Beleaua Kovesi

Sefa DNA e urita de moarte de toata suflarea mafiota care a acaparat statul. Kovesi a devenit o belea pe capul celor care stiu ca risca sa dea socoteala pentru hotiile trecute si viitoare.

Andreea Pora 07.07.2017

De același autor

 

 

Ultimul scandal insa, cel din interiorul DNA, parte a unui plan mai amplu de inlaturare a lui Kovesi de la sefia institutiei, risca sa o transforme intr-o belea si pentru putinii sustinatori pe care ii mai are. Magistral  lucrat!

 

 

De trei ani, dupa ce primul mare intangibil al sistemului basist, Elena Udrea, a fost luata de procurori, asistam la o dezlantuita campanie de discreditare, intr-un vertiginos crescedo,  al carei unic scop este indepartarea lui Kovesi din fruntea  DNA. De ce? Pentru ca o data dislocata de acolo,  pot instala un Amarie mai spalat, care sa faca praf  DNA si anticoruptia in timp record. Va fi omul numit de PSD, de Dragnea si de oligarhia penala  transpartinica. Iar pentru asta vor utiliza toate armele, indiferent cit de distrugatoare ar fi ele pentru statul de drept, inclusiv  ii vor lua presedintelui Iohannis semnatura pe numirea procurorilor sefi, daca vor vedea ca nu pot cadea la o intelegere cu el.  Kovesi mai are foarte  putini aparatori- presedintele, procurorul general,  Augustin Lazar, ambasadele si parte din opinia publica scapata cu mintea teafara din halucinanta operatiune de manipulare.

 

Kovesi  nu este fara de pata, am mai spus-o, a avut tovarasii nepotrivite- Coldea, Ghita, Oprea si o serie de alti politicieni discutabili- pentru  a-si atinge scopurile, inclusiv cele de cariera, a facut excese, pentru ca se lasa dusa de val si ii place gloria- perioada catuselor, a arestarilor pe banda rulanta, ancheta OUG 13- , are poblema, grava din punctul meu  de vedere, a tezei de doctorat 4% plagiata, si o serie de actiuni pripite si inadecvate-  cum este ancheta cu poligraful a scurgerii inregistrarilor catre RTV. Sunt multe de spus si sustinatorii ei de buna-credinta i-au atras in repetate rinduri atentia asupra abundentei dosarelor pe abuz in serviciu de doi lei, a momentelor alese pentru punerea sub urmarire penala a unor politicieni- Orban in plina campanie, de exemplu. Una peste alta, Kovesi si-a  facut uneori rau de una singura si a dat apa la moara detractorilor.

 

Dar ceea ce nu i se poate contesta este ca a fost de partea corecta a lucrurilor si sub ea DNA a deschis dosare unor  personaje de calibru de care pina atunci nu se atinsese nimeni si a intrat in zone considerate tabu- Microsoft, ANRP,  sanatate.  DNA  a lucrat in forta, are rezultate de exceptie, motiv pentru care a fost constant laudata in toate rapoartele MCV  si sustinuta fara ezitare de Bruxelles, Washington si toate ambasadele tarilor democratice. DNA a ajuns sub Kovesi un model in anticoruptie.  Exact aceste lucruri bune i-au scos din minti pe mafioti. Din cauza ca a bagat batul in musuroiul ”sistemului ticalosit” a ajuns Kovesi indezirabila, urita si impotriva ei s-a coagulat cea mai ampla coalitie pe care am vazut-o.

 

Kovesi si institutia pe care o conduce au ajuns in 2016 in sondajele de opinie la o cota de incredere de 60%  nu doar din cauza rezultatelor obtinute si a sentimentului  ca DNA este cam singura solutie pentru curatarea clasei politice de corupti, ci si din cauza acestei coalitii formate impotriva  ei. Ticalosia atacurilor, personajele  lipsite de orice urma de credibilitate angrenate, agresivitatea presei mogulesti, amploarea  campaniei, limbajul suburban (ultima mostra  a fost oferita miercuri seara  la RTV de  Gelu Visan -  PMP), manipularile grotesti,  toate la un loc au determinat opinia publica sa se pozitioneze de partea lui Kovesi, care, prin contrast, parea fara discutie partea  luminoasa a lucrurilor. Cind personaje toxice precum Ghita, Udrea,  Basescu, Codrin Stefanescu,Nicolae Serban, Plesoianu, Abraham etc,  sau mercenari ai penalilor ca Gidea, Badea, Dumitrescu, Ciutacu, Cretulescu, Ciuvica, Chirieac, Andronic, Curea, Cristoiu,  etc, plus o cohorta de avocati, inculpati si raspopiti ai serviciilor o injura seara de seara pe Kovesi, produc efectul contrar. Pina la un punct este similar  cu ceea ce a reusit alianta celor trei moguli- Vintu, Voiculescu si Patriciu- la alegerile din 2009, cind a iesit Basescu presedinte.

