Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFSăru’ mâna, nașule!
2017-06-22
7
Două lucruri mi-au venit în minte urmărind votarea în parlament a moțiunii împotriva guvernului Grindeanu. Mai întâi, am avut impresia că asist la scene dintr-un film în care membrii clanului vin pe rând să pupe mâna nașului, care veghează la îndeplinirea strictă a ritualului.

 

 

N-ai cum să știi ce-o fi fost în sufletele disciplinaților PSD-iști. Unii l-or fi înjurat printre dinți pe don Livio, alții s-or fi temut până și de asta, zicându-și că nașul are puterea de a citi gândurile. Poate că unii membri ai clanului sunt oameni cumsecade, buni familiști, băieți și fete de gașcă, prieteni de nădejde, dacă ar fi după ei n-ar face rău nici unei muște, însă trebuie să probeze că-și merită locul în organizație, altminteri îi așteaptă soarta lui Grindeanu. Și trebuie să pupe mâna cu atât mai conștiincios cu cât ritualul la care participă e cel al lichidării unui grupuscul de rebeli, iar semnificația lui simbolică e consfințirea și întărirea autorității nașului. Fără el, privilegiile lor sunt în pericol. Iar de aceste sute de parlamentari depind mii și zeci de mii de oameni – primari, șefi de post, directori de școli, amploaiați de tot felul, afaceriști (vorba vine). În fine, de aceste mii și zeci de mii depind milioane de suflete trăind în mizerie și resentiment, care la fiecare rând de alegeri se vor încolona pentru a vota docil PSD-ul. Din vârful acestei uriașe piramide, don Livio urmărește atent cum membrii clanului îi sărută mâna.

 

Al doilea lucru care mi-a trecut prin minte e fraza memorabilă rostită prin anii ’80 de una dintre tovarășele cu coc din conducerea superioară de partid și de stat: „Cum să nu-l iubesc eu pe tovarășul Ceaușescu, când a făcut din mine, simplă țesătoare, ministru!” Am văzut zilele trecute la un post de televiziune perindându-se nume și figuri de parlamentari PSD-iști. (Mă stăpânesc să fac judecăți de fizionomie.) Am avut apoi curiozitatea să caut informații despre ei pe internet: sunt oameni care nu s-au ilustrat prin nimic în viața ne-politică, personaje obscure, dar prospere, sunt cópii ale tovarășei cu coc multiplicate prin jocuri de culise – ceea ce, din păcate, nu e valabil numai pentru PSD. Majoritatea parlamentarilor sunt semidocți (în cazul fericit) sau semianalfabeți. Unicul lor merit e obediența, talentul de a săruta mâna cui trebuie, iar în asta constă forța PSD-ului. (Partidul care a pus masiv în față oameni cu personalitate, cu biografie ne-politică reală, e USR-ul – și uite cum funcționează! Ai zice că prea multă personalitate strică. Nu cred. În cazul USR, imaturitatea strică.) Votarea moțiunii de cenzură a fost o demonstrație a puterii nașului printr-un ritual umilitor – votul la vedere, care anulează liberul arbitru, conștiința individuală a membrilor clanului. Cu cât mai umilitor ritualul, cu atât mai mare puterea nașului. Nici nu contează ce și-or fi zis în sinea lor pupătorii de mână, importantă e simbolistica gestului care întărește autoritatea nașului asupra întregii piramide a pupătorilor de mână la toate nivelurile. Mă întreb (deloc retoric) câți ne-pupători de mână mai există în România. Și câți vor reacționa. Și câți se vor duce la vot.

