Leul, în cădere: nivel maxim față de ultimii 5 ani, de la criza suspendării președintelui

Dora Vulcan | 20.06.2017

Moneda europeană s-a apropiat marți de nivelul de 4,59 lei care nu a mai fost atins din vara lui 2012, din 3 august 2012.

Pe aceeași temă

 

 

 

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5957 lei/euro, în creştere cu 0,2% faţă de nivelul precedent şi nivel maxim din 3 august 2012, în condiţiile în care situaţia politică tensionată din România şi apropierea votului pe moţiunea de cenzură depusă de către alianţa PSD-ALDE împotriva propriului guvern continuă să afecteze moneda naţională.

 

Luni, BNR a afişat un curs de 4,5859 lei/euro, potrivit News.ro.

 

Un nivel atât de ridicat al cusului de schimb euro/leu nu a mai fost atins din 3 august 2012, cursul BNR a fost de 4,6481 lei/euro, nivel care rămas până acum maxim istoric.

 

Nivelul maxim istoric din 2012 a fost atins tot pe fondul unor tensiuni politice majore din România, în perioada suspendării preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, de către majoritatea USL din Parlament.

 

Leul s-a depreciat semnificativ începând de joi, după ruptura apărută între liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu, şi în condiţiile în care alianţa PSD-ALDE a iniţiat o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern.

 

Apropierea votului pe moţiunea de cenzură, programat pentru miercuri, a mărit presiunea asupra leului, spun analiştii.

 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4.0984 lei la 4,1189 lei.

 

Totodată, cursul francului elveţian a crescut de la 4,2167 lei la 4,2327 lei.

 

 

 

 

  • Unicredit: Leul ar putea deveni și mai slab, dacă disputele continuă

 

 

Incertitudinile cauzate de situația politică au dus moneda euro aproape de pragul de 4,6 lei, afirmă economiștii Unicredit care nu exclud depășirea acestui prag, în situația în care scena politică va rămâne  în continuare neclară, transmite Digi 24.ro.

 

 

Săptămâna trecută tensiunile politice locale s-au intensificat după ce coaliția de guvernare PSD-ALDE și-a retras sprijinul pentru premierul Sorin Grindeanu care a refuzat să demisioneze, a explicat, marți, Unicredit Bank investitorilor situația de la București și principalele evoluții economice în raportul săptămânal trimis acestora.

 

În lumina incertitudinilor, cursul EURO-RON a înregistrat o tendință de creștere în favoarea monedei unice și a atins la începutul acestui luni niveluri foarte apropiate de 4,6. ”Ne așteptăm ca perechea de valute să evolueze în sus, influențată de incertitudini, până când scena politică se limpezește”, spun economiștii Unicredit. Evoluții similare ar putea fi întâlnite și la titlurile de stat, dacă tensiunile politice se vor intensifica, spun economiștii Unicredit.

 

Randamentele obligațiunilor au rămas însă până în prezent pe o tendință de descreștere, nefiind afectate de disensiunile politice. Luni, ministerul de Finanțe s-a împrumutat de 610 milioane lei sub formă de titluri cu o maturitate de 6,9 ani, la un volum cu 22% peste cel stabilit. Cererea a fost susținută iar randamentul acceptat a fost de 3,22%, în linie cu așteptările și sub cel de la icitația din luna mai.  Pentru anul viitor economiștii Unicredit estimează un curs de 4,63 lei pentru EURO.

 

Marți moneda europeană s-a apropiat foarte mult de pragul de 4,6 lei, nivel considerat maximul ultimilor cinci ani (4,64 lei în august 2012).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22