Mihai Tudose, propunerea PSD- Dragnea pentru functia de premier. Ceilalti au refuzat

E.b. | 26.06.2017

Liderii PSD s-au adunat, luni dimineata, in Comitetul Executiv pentru a decide propunerea pentru postul de premier. Au de ales dintre 5 sau 6 oameni de pe lista scurta. In final s-a optat pentru Mihai Tudose, fost ministru al economiei in guvernul Grindeanu.

Pe aceeași temă

 

 

 

Incepind de la 15.00 au loc consultarile intre partide si presedintele Klaus Iohannis. Primii la rind vor fi Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, care vor prezenta propunerea reiesita in urma Comitetului Executiv National.  

 

UPDATE: PNL nu susține propunerea făcută de PSD pentru funcția de premier, anunță președintele liberalilor, Ludovic Orban.

 

UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu a anunțat luni că ALDE va susține propunerea pe care PSD a făcut-o pentru funcția de premier, în persoana lui Mihai Tudose la consultările organizate de președntele Klaus Iohannis.

 

UPDATE Lia Olguta Vasilescu confirma si ea ca Tudose este alesul PSD si spune ca acesta a iesit negativ in evaluarea partidului din cauza lui Grindeanu care a blocat Fondul National de Investitii. 

Vasilescu sustine ca Tudose si-a dovedit profesionalismul si nu are "dubla comanda", asa cum a scris presa. Cit priveste plagiatul, este o chestiune la care trebuie sa raspunda insusi Tudose, sustine Olguta Vasilescu. " Noi consideram ca acum n u avem niciun fel de probleme cu aceasta propunere". 

 

UPDATE Seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu confirma alegerea lui Mihai Tudose drept propunerea coalitiei pentru functia de prim-ministru. Cu aceasta se va merge la negocierile de la Cotroceni, a precizat Tariceanu.

"Calitatile care il recomanda pe Tudose pentru functia de premier tin de evaluarea PSD, care este indreptatit sa faca propunerea", este de parere Tariceanu, care spune insa ca ALDE a votat propunerea.

 

 

 

UPDATE. Mihai Tudose ar fi acceptat in CEX functia de premier, relateaza Antena 3. Urmeaza votul in CEX

 

Mihai Tudose este un personaj controversat din mai multe puncte de vedere. În 2015, a intrat i în atenția presei pentru că a fost acuzat că a plagiat în teza de doctorat. Aceasta a fost obținută la Academia Națională de Informații, sub îndrumarea lui Gabriel Oprea, la rândul său acuzat de plagiat, acestuia din urmă fiindu-i retras titlul de doctor.

 

Mihai Tudose, deputat PSD la data susţinerii tezei de doctorat şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Economică, reformă şi privatizare din Parlament, susținea anul trecut că a făcut cerere pentru renunțarea la titlul de doctor. 

 

„Eu am făcut o cerere în care spun că renunţ că nu mai, dar nu ştiu dacă s-a aprobat sau nu, dacă e de analizat sau nu. Mi se pare jenant să mă duc în faţa unei comisii care s-a antepronunţat. Pentru ce? Nu am profitat de titlul ăsta, n-am avut sport de vechime, bani, n-am profesat în baza lui, nu am luat niciun examen în baza lui. Am făcut aceste studii pentru mine, efectiv pentru mine, pentru nivelul meu de a înţelege ce se întâmplă în jur. Dacă chestia asta deranjează la oamenii politici, am înţeles. Pot trăi şi fără el.

 

 

UPDATE:  Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat azi, înaintea şedinţei CExN, că a avut discuţii cu mai multe persoane pentru a ocupa funcţia de premier, fiind „cinci-şase” variante, dintre care se degajează deja o soluţie. Dragnea a precizat că ministrul interimar de Interne, Carmen Dan, se află printre aceste variante, conform News.ro.

 

PSD are o lista de opt nume de potentiali premieri, printre care actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, presedintele Comisiei SRI, Adrian Tutuianu, si europarlamentarul Viorica Dancila.

 

Codrin Ştefănescu, secretarul general al PSD, a declarat, duminică, la Antena3, că PSD are au o listă de opt nume de potenţiali premieri, printre care actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, şi europarlamentarul Viorica Dăncilă.

 

"Nu sunt patru nume pe listă, sunt opt nume şi printre cele opt nume era şi domnul Tudose. Era şi domnul Ţuţuianu, era şi Olguţa Vasilescu, era şi Viorica Dăncilă", a spus Ştefănescu, la Antena3.

 

El a făcut aceste declaraţii după ce Antena3 l-a prezentat pe Mihai Tudose drept numele asupra căruia liderii PSD au căzut de acord. El nu a dorit să comenteze însă informaţia.

 

Întrebat dacă se potriveşte Tudose profilului PSD privind premierul, despre care Liviu Dragnea spune că nu trebuie să aibă legături cu serviciile secrete, în condiţiile în care el a absolvit cursuri ale Academiei Naţionale de Informaţii, Ştefănescu a afirmat că el va fi asumat prin vot.

 

"Ne asumăm, cu Academie, fără Academie", a spus secretarul general adjunct al PSD.

 


Anterior, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat la Romania TV ca in cadrul PSD exista cateva nume propuse pentru functia de prim ministru printre care si femei si persoane care nu au carnet de partid.  

 

"Ne dorim sa analizam mai multe candidaturi de prim ministru. Vrem un om care sa fie onest, un profesionist. Sa stie sa coordoneze echipe, sa stie sa-si impuna respectul. (...) Pana la aceasta ora, sunt patru, cinci propuneri de candidati, si colegi din partid, si oameni de stanga, care au colaborat cu noi", a afirmat Firea.

 

"Pe lista sunt si doamne. Ma bucur ca sunt si doamne. Femeile sunt extrem de eficiente, organizate. Sunt convinsa ca vom alege cu mult mai mult discernamant, de aceasta data. Urmatorul premier va trebui sa recupereze intarzierile", sustinea Firea.

 

 

*********************

 

 

Alte numele vehiculate în spațiul public legate de variantele luate în calcul de PSD pentru viitorul șef al Guvernului: Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR,şi Mihai Fifor, liderul grupului PSD din Senat.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22