Tudorel Toader: Comisia pentru arhiva SIPA nu a fost constituită. Vom face consultari

I.m. | 18.06.2017

Tudorel Toader, ministrul demisonar al Justitiei, sustine ca se va consulta cu toate asociatiile profesionale in vederea constituirii Comisiei pentru desecretizarea arhivei SIPA. Aceasta nu a fost inca formata, iar in arhiva nu a intrat nimeni pina acum, da asigurari ministrul.

Pe aceeași temă

 

Reactia vine  ca urmare a apelului lansat simbata de  Uniunea Judecatorilor, prin vocea Danei Gârbovan.

 

Intr-o postare pe facebook cu titlul  ”Simple precizări, Tudorel T­­oader scrie:


1. Comisia pentru arhiva SIPA nu a fost constituită, prin urmare încă nu a intrat nimeni în arhivă !


2. Voi solicita CSM să se consulte cu asociațiile profesionale, apoi să detașeze un judecător sau procuror care, timp de trei ani, să facă parte din comisia pentru arhiva SIPA !”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

 

 

 Judecatoarea Dana Gârbovan, presedinta UNJR, i-a scris lui Victor Ponta, numit de  Grindeanu, secretar  general al Guvernului, ca  este nemulţumită de cum a tratat ministrul Justiţiei problema arhivei SIPA si comisia care se va ocupa de inventarierea ei. Ce se va alege de SIPA în această criză politică profundă, se intreaba Dana Gârbovan.

 

"Intrebare pentru noua conducere a Secretariatului General al Guvernului (SGG) privind arhiva SIPA

Ce se intampla in aceste zile pe scena politica confirma, o data in plus, justetea motivelor pentru care UNJR si AMR s-au impotrivit MODULUI in care ministrul justitiei Tudorel Toader a initiat și elaborat hotararea de guvern, asumata de Guvernul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariata din nou. “Pe scurt, actiunea ministrului justitiei Tudorel Toader nu doar ca nu ofera nici o garantie privind lamurirea problemelor legate de actiunile si raspunderea comisiilor de inventariere ale arhivei SIPA, dar prin modul sau de actiune, lipsit de transparenta, a renascut suspiciunile ca Guvernul si majoritatea parlamentara care il sustine doresc sa foloseasca arhiva pentru santajarea magistratilor”, am spus intr-o scrisoare comuna adresata premierului Grindeanu pe data de 1 iunie 2017.

 

Am sustinut ca, prin neincluderea unor magistrati din comisia de (re)inventariere a arhivei SIPA, ministrul justitiei Tudorel Toader a ales “o solutie ce pare focusata pe preluarea controlului politic asupra continutului acestei arhive”. HG 410/2017 prevede ca acea comisie de inventariere va fi compusa din 5 membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justitiei si unul de la ANP.

 

Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, asadar, numite politic si sub autoritate politica. Conducerea Secretariatului General al Guvernului tocmai a fost schimbata, fapt ce se va reflecta implicit si asupra comisiei de inventariere. Este legitim, asadar, sa intrebam noua conducere a SGG cine din cadrul acestei institutii, dupa publicarea HG 410/2017, a intrat in arhiva SIPA si pe cine noua conducere va delega sa intre mai departe in arhiva. Toate aceste incertitudini confirma inca o data cat de lipsit de incredere este procesul de reinventariere al arhivei SIPA, initiat intr-un mod atat de netransparent de ministrul justitiei Tudorel Toader. Pe scurt, in aceste momente de nebuloasa politica, o comisie formata numai din oameni numiti politic si sub autoritate politica, intra in arhiva SIPA si au, implicit, acces necontrolat la informatiile de acolo. Cat timp HG 410/2017 este in vigoare va exista mereu suspiciunea ca decidentii politici vor sa foloseasca arhiva SIPA in interese proprii", a scris Gârbovan pe facebook.


 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22