Mii de poliţişti şi pompieri au protestat în Bulgaria pentru salarii mai mari şi uniforme

I.g. | 05.07.2017

Mii de poliţişti, pompieri şi alţi angajaţi ai Ministerului de Interne din Bulgaria s-au strâns miercuri la Sofia, pentru a cere salarii mai mari, condiţii mai bune de muncă şi uniforme noi, relatează Reuters. Sindicatele poliţiştilor au cerut o creştere imediată a salariului cu 15% - 20% şi că pregătesc noi proteste în lunile următoare.

Pe aceeași temă

 

 

Protestatarii cer o creştere a fondurilor de a înlocui echipamentul vechi şi uniformele uzate. „Prestigiul şi atractivitatea profesiei a scăzut foarte mult, din cauza salariilor mici”, a spus Valentin Popov, preşedintele sindicatului ofiţerilor de poliţie. “Salariul de pornire pentru un poliţist sau pompier este de numai 662 de leva (383 de dolari – n.r.) brut. Salariul minim şi salariul maxim din ţară au crescut cu peste 50% în ultimii opt sau nouă ani, în timp ce salariile din Ministerul de Interne au crescut numai cu 15% în aceeaşi perioadă”, a adăugat el.

 

Pompierii prezenţi la protest au fluturat bannere pe care erau mesaje precum „Cască – 1990, uniformă – 2002 – second hand”. „Atitudinea Guvernului faţă de noi este inumană şi umilitoare”, a spus un protestatar. „Dacă lucrurile rămân astfel, atunci îmi voi da demisia”, a adăugat el. Ministrul de Interne Valentin Radev a anunţat că salariile angajaţilor din ministerul pe care îl conduce vor rămâne neschimbate anul acesta. „Sper că vom putea creşte salariile poliţiştilor din 2018, nu ştiu de ce vor acest lucru acum şi imediat”, a declarat el.

 

Ofiţerii de poliţie din ţara balcanică nu au dreptul să intre în grevă, să aibă un al doilea loc de muncă sau să se alăture unui partid politic, dar sunt scutiţi de contribuţii la sistemul de asigurări sociale. Salariul mediu din Bulgaria a fost, în primul trimestru al anului, puţin peste 1.000 de leva (578 de dolari), arată statisticile oficiale. Acesta este primul protest important în cel mai sărac stat din Uniunea European de la învestirea în funcţie a noului Guvern de coaliţie condus de formaţiunea de centru-dreapta GERB, care a câştigat alegerile parlamentare din luna martie.

Ţ

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22