USR cere PSD si ALDE retragerea propunerii Tudose-premier:încalcă cerințele Cotroceniului

Dora Vulcan | 26.06.2017

USR consideră inacceptabilă propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier pentru că "nu respecta criteriile enuntate de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, atat in ceea ce priveste conditia de integritate, dar si in privinta capacitatii de a conduce Guvernul".

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Ne-am intors cu 20 ani in urma. Un gen de om care pare desprins din cadrele vechi ale Partidului Comunist Roman. Un om cu grave probleme de moralitate, integritate si competenta. Nu a demonstrat nimic in niciunul din guvernele si functiile pe care le-a ocupat. Nu exista nicio realizare profesionala notabila in 20 de ani de politica care sa-l legitimeze pe domnul Tudose pentru functia de premier", scrie Dan Barna, purtatorul de cuvant al USR, într-un comunicat de presa al partidului.

 

USR  a argumentat ca Mihai Tudose este acuzat ca a plagiat in lucrarea de cercetare pentru doctorat, realizata sub coordonarea lui Gabriel Oprea la Academia Nationala de Informatii, platind drepturi de autor pentru textul plagiat.

 

Totodata, potrivit partidului, activitatea lui Mihai Tudose in calitatea de ministru al Economiei in cadrul Guvernului condus de Sorin Grindeanu il descalifica pentru ocuparea functiei de Prim-ministru deoarece chiar in evaluarea proprie a partidului a fost constatata o performanta "zero" a ministrului Tudose in indeplinirea masurilor asumate prin programul de guvernare.

 

"Tinand cont de faptul ca propunerea lui Mihai Tudose nu respecta conditiile impuse de Presedintele Romaniei pentru nominalizare, Uniunea Salvati Romania cere Presedintelui Klaus Iohannis sa respinga aceasta propunere si sa ceara coalitiei PSD - ALDE o alta nominalizare", mai spune USR.

 

 

 

Context

 

  • Mihai Tudose, propunerea PSD de premier: plagiator și ministru zero în guvernul Grindeanu  

 

Mihai Tudose, propus de PSD ca premier este acuzat de plagiat. El nu a dus la indeplinire ca ministru al Economiei în guvernul Grindeanu - demis prin moțiune de cenzură exact pentru neîndeplinirea măsurilor asumate - nicio măsură din programul de guvernare, conform evaluarii lui Valcov. 

 

 

Mihai Tudose, propus de PSD ca premier este acuzat de plagiat. El nu a dus la indeplinire ca ministru al Economiei în guvernul Grindeanu - demis prin moțiune de cenzură exact pentru neîndeplinirea măsurilor asumate - nicio măsură din programul de guvernare, conform evaluarii lui Valcov. 

 

 

Mihai Tudose este omul fără trecut până la 25 de ani.

 

Mihai Tudose (50 de ani) este deputat aflat la al cincilea mandat si vicepresedinte PSD. A intrat in atentia presei in 2015, cand a fost acuzat de plagiat a lucrarii de tezei de doctorat, obtinuta la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", sub indrumarea lui Gabriel Oprea, acuzat, la randul sau, de plagiat, fiindu-i retras titlul de doctor. In martie 2016, Tudose a cerut renuntarea la doctorat.

 

In 2013, Mihai Tudose a ajuns conferentiar universitar la Academia Națională de Informații. Ministrul Economiei a mai urmat in 2006 un Curs post-universitar in domeniul securitatii nationale la Colegiul Superior de Securitate Nationala (Serviciul Roman de Informatii). In 1995 a terminat Facultatea de stiinte juridice si administrative, U.C.D.C. Bucuresti.

 

In perioada 1992-1999 a fost sef birou senatorial, in perioada 1999-2000 consilier juridic la SC Farex SA Braila. Din 2000 este parlamentar. A fost presedintele Organizatiei PSD Municipiul Braila si Presedinte Organizatiei PSD judeteana Braila.

 

 

 

  • Ministru al Economiei de două ori, Tudose e acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. De fapt, și-a cumpărat-o pe câteva mii de euro de la un coleg

 

 

Mihai Tudose, ministrul Economiei, si-ar fi plagiat teza de doctorat obtinuta de la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" a Serviciului Roman de Informatii, unde este cadru didactic titular, relateaza publicatia 7est.ro, care citeaza o analiza realizata de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

 

 

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie scria încă din 2015 ca lucrarea de doctorat a ministrului Economiei Mihai Tudose, cu titlul "Infrastructura critica - model si strategie manageriala", a fost sustinuta in 2010 la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" si publicata apoi la RAO International Publishing Company, amintește Hotnews.ro.

