lui Liviu Dragnea de la sefia PSD, deoarece acesta a fost cel care o nominalizat intregul guvern.

 

 

UPDATE  Dragnea dupa sedinta CEX: Grindeanu a spus că va respecta decizia CEX-ului, dar că va pune demisia pe Facebook şi o va trimite preşedintelui doar dacă Iohannis va pune premier de la PSD. Apoi a spus că trebuie să-mi dau şi eu demisia, pentru că am pus miniştrii - eu nu am pus miniştrii acasă la mine în bucătărie. Aşa ar fi trebuit să-şi dea demisia tot CEX-ul, care a votat Guvernul. Preşedintele Romaniei nu poate fi condiţionat. Sper că e un joc din care Grindeanu va ieşi. Iohannis nu cred că nu va ţine seama de o propunere a coaliţiei, pentru că am depăşit perioada de după alegeri, iar preşedintele nu cred că generează o criză. Nu mai putem vorbi de un Guvern, căci toţi miniştrii şi-au dat demisia. Intenţionaţi să mergeţi la 

Sper ca Sorin Grindeanu să nu se agaţe de funcţie, pentru că nu are Guvern. S-a decis în partid ca orice membri PSD care ar intra într-un Guvern fără susţinerea PSD îi pierde calitatea de membru. Intenţionăm să discutăm mâine o propunere de prim ministru care să-i fie înaintată preşedintelui Iohannis. 

 

UPDATE Liderii PSD au votat in sedinta Comitetului Executiv din aceasta seara ca orice membru al partidului care va face parte dintr-un viitor guvern Grindeanu sa fie exclus din PSD, potrivit unor surse politice.

 

UPDATE PSD ar fi decis sa-i  retraga sprijinul politic lui  Grindeanu si il ameninta cu excluderea din PSD daca refuza sa demisioneze din fruntea guvernului. Decizia a  fi fost luata cu unanimitate de voturi. 

Cu exceptia ministrului Justitiei,  Tudorel Toader, toti ceilalti ministri si-au prezentat demisiile.

 

 UPDATE:- Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut lui Liviu Dragnea sa demisioneze de la sefia PSD, pentru ca el este cel care a numit ministrii si el este responsabil de performantele acestora, au declarat pentru HotNews.ro surse din PSD. Potrivit surselor citate, Grindeanu le-ar fi spus in CEX liderilor PSD ca e dispus sa demisioneze, cu doua conditii: prima - daca exista garantii ca Iohannis va numi un nou premier tot de la PSD, conditie imposibil de de garantat de catre PSD-isti. A doua conditie: daca CEX isi asuma esecul guvernarii, sa demisioneze si Liviu Dragnea, cel care a propus echipa de ministri.

 

UPDATE Sorin Grinndeanu va face declaratii de la Guuvern dupa ce a parasit sedinta CEx.

 

UPDATE - Premierul Sorin Grindeanu i-a anuntat pe liderii PSD ca nu demisioneaza, al patrulea refuz in ultimele zile, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Grindeanu a facut anuntul in sedinta Comitetului Executiv al partidului, dupa ce liderii partidului i-au reprosat neindeplinirea mai multor masuri din programul de guvernare. In acest moment, singura solutie pentru PSD si ALDE, care a anuntat deja ca i-a retras sprijinul politic, sa-l dea jos pe Grindeanu este o motiune de cenzuraLa randul sau, premierul Grindeanu va trebui sa mearga la Cotroceni cu noi propuneri de ministri, dupa ce demisiile anuntate vor fi inregistrate la secretariatul general al Guvernului. Presedintele Klaus Iohannis se va mai afla in tara pana vineri, urmand ca saptamana viitoare sa lipseasca integral, date fiind vizita oficiala in Germania.. Altfel spus, daca in urmatoarele doua zile Grindeanu nu se va prezenta la Cotroceni cu noi ministri, vorm traversa o perioada de cel putin o saptamana de criza politica.

 

 

UPDATE  ALDE a votat retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu. Calin Popescu Tariceanu a confirmat intr-o declaratie de presa decizia si a spus ca ministrii ALDE sunt cu demisiile gata scrise. Tariceanu a mai spus ca urmeaza o sedinta a coalitiei.

 

 

 

UPDATEȘase miniștri ar fi refuzat să-și semneze demisiile, anunță Hotnews.ro. Ministri care nu ar fi demisionat sunt de la Apărare - Ioan Leș, Finanțe - Viorel Ștefan, Cultură - Ionuț Vulpescu (care nici nu a venit la ședință), Justiție - Tudorel Toader, IMM , Comunicații

 

 

Nici ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, nu a demisionat, el nefiind prezent la intalnirea dintre ministrii PSD si conducerea partidului.

 

UPDATE: Televiziunea lui Ghiţă, RTV, publică raportul de evaluare a cabinetului, o adunatura de imputari absurde, dintre care multe tin de schimbarea legislatiei, a mentalitatilor si a unui intreg sistem fiscal. Unele au termen de indeplinire pentru anul viitor. Raportul este prezentat de Darius Vâlcov.

