Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDe ce au rămas criminalii printre noi
2017-06-20
1
Rechizitoriul prin care sunt trimiși în judecată cei care au contribuit la represiunea din Piața Uni­ver­si­tății de acum 27 de ani scoate în evidență nu doar lipsa de scru­pu­le a celor aflați la putere, ci și lip­sa de umanitarism a militarilor, polițiștilor și a celor din Brigada Antitero a Serviciului Român de In­formații.

 

Ordinele lui Iliescu de evacuare în forță a Pieței erau parțial cu­nos­cute, dar nu se știa, de pildă, mai nimic despre resursele potențiale de violență ale lui Adrian Sârbu, pe-atunci șef de cabinet și con­si­lier al primului ministru Petre Ro­man, devenit ulterior patron al trustului Media PRO. În re­chi­zi­toriul procurorilor militari apare o declarație a ministrului Apărării din 1990, generalul Victor Ata­na­sie Stănculescu (decedat în 2016), care a povestit că Adrian Sârbu a venit la el la birou și i-a cerut să-i pună la dispoziție „din depozitele Armatei“ o cantitate de apro­xi­mativ 20 de kilograme de trotil „pentru a realiza un automobil capacană care să fie detonat în Piața Universității“ printre ma­ni­festanți. Stănculescu mărturisește că ar fi rămas „surprins“ de aceas­tă propunere și că i-ar fi explicat ce „efecte dezastruoase“ ar avea detonarea unei cantități atât de mari de explozibil militar.

 

Din rechizitoriul procurorilor mai reiese bestialitatea polițiștilor și militarilor în termen care i-au lo­vit pe cei aproape 800 de ma­ni­festanți aduși în mod ilegal la Mă­gurele. Mulți dintre ei fuseseră de­ja răniți în Piața Universității, când au fost puși să meargă prin­tre șirurile încolonate de mineri, polițiști și militari care i-au lovit cu bâte, bastoane sau cu patul puștii.

 

Ura și violența lor erau parțial ali­mentate de manipularea me­dia­tică, dar represiunea ca atare a fost concepută de liderii puterii ca o lecție împotriva oricui ar mai fi avut în viitor curajul să li se opu­nă.

 

În afară de cei patru morți de­cla­rați oficial, zeci de oameni au ră­mas cu sechele majore sau chiar și-au pierdut viața mai târziu din cauza celor întâmplate. În tot acest timp, criminalii au rămas printre noi, au primit funcții, au fost ajutați să aibă afaceri pro­fi­tabile și apoi să se retragă con­fortabil la pensie. Timpul se în­toarce acum împotriva lor, fiindcă ar putea urma condamnarea lor pentru crime împotriva uma­nității.

TAGS : mineriada piata universitatii petre roman brigada antitero rechizitoriu magurele victor atanasie stanculescu armata adrian sarbu ion iliescu serviciul roman de informatii sri
Comentarii
Marius Nicolescu 2017-06-20
Sunteti sigura, doamna Fati, ca timpul se intoarce acum impotriva lor?
Total 1 comments.
Recomandari
2167
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22