 

 

"Circa 50 de pagini sunt plagiate, fie cuvant cu cuvant, fie prin reformulari minore, din alta lucrare de doctorat, sustinuta, cu un an mai devreme, de comisarul-sef Radu Andriciuc, la Academia de Politie 'Alexandru Ioan Cuza'. Din doctoratul comisarului-sef s-au copiat inclusiv parti din concluzii, cateva anexe si chiar o sectiune din bibliografie", potrivit Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

 

 

Ministrul Tudose a declarat pentru CRJI ca la momentul redactarii lucrarii "erau alte vremuri". "E vorba de Andriciuc si de niste texte de pe Internet, dar nu e vorba de mai mult de doua-trei pagini si nu sunt preluate cuvant cu cuvant. Am avut acordul scris al autorilor. Poate am fost si putin neglijent, dar era ca si cum as face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde ca am inventat eu Teorema lui Pitagora", a explicat Tudose, care a povestit un eveniment din timpul redactarii: "Am scris un capitol pe plaja, cu pixul, si dupa ce l-am bagat pe calculator, a fost verificat de un soft antiplagiat, reiesind ca era copiat in proportie de 15%". Pentru acest articol, lucrarea lui Tudose nu a fost verificata cu un astfel de soft.

 

 

CRJI il citeaza pe Andriciuc spunand urmatoarele: "Domnul Tudose m-a contactat si i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfa. Era 2008 si aveam niste probleme financiare, va aduceti aminte ce au patit bugetarii, plus ca fiul meu dadea Bacalaureatul. A fost vorba de cateva mii de euro".

 

 

 

 

  • Ministrul zero măsuri îndeplinite în evaluarea lui Vâlcov prin care a fost demis guvernul Grindeanu

 

 

 

 Activitatea modesta ca ministru al economiei nu a impiedicat PSD sa il propuna pentru functia de premier, scrie Hotnews.ro, care amintește că în urma acestei evaluari PSD a hotarat sa retraga sprijinul politic guvernului Grindeanu, decizie urmata de o motiune de cenzura.

 

Conform acestei evaluari, nu exista nicio masura indeplinita la capitolul "Economie. Politici industriale. Politici in domeniul  resurselor minerale neenergetice. Comert si relatii internationale. Protectia consumatorului".

 

Are doar două masuri realizate partial: Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii si Fondul National de Dezvoltare Termen. Deși, nu este clar in ce masura au fost realizate partial, deoarece in acest moment, nu exista in dezbatere publica niciun proiect privind infiintarea acestor fonduri. Ambele aveau ca termen de realizare primul semestru din 2017.

 

 

 

Evaluarea lui Valcov mai arata ca sunt 17 masuri neindeplinite:

 

  • Transferul ELCEN in patrimoniul Municipiului Bucuresti. De realizat in 2017.
  • Comitet interministerial pentru reprezentantele economice ale Romaniei din strainatate. Termen: De realizat in 2017
  • Largirea Consiliului de Export Termen: De realizat in 2017
  • Program national de specializare inteligenta Identificarea avantajelor competitive ale fiecarei regiuni Termen: De inceput in 2017
  • Program de investitii publice de tip greenfield Termen: Pregatire in 2017, implementare 2018
  • Program de utilizare a siturilor contaminate. Investitii brownfield. Termen: Pregatire in 2017, implementare 2018
  • Programul national "Promovarea proprietatii intelectuale romanesti" Termen: Pregatire in 2017, implementare 2018
  • Programul pentru atragerea de investitii straine cu valoare adaugata mare Termen: Incepere in 2017
  • Modificarea Legii minelor nr. 85/2003. Termen: 2017.
  • Programul de cercetare geologica a resurselor minerale in perioada 2017¬2020 Termen: Incepere
  • Program privind valorificarea durabila a resurselor minerale prin diversificarea produselor finite Termen: Pregatire in 2017, implementare 2018
  • Program privind Apele Minerale Termen: Incepere in 2017
  • Eficientizarea Portalului de Comert Exterior. Termen: 2017.
  • Program privind dezvoltarea si consolidarea drepturilor consumatorilor. Termen: Pregatire in 2017, implementare 2018
  • Program privind dezvoltarea instrumentelor de informare, educare si evaluare a gradului de satisfactie a consumatorilor. Termen:  Incepere in 2017
  • Program privind reorganizarea Larex Termen: Incepere in 2017
  • Program privind stimularea constituirii/ functionarii adecvate a centrelor de consultanta si informare a consumatorilor

 

 

 

 

Mihai Tudose (50 de ani) a fost, din luna februarie, ministru al Economiei in guvernul lui Sorin Grindeanu, functie pe care a mai ocupat-o, timp de aproape un an, si in perioada guvernarii Ponta.

 

 

Tudose este deputat aflat la al cincilea mandat si vicepresedinte PSD. A intrat in atentia presei in 2015, cand a fost acuzat de plagiat in lucrarea sa de doctorat, obtinuta la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", sub indrumarea lui Gabriel Oprea, care a fost acuzat la randul sau de plagiat si fiindu-i retras titlul de doctor. In martie 2016, Tudose a cerut renuntarea la doctorat.

 

 

 

mai multe despre cariera actualului ministru Tudose de la apartenența la FDSN până în prezent, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22