Practică à la Dragnea: RISE Project, verificat de ANAF înaintea unor dezvăluiri cu „Daddy”

Redactia | 06.07.2017

Jurnaliștii de la Rise Project au anunțat, joi, că au fost vizitați la redacție de Inspecția Antifraudă de la ANAF. Asta, la scurt timp după ce au dezvăluit că sunt în posesia unui raport secret al fostei „Doi și-un sfert”, serviciul secret al MAI, din care ar rezulta legăturile lui Liviu Dragnea cu SC Tel Drum SA.

Pe aceeași temă

 

”Tocmai am fost vizitați la redacție de inspecția Antifraudă de la ANAF, control inopinat. Florin Tunaru, vicepreședinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman și asociat în Fundația pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea. Publicăm curând articolul "Serviciul lor secret", au anunțat jurnaliștii pe pagina de Facebook a Rise Project

 

 

Ce susţineau  ziariștii de la RISE Project că vor să să publice? Documentul intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman”, care urmează să fie prezentat în cursul zilei de joi, conform Digi24.

 

 

 

Joi, 6 iulie, Liviu Dragnea a reacționat, printr-un comunicat de presă,și a transmis că nu are ”nicio implicare” în controlul făcut de ANAF la Rise Project. Redăm, mai jos, comunicatul transmis de Dragnea:

"Am aflat din presa ca inspectori ai ANAF au descins in redactia Rise Project. Intrucat, de ceva vreme, Rise Project publica subiecte legate de persoana mea, vreau sa fac urmatoarele declaratii:

1. Nu am nici o implicare in prezenta unor inspectori ANAF in redactia Rise Project.

2. Sunt indignat de ceea ce se intampla.

3. Am sentimentul ca se incearca compromiterea mea.

4. Faptul ca o institutie de presa scrie despre un om politic nu trebuie sa aiba nici o legatura cu implicarea institutiilor statului in viata acelei institutii de presa.

5. Acest tip de comportament a existat in timpul unui regim prezidential de trista amintire, cand institutii de presa ostile acestuia erau tinta institutiilor de forta.

6. Cer ca ministrul de Finante si seful ANAF sa dea explicatii imediat privind prezenta inspectorilor ANAF in redactia Rise Project.

7. Vreau ca aceste explicatii sa fie publice."

 

După comunicatul de presă transmis de Liviu Dragnea, jurnaliștii de la Rise Project au publicat o nouă discuție avută pe SMS cu șeful PSD și au anunțat, pe pagina de Facebook, că, joi, publică și noua dezvluire. 

 

În urmă cu câteva zile, ziariștii de la RISE Project au anunțat că Liviu Dragnea, liderul PSD, le-a transmis că îi va da în judecată, după ce aceștia au publicat o anchetă cu privire la călătoriile sale în Brazilia. Liviu Dragnea a trimis o reacție la articolul cu privire la „Clubul Fortalezza” și călătoriile sale în Brazilia -  i-a anunțat pe jurnaliști că îi va da în judecată.


 
Președintele PSD îi acuză pe jurnaliști de la  RISE Project că i-au încălcat dreptul la viața personală și intimitate, dar și că au încălcat o directivă a UE cu privire la deținerea datelor cu caracter personal, conform Digi24. În replică, jurnaliștii spun că scriu în interes public despre persoane publice.  

L-am contactat pe Liviu Dragnea înainte de a publica fiecare dintre cele opt investigații despre el și prietenii lui de la Tel Drum. N-a răspuns. L-am căutat în Parlament și la Partid să-l întrebăm despre contractele cu statul, afacerile cu Costel Comana, fondurile de vânătoare, ferma de porci a fiului său. Tot nimic. Acum câteva ore ne-a scris pentru prima dată. Ne-a transmis, pe WhatsApp, că urmează să ne dea în judecată pentru textul publicat”, au anunțat aceștia pe pagina de  Facebook.

 

Pe pagina de Facebook a RISE Project este deja prezentat un clip cu acest subiect:

 

 

 

Preşedintele ANAF despre controlul la Rise Project: Controalele nu au legătură cu conţinutul editorial

 

Preşedintele ANAF Bogdan Stan afirmă că inspecţia care a avut loc joi la sediul Rise Project a fost făcută în urma unei analize de risc realizate de către DGAF, după o sesizare şi că instituţia desfăşoară sute de controale, "fără legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii". De asemenea, Ministerul Finanţelor a anunţat că a solicitat ANAF o informare în legătură cu controlul derulat la Rise Project.