 

 

UPDATE: Toţi miniştrii Cabinetului Grindeanu au fost puşi să-şi scrie demisiile. Urmează expunerea punctului de vedere al premierului Grindeanu. 

 

 

UDPATE: Dragnea pretinde că el nu i-a cerut demisia lui Grindeanu şi că "nu suntem certaţi". Mai mult, Grindeanu a calificat relaţia sa cu Dragnea într-o retorică specifică torţionarilor: "nu sunt chestiuni personale", după cum se adresau aceştia victimelor din închisorile comuniste înainte de aplicarea pedepsei zilnice. Mai mult, patriot, Dragnea susţine că "înainte e ţara".

 

UPDATE  Dragnea a declarat ca nu i-a cerut demisia lui Grindeanu si ca nu este un CExN "pentru cineva". Din păcate nu e vorba doar de 60% din măsuri neîndeplinite, ci şi de un număr considerabil de măsuri îndeplinite parţial, a mai spus Dragnea. Suntem într-o situaţie nu foarte confortabilă, dar nici nu mai pot fi lăsate lucrurile să evolueze ca până acum”, a mai punctat liderul social-democrat.

 

 

Miercuri dimineata Sorin Grindeanu a spus pentru prima oara explicit ca nu va demisiona si ca se asteapta la  “ executie publica”. Acest lucru ar putea insemna inclusiv excluderea din partid, asa cum sustin surse din PSD.  Comitetul executiv nu are insa dreptul statutar de a-l exclude din partid, ci doar organizatia judeteana din care face parte, ceea ce ar putea complica situatia pentru ca organizatia Timis a anuntat ca il sustine pe Grindeanu.

 

 

La rindul sau, premierul a spus ca va cere in cadrul Comitetului Executiv organizarea unui Congres extraordinar care sa decida soarta guvernului pe  care il conduce si a sa personal. 

 

Inaintea Comitetului Executiv atit Grindeanu cit si Dragnea au facut un tur de forta, avind intilniri cu liderii filialelor judetene care vor participa la sedinta si cu ministrii. Grindeanu a avut întâlniri cu liderii unor organizaţii judeţene social-democrate, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, cel de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au declarat surse politice, potrivit News.ro.

 

 

Potrivit HotNews, Liviu Dragnea i-a oferit lui Grindeanu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), functie foarte bine platita, daca accepta sa demisioneze.

 

 

Pe de alta parte, chiar daca Grindeanu va fi exclus din PSD si i se va ridica sustinerea poltiica, asta nu inseamna ca isi pierde automat functia de premier. Totul va depinde mai departe de presedintele Klaus Iohannis.

 

Toata tevatura se joaca cu demisiile in alb ale ministrilor pe masa. Singurul care a spus ca nu are o astfel de demisie in alb este Pavel Nastase, ministrul Educatiei, care a declarat insa ca i se pare normal sa fie demis.

 

 

Culisele unor zile de foc si para

 

 

Ultimele informatii, venite pe surse din interiorul PSD si speculate intens de presa, arata ca Dragnea si Grindeanu s-au intilnit de mai multe ori in ultimele zile, dar fara vreun rezultat in sensul dorit de seful PSD. Dragnea i-a cerut demisia lui Grindeanu, amenintindu-l ca in caz contrar ii va retrage sprijinul politic, dar deocamdata nu a pomenit de o motiune de cenzura. Grindeanu se tine insa tare pe pozitie, a refuzat sa demisioneze, invocind stabilitatea tarii si faptul ca “ actul de guvernare nu poate fi condus de persoane dubioase”. Cine sunt acestea, nu a mai precizat.

 

Tot pe surse a aparut si informatia ca doar trei ministri au luat note de trecere la evaluarea comandata de Dragnea. E vorba de Petre Daea ( Agricultura), Carmen Dan (Interne) si Lia Ulguta Vasilescu (Munca). Ceilalti 24 de ministri ar figura pe lista neagra a remanierii, in frunte cu Grindeanu. Miercuri in sedinta Comitetul Executiv se va discuta raportul de evaluare a guvernului.

 

 

Potrivit mai multor surse citate de presa, ultima intilnire dintre Dragnea si Grindeanu a avut loc marti in jurul prinzului, dar premierul i-a retransmis liderului PSD ca nu va demisiona chiar daca Comitetul Executiv ii va cere asta. Mai mult, Grindeanu ar fi trecut la rindul sau la amenintari, spunind ca in situatia in care PSD va schimba mai multi ministri el va numi imediat altii in locul lor.

 

Cei doi s-au intilnit simbata seara si luni noaptea la sediul PSD din Baneasa, cind, potrivit HotNews.ro. premierul a fost luat de la aeroport de Marcel Ciolacu, unul dintre apropiatii lui Dragnea. La discutiile extrem de tensionate ar mai fi participat Paul Stanescu, Marian Neacsu si Niculae Badalau, toti locotenenti ai lui Dragnea. Potrivit sursei citate, premierul nu a fost de acord nici macar cu schimbarea ministrului finantelor, Viorel Stefan, si si-a reiterat refuzul de a demisiona, spre furia lui Dragnea. Situatia pare fara iesire cel putin pina la Comitetul Executiv de miercuri.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22