Dragnea i-a facut guvernul lui Tudose: Liviu Pop revine la Educatie, Toader rămâne la Justitie

E.b. | 28.06.2017

Liderii PSD se reuniti in şedinţa Comitetului Executiv Naţional, au votat structura noului Guvern şi lista de miniştri. Marți a avut loc o şedinţă de opt ore la Vila Lac în care s-au discutat propunerile liderilor PSD din teritoriu.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE Dragnea si Tudose au iesit in conferinta de presa pentru a anunta componenta noului guvern care a fost votata in sedinta CEX. 

 

Mihai Tudose: Nu am castigat un premiu, am fost desemnat sa ma duc sa muncesc pentru tara. Prioritatea va fi implementarea programului de guvernare, cu un control politic foarte strict, aproape saptamanal la inceput.Vom implementa cateva masuri noi.


De acum toti membrii guvernului vor raporta ce fac, in primul rand prin fapte si nu doar prin declaratii. De acum incolo vorbim doar despre ceea ce membrii Guvernului fac pentru tara. Una dintre disfunctionalitatile vechiului guvern au fost anumite initiative care necesitau corelare inter-institutionala.E foarte greu ca un secretar de stat sa coordoneze alti doi trei patru ministri si atunci a fost solutia vicepremierului cu atributii sociale.

 

 

UPDATE Liderii PSD au validat lista miniștrilor care vor face parte din Guvernul condus de Mihai Tudose. În ședința Comitetului Executiv al PSD s-a înregistrat o singură abținere, cea a lui Nicolae Bănicioiu.

 

O surpriza este nominalizarea lui Liviu Pop la ministerul Educatiei. Pop este cel care in 2012 a desfiintat Comisia Nationala de Etica dupa ce aceasta a dat verdict de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

 

 

NOU-Vice prim-ministru fără portofoliu - Marcel Ciolacu -liderul grupului PSD din Camera Deputaților si noul locotenent al lui Dragnea

 

 Vice prim-ministru și Ministrul al Dezvoltării – Sevil Shhaideh (PSD)

 

Vice prim-ministru și Ministru al Mediului – Grațiela Gavrilescu (ALDE)

 

Ministerul Afacerilor Interne – Carmen Dan (PSD)

 

Ministerul Afacerilor Externe – Teodor Meleșcanu (ALDE)

 

NOU- Ministerul Apărării Naționale – Adrian Țuțuianu, fost sef al comisiei de control SRI

 

Ministerul Fondurilor Europene – Rovana Plumb (PSD)

 

NOU Ministerul de Finanțe – Ionuț Mișa (PSD), fost director general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF

 

Ministerul Justiției – Tudorel Toader (Independent)

 

Ministerul Agriculturii – Petre Daea (PSD)

 

NOU Ministerul Educației - Liviu Pop (PSD), primul care l-a spalat pe Ponta de plagiatul in teza de doctorat, un oponent al reformelor din educatie

 

NOU Ministrul Comunicațiilor - Lucian Șova (PSD)

 

Ministerul Muncii – Olguța Vasilescu (PSD)

 

NOU Ministerul Economiei – Mihai Fifor

 

Ministerul Energiei – Toma Petcu (ALDE)

 

Ministerul Transporturilor – Răzvan Cuc (PSD)

 

Ministerul Sănătății - Florian-Dorel Bodog (PSD), deși s-a vehiculat și numele Sorinei Pintea

 

NOU Ministerul Apelor și Pădurilor – Doina Pană (PSD)

 

Ministerul Cercetării – Lucian Georgescu (PSD)

 

NOU Ministerul Culturii - Lucian Romașcanu, fost director la Cancan si Libertatea

 

Ministerul Tineretului și Sportului – Marius Dunca (PSD)

 

Ministerul Turismului – Mircea Dobre (PSD)

 

NOU Ministrul pentru Mediul de Afaceri - Ilan Laufer, fost secretar de stat în acest Minister

 

Ministrul pentru Dialog Social - Gabriel Petrea (PSD)

 

Ministerul Românilor de pretutindeni – Andreea Păstârnac (PSD)

 

Ministerul pentru relația cu Parlamentul - Viorel Ilie (ALDE)

 

Ministerul pentru Afaceri Europene – Victor Negrescu

 

 

 

Ionuţ Mișa, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a fost propus, miercuri, de PSD pentru a prelua conducerea ministerului. Secretarul de stat Ionuţ Mişa este propus de PSD pentru a prelua conducerea Ministerului de Finanţe, a anunţat, miercuri, actualul deţinător al portofoliului, Viorel Ştefan. "E secretar de stat în ministerul de Finanţe, a coordonat în această perioadă partea de legislaţie fiscală. (...) Deci mi se pare omul cel mai potrivit să continue ceea ce am început împreună. Îl voi ajuta, indiferent din ce poziţie voi fi, voi fi alături de dl. Ionuţ Mişa, pentru că cred că pot să transfer din experienţa mea", a declarat Viorel Ștefan, citat de News.ro. Ionuţ Mişa este secretar de stat în Ministerul de Finanţe, iar anterior a lucrat în ANAF, ca şeful Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

