Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFPlanul de guvernare merge mai departe
2017-06-19
6
Cum a cîştigat PSD alegerile? Cu un proiect de guvernare gîndit ca ”România să prospere şi tot românul să fie bine” (Ion Luca Caragiale, O scrisoare pierdută, Actul III, scena 6). Poporul a luat-o de bună şi a votat pentru. (Nu chiar tot poporul, ci doar niţel peste 3 milioane de optimişti candizi.) În cîteva luni, s-a putut vedea că altele erau scopurile reale ale cîştigătorilor.

 

Scopuri ”omeneşti”, utile pentru ”noi şi-ai noştri”, mici aranjamente care să-i pună la adăpost de procese (şi la o adică de pedepse), mici manevre - nu prea discrete - care să-i apere pe ei, pe prietenii, pe sponsorii, pe rudele, pe şefii şi pe subordonaţii lor de neplăceri ”meschine”, cum ar fi, de pildă, anularea titlurilor de ”doctor”, invocarea ”abuzului în serviciu” pentru mici - şi fireşti - găinării de duzină, bîrfa răutăcioasă în jurul unor fatale slăbiciuni omeneşti, cum ar fi promovarea la rang de ministru a unor dudui zglobii, fidele şi poliglote, cu mare experienţă administrativă ca secretare de şcoală generală sau ca primari cu centură neagră, pendulînd între Vadim Tudor, Gigi Becali şi L.Dragnea.

 

Că programul generos de guvernare avea gustul unei savarine de carton era uşor de anticipat. Dar programul celălalt (nu prea bine ascuns) a mers binişor, cu o mică bîlbîială, în ianuarie, cînd s-a încercat validarea furtivă a Ordonanţei 13. Dar putem fi încă încrezători în limitarea drastică a pragului pentru abuz în serviciu, în oarecari perspective pentru amnistieri şi graţieri, iar, de curînd, în reamenajarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), în aşa fel încît lucrările (false) de doctorat ale unor personalităţi de vîrf ale partidului să nu mai fie contestate de tot soiul de răuvoitori. Miniştrii de resort au limitat (”îmbunătăţind”) atribuţiile CNATDCU, provocînd cîteva demisii ”utile” (în primul rînd pe aceea a dlui academician Marius Andruh, care condusese competent şi onest instituţia reformată salutar de fostul ministru Mircea Dumitru) şi îngropînd totul în cantitate (de o calitate discutabilă): au apărut brusc 140 de noi membri (!), iar Consiliul General al comisiei a fost ”îmbogăţit” cu 8 inşi, oameni ”de dialog”, oameni de înţeles… În felul acesta, cei care au avut proasta inspiraţie să semnaleze infracţiunile academice ale dlor Ponta, Oprea, Tobă, Pandele şi Negoiţă au fost sancţionaţi. (Dl profesor Mircea Bob, de pildă, de la Cluj). Dna Ecaterina Andronescu, mămica patrioţilor care copiază, fură şi inventează Academii alternative a învins încă odată! Nu vreau să mă refer la numele noilor veniţi în CNATDCU. Pe cei mai mulţi dintre ei, chiar dacă reprezintă domenii de care nu sunt întru totul străin, nu-i cunosc. Nu pot, totuşi, să nu contemplu cu perplexitate, prospeţimea pe care o va aduce în instituţie dl academician Al. Boboc, absolvent de filozofie din anii `50, criticul cel mai avizat, din unghi materialist-dialectic, al filosofiei contemporane occidentale, auutor al unor traduceri din germană, celebre pentru comicele lor contra-sensuri…

 

Dar toate astea se petrec pe neobservate. La vedere e amuţitorul spectacol politic oferit gratis (dar cu încă greu previzibile costuri pentru ţară), de răsfăţatul amorului public, Partidul Social-Democrat. Cum să explici, să zicem, unui ins normal din afara graniţelor, ce se întîmplă la noi? Nu e de ici de colo să vezi un preşedinte de partid supărat rău pe guvernul numit de el însuşi, ca şi cum i-ar fi fost impus de duşmani ”acoperiţi” ai naţiei. Nu e de ici de colo să vezi mari prietenii şi alianţe prăbuşindu-se în ură (Ponta-Dragnea, Tăriceanu-Constantin etc.). Nu e de ici de colo ca un partid ”mîndru că e român”, să se înamoreze de un (eventual) prim-ministru turco-tătar şi să vrea să dea la cap unor co-naţionali şi colegi de gaşcă, recurgînd la sprijinul UDMR. E drept că dna Shhaideh dă dovadă de mare subtitilitate intelectuală şi morală. Am auzit-o declarînd, pe un post de televiziune, că totul se explică prin faptul că Sorin Grindeanu e ofticat de preferinţa iniţială a dlui Dragnea pentru ea şi nu pentru el. Carevasăzică, poker-ul e în toi! Suntem în plină psihanaliză! Anything goes!

