PSD, aceeași mizerie

Indiferent cine va câștiga, lupta pentru putere s-a declanșat în PSD și nu va mai putea fi oprită.

Andreea Pora 20.06.2017

De același autor

 

În cei 27 de ani de existență, PSD - sub diversele sale denumiri - a rămas pe fond neschimbat, s-a do­vedit impenetrabil la ideile democratice, la valorile care guvernează clubul european și la prin­cipiile unui stat de drept. Partid construit pe osatura eșalonului doi din nomenclatura co­munistă și securistă, cu un sistem profund viciat de promovare în interior, FSN-PSD nu a vrut și nu a putut în peste un sfert de secol să se re­for­meze și să se modernizeze, să atragă de partea sa elitele luminate și să iasă din paradigma de­pen­denței reciproce de un electorat sărac și prost edu­cat. Nu a vrut în primul rând să schimbe statu-quo-ul care i-a permis să se îmbogățească fu­rând din banul public și conservând dominația mediocrității.

 

Atunci când a ajuns la putere, a dorit mereu con­trolul total și s-a comportat ca un partid-stat, în­cercând să sugrume instituțiile și vocile inde­pen­dente, în special în justiție și societatea civilă. De­pendent de liderii pe care i-a avut în frunte, în marea lor majoritate autoritari, a balansat cons­tant între interesele, umorile și presiunile aces­tora. Cu rare excepții, partidul a mers în turmă pe urmele masculului său alfa, s-a comportat re­zo­nabil dacă acesta avea motivații de moment s-o facă, a luat-o razna, făcând prăpăd în jur, când aces­ta era mânat în luptă doar de rapacitate și fri­că. Dar i-a executat pe toți fără milă când i-a sim­țit slabi.

 

Măcelul fratricid la care asistăm zilele astea nu iese cu totul din acest tipar. Fără nicio rațiune po­litică - a câștigat alegerile de unul singur cu un scor zdrobitor, are o majoritate parlamentară pe măsură, guvernul a reușit totuși să dea o par­te din măririle de salarii pe care le promisese –, PSD, după episodul OUG 13, nu avea niciun in­te­res să provoace o nouă criză. O face însă pentru că îl are ca lider pe Dragnea. Produs de joasă ex­tracție al partidului, modest intelectual prin com­parație cu ceilalți lideri, și-a transformat com­ple­xele de inferioritate în unele de superioritate. Bol­nav de autoritarism și de frică, Dragnea este pri­mul din istoria FSN-PSD care stă cu un picior în puș­cărie și cu altul pe gâtul guvernului. E o si­tua­ție care a i-a marcat fiecare gest și fiecare măsură de până acum. Ceea ce se întâmplă frizează ne­bu­nia și aduce partidului un prejudiciu de imagine cum n-ar fi reușit s-o facă niciun adversar. Drag­nea târăște PSD într-o aventură fără precedent, în care partidul-turmă pare că îl urmează sinu­ci­gaș. Dragnea este ghinionul PSD, unul pe care în­să îl merită cu vârf și îndesat.

 

Pe de altă parte, acest nou Grindeanu, pe care Drag­nea însuși l-a făcut erou și i-a creat profilul de lider, este tot produsul tipic al partidului. Unul dintre mulții oportuniști, dispuși la com­pro­misuri jenante pentru a face carieră la nivel înalt, s-a remarcat până acum doar prin obediență. Metamorfoza lui e necredibilă. Nu cred că Grindeanu a descoperit acum toate ororile despre care vorbește, că a avut peste noap­te revelația faptului că „Dragnea vrea pu­terea totală“ și că banul public este des­ti­nat satisfacerii clientelei de partid. E un erou doar în raport cu potențialul de a fa­ce rău al lui Dragnea, cu teroarea care do­mină partidul. Singura lui calitate, una con­junc­turală și dictată de interese ob­scu­re, e că i se opune lui Dragnea într-un mo­ment în ca­re acest lucru părea de neima­ginat.

 

În războiul PSD contra PSD nu există eroi po­zitivi și negativi, alb și negru, există doar grade diferite ale aceluiași rău. Drag­nea și camarila de care e înconjurat sunt le­tali, au demonstrat-o din plin până acum în goana furibundă după imunitate și control absolut, iar tandemul Gri­n­dea­nu-Ponta are tonuri de gri doar pentru că dă semnale că e dispus, dintr-un interes al momentului, să nu încalce niște linii ro­șii în ce privește statul de drept și justiția. Dar să nu uităm de ceea ce a fost capabil Ponta - lovitura din 2012, „acțiunea dias­pora“ din 2014, „marțea neagră“. Bătălia care se dă între aceste grupări este una ex­clusiv pentru putere, controlul resurselor și al justiției. Ar fi, desigur, important ca moțiunea de cenzură să cadă, pentru că as­ta înseamnă sfârșitul lui Dragnea în frun­tea PSD, finalul unei epoci negre, dar ve­nirea la putere a lui Ponta & Comp. nu în­seamnă deloc că se va produce o schim­bare benefică pentru România. Poate fi, în cel mai fericit caz, „răul cel mic“.

 

Din punctul de vedere al PSD, indiferent ci­ne va câștiga, lupta pentru putere s-a de­clanșat și nu va mai putea fi oprită. Chiar dacă Dragnea supraviețuiește, nu va ieși întărit, pentru că la baza partidului abe­rația înlăturării peste noapte a pro­priu­lui guvern a creat stupoare și nemul­țu­mi­re, iar opoziția la metodele sale va crește. Dragnea va trebui să pluseze foarte mult - bani, funcții, promisiuni - pentru a nu scă­pa partidul din mână. În paralel, tabăra Grin­deanu-Ponta își va crea un alt partid - nu are altă opțiune -, va fi un magnet pen­tru toți nemulțumiții. Breșa s-a produs și se va tot mări, sciziunea e inevitabilă. Rezultatul: forța distructivă a PSD-Drag­nea ar putea fi redusă.

 

Dar partea cu adevărat bună a acestei cri­ze este că populația, în special elec­to­ratul PSD, a avut istorica ocazie să vadă în di­rect, pe viu, oribila colcăială din mă­run­ta­iele colosului. Să asiste la „spendoarea“ vier­muielii de interese, potlogării, ti­că­lo­șie și lipsă de scrupule ale marelui partid care domină constant România de 27 de ani. Să înțeleagă că PSD este, indiferent de lider, „aceeași mizerie“.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22