 

Precizările ANAF vin după ce jurnaliştii de la Rise Project au anunţat că fac obiectul unui control al  ANAF, asociat în spaţiul public cu anchetele acestora care l-au vizat pe liderul PSD Liviu Dragnea şi cu faptul că joi era aşteptat un nou articol pe acest subiect. Liviu Dragnea a negat orice legătură cu acţiunea ANAF, declarându-se surprins şi afirmând că se încearcă compromiterea sa, scrie News.ro. 

 

"Din primele informaţii puse la dispoziţie de conducerea DGAF  rezultă că inspecţia desfăşurat- la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de către DGAF.  Această analiză de risc a fost făcută ca urmare a unei sesizări depuse la sediul DGAF Bucureşti", afimră preşedintele ANAF Bogdan Stan. El precizează că "în fiecare zi DGAF desfăşoară sute de controale, bazate pe analize interne minuţioase, care nu au legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţ'ii".

 

RISE Project susține că DGPI, fosta DIPI, fosta „Doi și-un sfert”, a monitorizat „organizația Dragnea” înainte ca PSD să decidă, în Parlament, că serviciul secret trebuie să treacă în subordinea absolută a ministrului de Interne, Carmen Dan.

 

Ca dovadă, jurnaliștii de la RISE Project spun că vor prezenta o „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman”, în care apar explicit numele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, șefi ai Camerei Deputaților și Senatului, respectiv ai celor două partide aflate la guvernare. În raport sunt cuprinse informații despre afacerile președintelui PSD, despre Tel Drum SA, despre „mijloacele frauduloase” în care s-au făcut în Teleorman afaceri de sute de milioane de euro.

 

„Există un raport secret, elaborat de un serviciu de informații, care vă indică pe dumneavoastră drept, citez: «deținătorul majoritar al acțiunilor de la SC Tel Drum SA». Ați deținut acțiunile vreodată?”, l-au întrebat jurnaliștii pe Liviu Dragnea. „Nu există așa ceva. Niciodată. E în Registrul Comerțului”, a răspuns liderul PSD.

 

Întrebat și de scoaterea DGPI de sub controlul premierului și al CSAT, pentru a fi trecut sub controlul exclusiv al lui Carmen Dan, Dragnea a răspuns: „N-am scos eu asta”.

 

În noiembrie 2016, Guvernul Cioloș a deființat DGIPI și a înființat Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), ca structură sub control parlamentar, al cărei șef să fie numit de prim-ministru, la propunerea ministrului de Interne și cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Prin modificările aduse în Parlament ordonanței adoptate de Guvernul Cioloș, actuala majoritate a impus ca șeful DIPI să fie numit de ministrul de Interne, fără avizul CSAT.

 

Întrebat, după adoptarea modificărilor, despre motivul eliminării avizului CSAT,Dragnea  a răspuns: „Din câte îmi aduc aminte, SRI nu are nevoie de avizul CSAT-ului, şi nici SIE nu are nevoie de acest aviz. Atunci de ce să aibă nevoie de acest aviz? DGPI nu mai are competenţa de a strânge informaţii despre orice cetăţean, se ocupă doar de protecţia internă a cadrelor din ministerul de interne. Este un serviciu de informaţii departamental, nu este un serviciu de informaţii care acoperă pe orizontală toată societatea”.

 

Legea de aprobare și modificare a OUG 76/2016 a fost atacată de PNL la Curtea Constituțională, dar magistrații CCR au respins sesizarea. Deocamdată, motivarea deciziei CCR din 24 mai nu a fost publicată în Monitorul Oficial, drept pentru care nici legea de modificare a OUG 76/2016 nu a plecat spre promulgare, fiind încă în vigoare ordonanța adoptată de Guvernul Cioloș. În baza acestei ordonanțe, a semnat premierul Mihai Tudose decizia de numire în funcția de director general al DGPI a colonelului Mihai Cristian Mărculescu din cadrul MAI.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22