Liviu Pop, un mandat sub auspiciile furtului intelectual

Stranie coincidenţă. Ministerul Educaţiei ajunge pe mâna lui Liviu Pop exact când la vârful Guvernului se află, din nou, un politician cu o teză de doctorat plagiată. Şi exact în ziua în care, în 2012, îşi salvase (provizoriu) şeful plagiat

Melania Cincea 29.06.2017

De același autor

 

 

Am putea spune că am reintrat, oficial, în zodia plagiatului. Ca în 2012. Cu un prim-ministru ajuns doctor în baza unei teze plagiate şi cu acelaşi ministru al Educaţiei care, în primul său mandat, făcuse tot ce i-a stat în putinţă să-şi albească şeful plagiator. Şi a mers, pentru aceasta, până la desfiinţarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor, Certificatelor Universitare (CNATDCU), în ziua în care instituţia se pregătea să dea public verdictul de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta. Se întâmpla în 29 iunie 2012 când, ştiind că dimineața  era programată analizarea lucrării de doctorat şi pronunţarea deciziei de plagiat, Liviu Pop a desfiinţat acest organism prin ordin de ministru. A făcut-o nejustificat, pe ultimul metru de interimat la Educaţie. Aşa că, deşi decizia potrivit căreia Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, deja redactată, fusese decretată ca lovită de nulitate.

 

Cinci ani mai târziu, în 2017, tot în 29 iunie, Liviu Pop urmează a fi investit ministru al Educaţiei. La vârful Guvernului a fost desemnat un alt politician ajuns doctor pe baza unei teze de doctorat plagiate. De data aceasta, Mihai Tudose. Stranie coincidenţă!... Şi ironică.

 

Dat fiind că dl Pop a jucat perfect rolul slugii politice pentru care protejarea în dispreţul legii a şefului dovedit plagiator a fost mai importantă decât sanitaţia mediului academic – şi a făcut-o asemenea Ecaterinei Andronescu, lui Remus Pricopie şi lui Sorin Cîmpeanu – şi-ar putea dovedi obedienţa şi gratitudinea şi faţă de noul său şef plagiator.

 

De exemplu, va fi suficient să aprobe, prin ordin de ministru, procedura de renunțare la titlul de doctor şi cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului științific şi să facă astfel operabilă OUG 94/2014, de modificare a Legii Educaţiei. Ordonanţă emisă în 29 decembrie 2014, girată de un alt ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, tot în încercarea de albire a aceluiaşi şef plagiator, Victor Ponta.

 

Acum, în 2017, faptul că ea nu e aplicabilă îl încurcă teribil pe premierul desemnat Mihai Tudose. Pentru că doctorul Mihai Tudose a făcut o cerere de renunţare la titlu, după ce în spaţiul public au fost aduse dovezi ale plagiatului tezei sale de doctorat. Dl Tudose, de altfel, este unul dintre cei nouă doctori ai Academiei Naţionale de Informaţii a SRI – alături de Radu Stroe, Daniel Moldoveanu, Romeo Raicu, Mihai Stănişoară, Bogdan Licu, Loredana Popescu (Neagu), Neculai Onţanu şi Loredana Diaconescu (Radu) – cu teze susceptibile a fi plagiate Spun susceptibile pentru că, deşi în presă au fost publicate dovezi indubitabile, lipseşte verdictul instituţional. Academia Naţională de Informaţii a SRI a trimis Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice cereri de renunţare la titlul de doctor. Toate, în aceeaşi zi: 10 martie 2016. Invocând, în mod fals, prevederile OUG 94/2014, de modificare a Legii Educaţiei nr. 1/2011. Care nici atunci şi nici acum nu pot fi aplicate, lipsindu-le (încă) metodologia.

 

Drumul d-lui Pop în lupta cu demascatorii de plagiatori e cumva pavat deja. S-a mai ocupat de liniştea hoţilor intelectuali şi precedesorul său, Pavel Năstase, care, la jumătatea lunii iunie, a demis toţi cei trei vicepreşedinţi ai CNATDCU – şi nejustificat, şi netransparent –, ceea ce a dus la demisia preşedintelui Mircea Andruh. Aceasta a fost echipa sub conducerea căreia, anul trecut, în ministeriatul lui Mircea Dumitru la Educaţie, CNATDCU a cerut retragerea titlurilor de doctor în cazul lui Victor Ponta şi al lui Gabriel Oprea, după ce le invalidase patalamaua de neplagiat pe care o primiseseră de la Consiliul Naţional de Etică, anunţând că are în analiză alte 12 teze de doctorat susceptibile de plagiat. Nume grele. Majoritatea, doctori ai ANI a SRI.

 

Pentru că art. 170 din Legea Educaţiei prevede că, în caz de plagiat dovedit de CNATDCU, această instituţie poate cere retragerea titlului de doctor, retragerea titlului de conducător de doctorat şi retragerea acreditării şcolii doctorale, măsuri ce pot fi aplicate simultan sau alternativ,  înainte de a fi decapitat, se mai gândiseră şi alţii să scoată CNATDCU din joc. Din jocul evaluării şcolilor doctorale. Astfel, la începutul lunii aprilie, scria Pressone (https://pressone.ro/noaptea-ca-hotii-in-educatie-cnatdcu-a-fost-scos-din-evaluarea-scolilor-doctorale/), Camera Deputaţilor a decis să elimine din procesul de evaluare a şcolilor doctorale şi CNATDCU, şi CNCS (Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice). Şi să lase în ecuaţie doar ARACIS. Care, potrivit Raportului integrităţii universitare din România, pe 2016 (http://sar.org.ro/wp-content/uploads/2016/11/Raportul-Integritatii-Universitare-CUC-3.pdf), este o instituţie incapabilă să controleze degradarea standardelor și să sancţioneze serios vreo universitate cu probleme.

Deci, începe un nou mandat guvernamental sub auspiciile furtului intelectual, cauţionat oficial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22