 

Acum insa coalitia este mult mai ampla, direct proportionala cu numarul, in continua crestere, al celor care au probleme cu legea, nu mai exista niciun fel de echilibru si rusine. Au picat pe rind institutii- CCR, ANI-, televiziuni si ziare au trecut cu arme, bagaje  si conturi  in tabara penala-  B1, TVR, Evenimentul zilei, alti jurnalisti sunt precum giruetele, se rasucesc dupa stapin dupa cum sufla  vintul dinspre  servicii. Pentru a o discredita si a forta demiterea lui  Kovesi au lucrat  profesionisti ai serviciilor secrete (Black Cube)in care oameni de afaceri au investit bani grei, i-au fost sparte mailurile,  atacata  familia, a fost amenintata cu santajul, s-au aruncat vagoane de minciuni si intoxicari, intr-un cuvint, i s-a facut viata un iad, la fel si procurorilor  din  DNA care lucrau pe  dosare mari. Pina acum n-au  reusit. Dar amplitudinea manipularilor  isi spune cuvintul: DNA si Kovesi au scazut semnificativ in increderea publica.

 

Ultima lovitura, cea prin care s-a provocat o ruptura in chiar interiorul DNA, este mai devastatoare decit oricare alta. Nimic nu poate fi mai primejdios pentru o institutie cum e DNA-ul sa ai cîrtite care te livreaza penalilor si presei detinute de acestia. Acestea sunt faptele, extrem de grave, de la care au provocat intregul conflict.

 

Din informatiile noastre, grupusculul gravitind in jurul lui DoruTulus este cel care a inregistrat sedinta si a dat-o televiziunii lui Ghita, iar pentru asta trebuia, fara nicio discutie, sa fie dat afara din DNA. Mai cu calm, fara atita ancheta, dar afara. Si Tulus, si Moraru puteau sa-si demonstreze  nevinovatia acceptind testul poligraf,  ca toti ceilalti, care nu este mai ”umilitor” sau ”stalinist”decit cel  la care sunt supusi toti angajatii FBI,  CIA si, mai  nou, procurorii din Republica  Moldova. N-au facut-o. In schimb, fac scandal victimizindu-se si acuzind, post factum, tot felul de presiuni si ingerinte in activitatea lor. Practica tipic romaneasca.

 

Sunt necredibili, s-au trasformat in detractori ai institutiei in care au lucrat atitia ani- bine, rau, asta e alta discutie-si e evident ca sunt niste biete rotite intr-un angrenaj mai amplu care macina de ceva vreme la anticoruptie. Sunt parte a planului  care urmareste  decapitarea lui Kovesi  pentru  a  putea pune DNA sub controlul  politic  si mafiot. Ce-i  mina in lupta? Orice altceva decit binele institutiei si al Justitiei, asa cum clameaza. Sunt convinsa ca in timp vom afla care sunt fortele si ratiunile care i-au atras in acest carusel, dar va fi  prea  tirziu. Raul s-a produs.

 

Acest ultim atac este devastator si magistral tintit pentru  ca el ii pune intr-o situatie delicata pe putinii sustinatori ai lui Kovesi din simplu motiv ca intreaga institutie  a fost girata si creditata, nu doar sefa DNA. Desi Iohannis, ambasadorii SUA si UK au iesit sa-si exprime in continuare increderea in Kovesi si lupta anticoruptie, au introdus o nuanta: sperăm ca DNA sa-si rezolve problemele. Este neplacut cind o institutie  este destabilizata  din interior cu acuze dure la sefa acesteia. Altfel spus, daca acest scandal va continua ( si va continua prin diligentele presei apartinind penalilor), daca dosarele vor bate pasul pe loc, cum se intimpla in ultima  perioada, si anticoruptia va ramine cantonata in controversele din jurul lui Kovesi, sprijinul  acordat ei devine tot  mai complicat. Din acest  punct de vedere, Kovesi a devenit  o belea si pentru sustinatorii ei,  prea multe  scandaluri, prea  multe acuze, riscul destabilizarii DNA.

 

In tot acest context tensionat daca raportul de evaluare comandat  de Tudorel Toader Inspectiei Judiciare va fi negativ si va recomanda demisia  sefei DNA, presedintele va fi in cea mai dificila situatie  de la inceputul mandatului sau. O mentine, isi asuma frontal continuarea crizei si a tuturor acuzelor care i se aduc lui Kovesi,  urmind sa fie tocat de coalitia penala non-stop,  o  demite, isi pierde singurul atu in fata propriului electorat. Va pune capat anticoruptiei, pentru ca in locul lui Kovesi va fi impus un Amariei 2, iar cu asta sansele sale la un al doilea mandat scad dramatic. O stie si Iohannis.  Ramine doar  sa vedem cum va face fata celui mai dificil examen al mandatului sau.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22