Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Au început negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană care privesc Brexit-ul
E.B. - - - -
2017-06-19
International
0

Negocierile pentru o ''retragere ordonată'' a Marii Britanii din Uniunea Europeană au fost lansate luni la Bruxelles de negociatorul-șef al blocului comunitar, Michel Barnier (foto, dreapta), și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.

 

Într-o primă întâlnire se vor stabili prioritățile procesului de divorț, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

"Astăzi lansăm negocierile pentru retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană", a declarat, pe un ton solemn, Michel Barnier, după ce a dat mâna cu omologul său britanic.

 

Francezul a luat pentru scurt timp cuvântul pentru a marca acest moment istoric și extrem de așteptat, exprimându-și speranța în discuții ''constructive'', la aproape un an de la referendumul de la 23 iunie 2016 în care britanicii au votat pentru părăsirea blocului comunitar.

 

"Obiectivul nostru este clar: vrem mai întâi să abordăm incertitudinile cauzate de Brexit", a explicat el.

 

"În primul rând pentru cetățeni, dar și pentru beneficiarii programelor europene", inclusiv în ceea ce privește chestiunea frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, a mai spus Michel Barnier.

 

"Începem aceste negocieri pe un ton pozitiv și constructiv, hotărâți să construim un parteneriat puternic și special cu aliații noștri din UE", a declarat la rândul său Davis.

 

Prima întâlnire urmează să fie dedicată "identificării priorităților" și stabilirii calendarului de negocieri, a precizat Barnier.

 

Negociatorii celor două părți au convenit să rămână la data stabilită de 19 iunie pentru începerea discuțiilor, chiar dacă premierul britanic Theresa May pornește de pe o poziție slăbită după rezultatul neconvingător în alegerile anticipate recente, pe care le-a convocat în speranța că își va consolida mandatul pentru aceste negocieri cu UE

 

TAGS : Marea Britanie Brexit Uniunea europeana negocieri Michel Barnier David Davis
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
698
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22