Toader: Nu am pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea înregistrărilor cu șefa DNA

I.g. | 18.06.2017

UPDATE /19 iunie 2017/ Inspecția Judiciară s-a sesizat azi, din oficiu, în legătură cu înregistrările difuzate duminică seară și atribuite procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ministrul demisionar al Justiției a afirmat tot azi că nu are pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea înregistrărilor în care apare șefa DNA.

Pe aceeași temă


 

UPDATE /19 iunie 2017Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu înregistrările difuzate duminică seară și atribuite procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al IJ, conform Agerpres.

 

El a precizat luni că sesizarea a fost înregistrată la Direcția de Inspecție judiciară pentru procurori, care urmează să efectueze verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii cu privire la săvârșirea vreunei abateri disciplinare.

 

UPDATE /19 iunie 2017:Tudorel Toader, ministrul demisionar al Justiției, a afirmat luni că nu are pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea înregistrărilor în care apare procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, adăugând că va apela la Inspecția Judiciară pentru acest lucru.

 

"Am auzit și eu aseară în spațiul public această dezbatere, această controversă destul de puternică, destul de intensă cu privire la acele dialoguri pe care le-ar fi purtat doamna Kovesi. Ca ministru al Justiției, nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea înregistrărilor, veridicitatea conținutului acelor înregistrări. Ce pot să fac eu ca ministru al Justiției, și am spus aseară, voi urca acum în birou, voi aștepta să se facă ora 8,30 când începe programul, voi chema de la direcția de resort, vom sesiza Inspecția Judiciară pentru a verifica veridicitatea acelor interceptări", a declarat Tudorel Toader, la intrarea în Ministerul Justiției, a declarat Toader, conform Agerpres.

 

UPDATE Inregistrarea aparuta in spatiul public, in care sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ar da ordine procurorilor din subordinea sa ''sa ajunga la premier'', contine fragmente intre care au fost intercalate sintagme menite sa distorsioneze continutul celor spuse, a declarat duminica seara purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan. 
 

 

''Inregistrarea contine fragmente care au fost rostite de procurorul sef in mod public ori la sedintele de lucru cu procurorii unei sectii operative. Intre fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu ii apartin si care sunt menite sa distorsioneze grav continutul celor spuse'', a declarat pentru purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, citată de  Agerpres

 

 

”Mâine dimineață voi sesiza inspecția judiciară în legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu!”, a scris ministrul Tudorel Toader, pe Facebook.

 

Reacția vine după ce România TV a prezentat, duminică seară, o înregistrare dintre Kovesi și Uncheselu, în care șefa DNA spunea: "Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... (...) DNA-ul aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei  liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anu trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”, spune procurorul şef al DNA în înregistrarea audio difuzată de România TV.

 


Prezent la Antena 3 in timp ce era difuzata aceasta inregistrare, Victor Ponta a declarat ca este vorba de premierul Sorin Grindeanu: "Cred ca m-am lamurit, e vorba de scandalul cu casele de la Timisoara".
 

"In tara in care primul ministru Ponta a fost executat probabil tot pe baza unui ordin de catre acelasi procuror, maine dl ministru al Justitiei va avea o reactie. Cu siguranta ca vom vorbi despre acest lucru (cu premierul Grindeanu). Inteleg ca prim ministrii sunt vizati. Oricine mai zice acum cum e Grindeanu protejat de sistem minte!", a adaugat Ponta.

In opinia acestuia, "nici PSD-ul domnului Dragnea nici PSD-ul dl Grindeanu nu aveau puterea de a o inregistra pe doamna Kovesi". 

In luna februarie, o parte a presei a scris ca Sorin Grindeanu ar putea fi vizat de o ancheta a DNA legata de vanzarea a aproape 1.000 de imobile nationalizate. Ancheta ar viza mai multi functionari din primaria Timisoara, in conditiile in care Sorin Grindeanu a fost viceprimar in perioada iunie 2008 - decembrie 2012.

"Am vazut ca se tot spune in spatiul public cum ca am vreo legatura cu un dosar. Este o manipulare deja suspecta. Nu am raspuns niciodata cand am fost viceprimar al orasului de domeniul patrimoniului orasului. Lucrurile sunt cat se poate de clare", a reactionat atunci Grindeanu, citat de news.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22