 

Pe de altă parte, Gabriela Firea, vicepreședinte al PSD, a anunțat, miercuri, că vor fi câteva modificări în structura guvernului Tudose: „Am văzut un draft (a listei deminiştri – n.r.). Ne-am consultat, am dialogat, au fost mai multte propuneri, oganizaţiile judeţene au fcăut propuneri pentru candidaturi şi toate acestea vor fi supuse dezbaterii Comitetului Executiv Naţional”. Întrebată dacă structura guvernului va fi schimbată, Firea a spus că „sunt câteva modificări la câteva dintre ministere”. Chestionată în continuare dacă Ministerul Fondurilor Europene va deveni unul de sine stătător, Gabriela Firea a susţinut, conform News.ro, că există câteva modificări şi la acest capitol: „Sunt şi la acest capitol câteva modificări, nu neapărat de esenţă, nu vrem să împiedicăm sub nicio formă absorbţia de fonduri europene, ci dinpotrivă să o stimulăm”.

 

Marţi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul desemnat, Mihai Tudose, au discutat aproximativ opt ore, la Vila Lac, cu liderii partidului din teritoriu asupra listei de miniştri. Dragnea a avut discuţii şi în particular cu liderii de organizaţii, în special cu cei care au avut nemulţumiri, atât legate de desemnarea lui Mihai Tudose, cât şi legat de reprezentarea filialelor lor la vârful Guvernului.

 

Spre finalul reuniunii, la Vila Lac a venit şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care a transmis propunerile formaţiunii sale şi care a discutat cu Dragnea despre variantele de miniştri, conform News.ro.

 

ALDE doreşte păstrarea celor patru portofolii deţinute şi în Guvernul Grindeanu: Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministru al Mediului, Teodor Meleşcanu, ministru de Externe, Tomac Petcu, ministru al Energiei, şi Viorel Ilie, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

 

 

Toader si-ar continua mandatul ca independent

 

 

Discuţii ample au avut loc şi pe tema portofoliului Justiţiei. Ministerul Justiţiei este asumat de PSD, însă propunerea în acest caz, Tudorel Toader, a fost făcută de ALDE. Discuţiile iniţiale presupuneau ca ALDE să îşi asume acest minister, dar să rămână la un total de 4, astfel încât ar fi trebuit să renunţe la un alt portofoliu deţinut oficial. Călin Popescu Tăriceanu ar fi refuzat această propunere. Soluţia agreată la acest moment este ca Tudorel Toader să îşi continue mandatul tot ca independent, pe un post al PSD.

 

Conform unor surse din partid, din viitorul Cabinet Tudose ar urma să facă parte:

Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale – Sevil Shhaideh

Viceprim-ministru, Ministrul Mediului – Graţiela Gavrilescu,

Ministrul Afacerilor Interne – Carmen Dan,

Ministrul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu,

Ministrul Apărării Naţionale – Dorel Căprar,

Ministrul Finanţelor Publice – Ionuț Mișa

Ministrul Agriculturii – Petre Daea,

Ministrul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu,

Ministrul Economiei – Gheorghe Şimon,

Ministrul Energiei – Toma Petcu,

Ministrul Transporturilor – Alexandru Cuc,

Ministrul Sănătăţii – Sorina Pintea,

Ministrul Apelor şi Pădurilor – Doina Pană,

Ministrul Tineretului şi Sportului – Gabriel Petrea,

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni – Andreea Păstîrnac,

Ministrul Consultării Publice şi Dialog Social – Liviu Pop,

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul – Viorel Ilie,

Ministrul pentru Fondurile Europene – Rovana Plumb,

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall

 Ministrul Turismului – Mircea Dobre.

 

 

Costoiu refuză nominalizarea

 

 

Discuţii au loc în continuare şi asupra portofoliului Educaţiei. Mihnea Costoiou, propus iniţial, a refuzat nominalizarea.

 

Totodată, structura noului cabinet ar urma să fie schimbată, în condiţiile în care Ministerul Fondurilor Europene va deveni portofoliu de sine stătător, iar Ministerul Educaţiei se va comasa cu cel al Cercetării şi Inovării.

 

Negocierile privind lista finală a Cabinetului vor continua şi miercuri dimineaţă şi este posibil să sufere modificări şi în cadrul discuţiilor din CExN.

 

După prezentarea şi aprobarea listei, conducerea Parlamentului va decide calendarul de audieri, care, cel mai probabil, vor începe joi dimineaţa.Tot joi ar putea avea loc şi votul în plenul reunit al celor două Camere, iar joi seara să aibă loc şi depunerea jurământului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22