La Varsovia, Trump cauta reafirmarea relatiilor cu Europa, inainte de Summit-ul G20

E.b. | 06.07.2017

Vizita de importanta majora a lui Donald Trump in Europa. Presedintele american va participa, la Varsovia, in calitate de invitat special, la Summitul 'Initiativei celor Trei Mări', la care participa si presedintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

  

Este de asteptat ca liderul de la Casa Alba sa sustina, la Varsovia, un discurs de importanta majora in care sa prezinte viziunea sa despre relatiile cu Europa si, mai ales, sa promoveze gazul natural lichefiat american ca alternativa la gazul rusesc, ceea ce ar insemna reducerea dependentei energetice fata de Moscova, transmite BBC

 

Dupa Varsovia, Trump va participa la Summit-ul G20 de la Hamburg si va avea o intalnire cu Vladimir Putin, transmite AFP.

 

Aeronava Air Force One a aterizat noaptea trecuta la Varsovia, unde Trump isi incepe o vizita de mare importanta in Europa.

 

La Varsovia, Trump va rosti un discurs in piata istorica Krasinski, iar autoritatile se asteapta ca numarul participantilor sa ajunga la cateva mii sau chiar zeci de mii.

 

Este de asteptat ca Trump sa promoveze, cu prilejul acestei vizite, gazul american ca alternativa la gazul rusesc, ceea ce ar insemna reducerea dependentei energetice fata de Moscova. Luna trecuta, in Polonia a ajuns prima transa de gaz natural lichefiat din Statele Unite.

 

"Europa va fi cea mai mare arena competitiva dintre gazul rusesc si gazul natural lichefiat american", afirma in acest context Daniel Yergin, cunoscut expert in istoria petrolului, citat de Reuters.

 

Trump este invitatul special al summit-ului 'Initiativei celor Trei Mări' (Baltica - Adriatica - Neagra) organizat la Varsovia, la care participa si Klaus Iohannis.

 

La reuniune sunt asteptati sefi de stat si reprezentanti ai acestora din 12 tari din Europa Centrala si de Est, respectiv din Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

 

'Initiativa celor Trei Mări' urmareste "sa ofere sustinere politica pentru o mai buna cooperare si interconectare a economiilor statelor din spatiul geografic cuprins intre cele trei mari - Adriatica, Baltica si Neagra - in domenii precum energie, transporturi, telecomunicatii sau protectia mediului", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale din Romania.

 

 

Summit-ul G20

 

 

După o scurtă oprire la polonezi, preşedintele se va muta în localitatea germană Hamburg, unde va lua parte la primul său summit G20. De asemenea, acest summit are loc la doar o lună după tensiunile lăsate în urmă de Donald Trump la summitul G7 din Taormina, screi AFP, preluată de News.ro.

 

La G20, preşedintele american trebuie să se pregătească pentru o serie de curenţi geopolitici extrem de instabili - de la discordia transatlantică la relaţiile din ce în ce mai tensionate cu China.

 

De asemenea, peste întreaga vizită a preşedintelui american se va contura şi ameninţarea reprezentată de regimul nord-coreean, care susţine că a testat o rachetă balistică intercontinentală, capabilă să transporte focoase nucleare până în Alaska.

 

Donald Trump a lansat o retorică extrem de dură la adresa regimului nord-coreean şi a ameninţat că nu va permite dezvoltarea unei rachete intercontinentale de către Phenian. În acest sens, liderii rivali şi aliaţi vor privi cu interes dacă ameninţările au fost urlete în gol sau se vor transforma într-o acţiune concretă împotriva dictatorului Kim Jong-un.

 

Preşedintele american va participa la o întâlnire tensionată cu Xi Jinping, în marja summitului G20 de la Hamburg, după ce l-a atacat pe liderul chinez pentru că nu a pus destulă presiune pe regimul nord-coreean pentru a rezolva de unul singur problema din peninsula Coreeană.
 

Donald Trump se pregăteşte şi de prima întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, care va avea loc vineri în marja summitului G20 şi va avea o importanţă crucială pentru politica internă din Statele Unite, având în vedere acuzaţiile de colaborare în timpul alegerilor prezidenţiale între asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului.
 
 
În Polonia, miliardarul american are o gazdă primitoare în persoana preşedintelui Andrzej Duda
, ale cărui politici conservatoare se aseamănă cu cele provocate de administraţia de la Washington, de la protecţionism economic, până la respingerea refugiaţilor şi disputa permanentă cu Bruxelles.

 

 

Angela Merkel, critici dure

 

 

Cancelarul german Angela Merkel a lansat critici dure la adresa administratiei americane cu doar 2 zile inaintea summitului G20 de la Hamburg.

 

Politica izolationista a Americii si denuntarea unor acorduri comerciale de catre SUA o fac pe Merkel sa priveasca cu neincredere la modul in care Donald Trump se raporteaza la conceptul de globalizare, remarca CNN Money.

 

Intr-un interviu pentru Die Zeit, Merkel a tinut sa precizeze ca noua viziune a Washingtonului i se pare deplasata.

"In vreme ce noi privim globalizarea ca pe un proces de pe urma caruia poate beneficia oricine, administratia americana nu il priveste din perspectiva castigurilor comune, ci ca pe o relatie cu parteneri care au de castigat si altii care pierd", a precizat Angela Merkel.

 

Trump a reclamat in mai multe randuri deficitul comercial inregistrat in raporturile cu state precum China, Germania sau Mexic, mentionand ca acest lucru ameninta dominatia economica a SUA.

 

"Noi nu vrem ca doar unii sa profite de pe urma avantajelor economice. Toata lumea este invitata", a tinut sa puncteze Mekel.

 

Relatiile dintre SUA si Germania s-au deteriorat dupa instalarea noului presedinte american la Casa Alba, o intalnire fata in fata din luna martie scotand si mai mult in evidenta diferentele de opinie dintre cei doi lideri.

 

Retragerea SUA din cadrul acordului climatic de la Paris nu a facut decat sa tensioneze si mai mult relatiile dintre Trump si Merkel, cancelarul german accentuand criticile aduse noii politici implementate de Washington.

 

"Se inseala amarnic cine crede ca poate rezolva problemele acestei lumi printr-o politica de izolationism si protectionism", a precizat Merkel, in cadrul unui discurs tinut in Bundestag saptamana trecuta. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22