TAGS : PSD dragnea grindeanu ceausescu vlad zografi
Comentarii
MIHAI 2 2017-06-25
Va smnnalez cu respect ca un conflict pe viata si pe moarte s-a declansat in ultima vreme intre sotul neconsoloat al divei muzicii de petrecere romanesti - ma refer la recent trecuta la Domnul ILEANA CIUCIULETE - si copiii pe care artista nepereche i-a avut din relatii prealabile. In acest context nu putem sa nu ne amintim ca lupte fratricide pe averea mortului au existat si intre multii FII AI LUI DOLANESCU / atentie - a nu se folosi cuvântul FIU / FII ....cuvantul agreat de mass media mitocaneasca este BAITUL / BAIETII.....ca in exemplul BAIATUL LUI TIRIAC S-A CASATORIT CU FATA ....in nici un caz cu FIICA ....deci CU FATA LUI LAZARIUC . *** Ai putea crede ca tzine de pitorescul acestui teritoriu ca prezumtivii mostenitori sa -si SCOATZA ochii pe averea raposatului.*** Eu uite ca nu e chiar asa ! Citesc pe Hot News ca o batalie la fel de manelista a izbucnit intre urmasii marelui politician german Helmuth Khol. Iar Helmut nu e la primul derapaj ... sa ne amintim ca s-a retras din politica pe considerente de finantzare ilegala a partidului....fix ca al-de Blaga, Udrea si nenicul lor Basescu ....si bag mana in foc ca aidoma oricarui sef de partid romanesc / chiar si Monicutza fiind data in vileag cu de-astea ....*** Dar ce conteaza toate micile mizerii care polueaza memoria lui Helmuth Khol cand stim ca el a reusit REUNIFICAREA GERMANIEI. *** Asa si cu Dragnea.
Orion 2017-06-24
Se pare ca pe-aici stalinismul e in floare. Apropo de libertatea cuvintului. Bun, am inteles, primul comentariu, ala cu lingaul de presa, era poate cam tare. Dar sa nu-l publicati nici pe al 2-lea, cenzura curata. Rusine.
Se pare ca totusi Plesu e alta clasa macar la capitolul asta. Sigur ca un vierme de presa ca Vlad Zografi (cine-o fi si asta si de ce-o fi ajuns el sa scrie in 22, desigur ca intrebarea e valabila pentru multi altii) e de asteptat totusi sa nu se compare cu Plesu la mai toate capitolele. (Doar la lingaiala e cam egal, ba poate chiar mai tare.)

Desigur asta e pentru voi, nu ma astept sa-l publicati.
Sa aveti o viata frumoasa. Birna si paiul sa traiasca.
Liviu din Timisoara 2017-06-26
Te poti interesa cam cine este Vlad Zografi, prin Bucuresti. Il numesti vierme de presa... Vezi tu, cel cu nume de legenda ( apropo, ai putea sa-l intrebi pe sus-numitul de unde provine " Orion " ) viermele este o etapa in evolutia unui fluture, spre exemplu. Dar un paduche de pe forum ramane paduche pana la prima dezinsectie - citeste aici cenzura unei oarecare valori.Asa arata dezavantajul libertatii cuvantului . Ai auzit si tu de cenzura, de stalinism ...si fugutza pe forum.
cristian 2017-06-24
lasati ca schimba Ana Catauta, nu stiu ce expert - cuvant penibil, cu marketing si Banca Mondiala cu tot, se vede ca nu stie nimic dar se exprima in public - Ana Catauta de pe contributors.ro constitutia! blogul ala a ajuns de toata panarama! presa nu mai e libera in Romania de multa vreme, e acum pur si simplu comandata, opinia publica e facuta de oameni interpusi si platiti in diverse bunuri si valori simbolice!
Mitica Cafca 2017-06-24
O binevenita lectie de morala venita din partea unui stralucit dramaturg al Epocii Udrea-Basescu.
Marius Nicolescu 2017-06-22
Articol exceptional. Ma inclin in fata dumneavoastra, domnule Zografi. Dar ma ingrozesc de adevarul spuselor din articolul dumneavoastra. Intrebarea din final e cu adevarat teribila: " Ma intreb (deloc retoric) cati ne-pupatori de mana mai exista in Romania. Si cati vor reactiona. Si cati se vor duce la vot ". Teribile intrebari. Dar ma tem ca nu am avut (de 52 de ani) si nu avem, sau avem extrem de putini ne-pupatori de mana.
CHARLIE 2017-06-25
D-le Zografi! Ceace descrii d-ta este un sistem mafiot. Cu sarutarea mana lui Don Corleone ca in filme si in care soarta ta este dependenta de "tatal" familiei. Cat despre parlamentarii romani multi sem-docti, altii sfert-docti. In limba engleza in America exista o expresie: fecalele se ridica in frunte (la suprafata}. Deci un regim politic de natura scatologica!!!
Total 7 comments.
Recomandari
5158
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22