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : psd liviu dragnea darius valcov program de guvernare motiune de cenzura demisie guvern grindeanu
Comentarii
?????? 2017-06-23
Realizați totuși domnule Pleșu în ce zone ale politicii v-au îndrumat "înțelepciunea" și "instinctul" ?
?????? 2017-06-23
Considerați că afirmația lui Traian Bsescu cu referire la PDL-șitii care au fost "instruiți" să distrugă partide politice din interior, este una cu nuanțe penale și antidemocratice ? Considerați cå afirmații precum cea menționată anterior ar ascude în spatele lor "grupuri de interese ce pun la cale des anunțatele lovituri de stat" ?
Deci, Traian Băsescu de ca sursă pentru astfel de "teme de reacții antidemocratice", fostul PDL ?
?????? 2017-06-23
Care considerați că ar fi câteva din deciziile pe care le-ați luat câtă vreme ați fost în funcții publice guvernamentale , care v-ar caracteriza activitatea și v-ar oferi atuul să fiți critic cu aceia ce v-au succedat ?
Orion 2017-06-20
Apropo de duduile promovate in functii de PSD, stau si ma intreb, oare o fi fost mai bine cu Turcan ca presedinta la pseudo PNL, chiar si interimara ? Nu mai vorbim ca arhetipul tuturor duduilor cu posetute si fuste scurte, cu mari functii in statul roman, e o anumita blonda de la Cotroceni. "Nutzico, nu te mai bagi la guverne ?" - suna cunoscut ? Probabil atunci era in regula. Ca de, duduia respectiva avea, nu-i asa, un curaj olimpian, era o clasa peste ceilalti politicieni romani.
Iti vine sa versi.

Altfel, sigur, aveti dreptate. Dar poate daca in perioada lui Basescu ar fi intrat un singur mare mahar PD-ist dupa gratii, macar un Videanu sau o Ridzi asa, de ochii lumii, i-as fi putut considera pe PSD-isti mai rai decit pe ailalti. Asa, sint strict toti o apa si-un pamint. Iar lingaii din presa care ii vad doar pe unii si nu si pe ailalti sint doar asta, niste lingai de presa. Cu toata alura lor de filozofi.
In ultima vreme am impresia ca vorba celebra a lui Isus, cu birna si cu paiul, a fost rostita cu dedicatie. Pentru Romania, care desigur la vremea aia nu era nici in stadiu de proiect. Dar evident Isus n-avea nici o problema s-o prevada. Si sa vomite.

Iar asta de acum, sa dai in Dragnea in situatia in care Grindeanu a incalcat cele mai elementare norme democratice, obligind PSD-ul la circul asta, e deasemenea actul unui lingau politic. Cind PSD-ul calca-n strachini, ceea ce se intimpla extrem de des, e una. Dar in cazul asta sa te faci ca nu vezi adevarul elementar, ce mizerie.
Birna si paiul sa traiasca.
MIHAI 2 2017-06-19
Exact cum banuiam ! Ponta nu mai este inamicul public numarul 1..... Acum Dragnea si Tariceanu sunt inamicii publici 1 si 2 intersanjabili.. Si mai cu seama PONTA NU MAI ESTE UN IRESPONSABIL VESEL.Sigur nu-l vom iubi niciodata ca pe NIGUFOR , dar uite ca strengarul acesta incepe sa ne placa in iresponsabilitatea lui.....un strengar, ce mai...!
Florin 2017-06-19
Ne trebuie un "Ceausescu" (dictator) intelectual, asa ca dvs., ca cu "dimocratia", vorba poetului nepereche, tot de stirbi avem parte...
Total 6 comments.
Recomandari
4881
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22