Rusinosul troc Dragnea-UDMR. Cu voturile la taraba

Andreea Pora | 20.06.2017

Disperarea lui Dragnea care vede cum ii fuge de sub picioare intreaga cariera politica- daca motiunea de cenzura cade, e terminat in partid, nu va dura mult pina cind oportunistii care se gudura acum la picioarele lui ii vor face felul- atinge zilele acestea paroxismul.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE. Desi proiectele au fost retrase, cred ca vor fi repuse pe tapet cu prima criza politica. Mizeria intentiei ramine, iar esecul trocului cred ca se  datoreaza si reactiilor extrem de critice.

 

Omul e capabil chiar de orice pentru cele citeva voturi care il pot salva. Negocierile cu UDMR miros de la o posta a santaj. Nu e vorba aici de faptul ca pretentiile UDMR ar fi ilegitime, desi cred sincer ca unele dintre ele nu servesc nici comunitatii maghiare, nici celei romanesti, ci de modul in care se poarta ele si, mai ales, de scopul lor. Trocul- voturi contra mai multe drepturi pentru maghiari-  incheiat in spatele usilor inchise este imoral. Are rolul de a salva un urmarit penal sa se supuna judecatii- nu stim  daca va fi condamnat  sau nu- si de a salva o guvernare incapabila, pusa pe ruinat finantele tarii si sugrumat justitia. Nu e treaba UDMR sa se amestece in acest razboi civil din PSD, care trebuie lasat sa-si rezolve singur problemele si sa demonstreze ca detine in continuare majoritatea  parlamentara care ii permite sa guverneze. Faptul ca liderii maghiari incerca sa obtina autonomia culturala si modificari la statutul minoritatilor in momente  de criza politica- nu e prima  oara cind fac asta- nu le-a fost si nu le va fi de niciun folos. Mereu intind coarda, si ca pretentii, si ca metode folosite, iar rezultatul se vede: au fost  mereu trasi pe sfoara tocmai pentru ca ceea ce au obtinut nu a fost in urma unor dezbateri serioase, transparente si rezonabile, ci stors la cotitura.

 

Dragnea si PSD nu ar merita nici macar o analiza, ipocrizia lor depaseste orice limita. PSD e cel care si-a centrat campania pe inflamarea nationalismului, care s-a pus ani de zile pe picioarele dinapoi in ce priveste placutele bilingve, care a facut plingere penala impotriva primarilor din Covasna care au arborat steagurile secuiesti, mai mult, care a picat guvernul Ungureanu pentru ca era de acord sa infiinteze o linie de limba maghiara la UMF Tirgu  Mures (ceea ce accepta acum Dragnea).  Nu PSD si Dragnea sunt cei care flutura sistematic sloaganul ”Ne fura Ardealul”? Nu ei sunt cei care se învârtoșau cu ”noi suntem romani”?  Acum sunt dispusi sa ofere pe tava UDMR tot ceea ce le-au refuzat cu ani in urma, sa-si inghita limbile veninoase care criticau autonomia culturala. Pentru ce? Ca sa-si salveze pieile si sa rastoarne guvernul pe care tot ei l-au pus si ridicat in slavi pina mai ieri.

 

 

E o ticalosie fara margini ce fac oamenii acestia, dar nu pentru ca minoritatea maghiara nu ar trebui sa beneficieze de anumite drepturi suplimentare, ci, repet, pentru santajul care se ascunde in spatele lor. Pina la urma nu deranjeaza pe nimeni si mi se pare rezonabil ca maghiarii sa poata avea  placute  bilingve pe strazi sau la intrarea in localitati, sa-si arboreze simbolurile nationale pe primarii, sa aiba o zi nationala (libera), sau sa-si infiinteze institute pedagogice si sa primeasca finantare pentru cele teologice. Dar nu mi se mai pare deloc rezonabil sa se interzica redesenarea limitelor teritoriale ale judetelor si localitatilor in situatia in care scade procentul minoritatii maghiare, pentru ca asta inseamna sa blochezi reforma administrativa. Nu mi se pare rezonabil si justificat ( in lipsa unei documentatii si argumentari) sa fie scazut la 10% pragul de populatie minoritara de la care  folosirea limbii maghiare in administratie sa devina obligatorie si nici bacalaureatul diferentiat. Toate  aceste lucruri nu pot si decise in spatele usilor inchise, prin troc politic, ele trebuie dezbatute  public, deschis.

 

Am sa spun clar, nu-mi place discursul nationalist mai ales cind vine din partea unor politruci care fac parada de false patriotisme. E o chestiune prea serioasa ( si personala) ca s-o lasam pe mina fariseilor. Mai cred ca maghiarii si UDMR au toata indreptatirea sa se lupte pentru drepturilor lor, mai ales daca le sunt calcate in picioare. Dar mai cred si ca exagerarile se intorc impotriva lor.

 

Ceea ce stiu din proprie experienta e ca sunt zone in Covasna si Harghita complet  enclavizate. Barajul lingvistic este aproape de netrecut, ceea ce nu e niciun cistig pentru comunitatea respectiva. Majoritatea copiilor unguri de scoala primara ( de la  sate, in special) nu stiu o boaba de romana, desi invata la clasa, adolescentii care pleaca la liceu se duc tot spre colegii cu predare in maghiara, si, ulterior, in viata au mari probleme de integrare si de gasire a unui loc de munca. Am intilnit unguri ( de unii  ma leaga prietenii) care au recunoscut ca au invatat romana doar cind au ajuns la facultate in Cluj sau Brasov. Acest tip de enclavizare lingvistica tine tinerii ”legati de glie”, de sat si cred ca ei pornesc cu un handicap serios in viata. Personal, am fost uimita (nu ­prea tare) ca intr-un sat din Covasna a trebuit sa umblu cu translatorul dupa mine ca sa pot sa-mi fac reportajul... Tocmai de aceea, cred ca interesul liderilor maghiari ar fi sa faca eforturi in directia solutionarii acestei probleme (eventual schimbarea manualelor de limba romana dupa care invata copiii), si nu in cea a adincirii izolarii.

 

Asta daca le pasa de comunitatea pe care o reprezinta mai mult decit de functiile lor. Daca nu au trasformat imoralitatea in politica de partid.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22