Liderii G-20 i-au făcut concesii lui Trump în ce priveşte climatul și comerțul

E.b. | 08.07.2017

Liderii marilor puteri mondiale i-au făcut concesii președintelui american Donald Trump în legătură cu subiectele foarte sensibile. Declarația, adoptată după două zile de summit, desfășurat în condiții de puternice tensiuni în orașul german Hamburg, confruntat în permanență cu manifestații violente.

Pe aceeași temă

 

 

Este vorba, în primu rând, desepre subiectre legate de climat și comerț, în speranța de a-l menține în cadrul G-20, relatează sâmbătă AFP, preluată de Agerpres.

 

Declarația finală adoptată după două zile de summit, desfășurat în condiții de puternice tensiuni în orașul german Hamburg, confruntat în permanență cu manifestații adesea violente, poartă marca unor controverse între noua administrație americană și restul lumii.

 

Referitor la climat, G-20 a luat act de retragerea SUA din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii climatice, și de izolarea țării în această chestiune: toate celelalte țări consideră, în textul declarației, că acest acord este ''ireversibil''.

 

În același timp, SUA lui Donald Trump obțin un cec în alb din partea G-20 pentru a duce o politică divergentă. În textul declarației, spun că vor ajuta alte țări din lume ''să aibă acces și să utilizeze energii fosile''.

 

Aceasta este o politică larg contrară obiectivului ONU privind o economie cu mai puțin carbon, chiar dacă este precizat de către G-20 că aceste energii fosile vor fi utilizate într-un mod ''mai curat''.

 

Concret, este vorba mai ales pentru SUA de a-și vinde gazele de șist, notează AFP.

 

SUA au încercat îndeosebi să atragă țări din Europa de Est, care caută să-și reducă dependența energetică de Rusia, cu vânzarea de gaz lichefiat american.

 

Potrivit unui diplomat, acest punct al compromisului a făcut obiectul unor dezbateri aprinse, deoarece multe țări de tem în legătură cu ''un efect de contagiere''.

 

 

''America, mai întâi''

 

 

În domeniul comercial, Trump provoacă de luni de zile preocupare în rândul principalilor săi parteneri în legătură cu veleitățile sale protecționiste, cu sloganul său permanent ''America, mai întâi'' și cu amenințările sale privind taxele vamale împotriva Chinei sau a Europei în domeniul oțelului sau al construcției de automobile.


La summitul G-20, SUA au acceptat în cele din urmă să adere, în declarația finală, la condamnarea ''protecționismului''. Rolul de ''supraveghetor'' al Organizației Mondiale a Comerțului, deseori criticat în trecut de către administrația americană, este de asemenea acceptat.

 

Dar, în schimb, forumul celor douăzeci de mari puteri economice mondiale recunoaște, pentru prima dată, dreptul țărilor victime ale practicilor de dumping să recurgă la ''instrumente legitime de apărare comercială''.

 

Țările din G-20 au ajuns la un compromis pentru o declarație comună privind climatul (surse apropiate negocierilor).

 

Țările din G-20 au ajuns sâmbătă la un compromis privind climatul pentru a evita o ruptură definitivă cu Statele Unite ale Americii (SUA), după ce Washingtonul a anunțat că se retrage din Acordul de la Paris privind modificările climatice, au indicat surse apropiate negocierilor, citate de AFP.

 

Potrivit surselor, președintele american Donald Trump a reușit să obțină din partea G-20 redactarea unui comunicat care ''ia act'' de ieșirea SUA din Acordul de la Paris și îi permite să continue o politică divergentă privind climatul.

 

 

Trump, izolat în timp ce alţi lideri susțineau Acordul de la Paris

 

 

Președintele american, Donald Trump, stătea izolat în timpul dezbaterii, sâmbătă, la summitul G-20 de la Hamburg (Germania), a subiectului referitor la modificările climatice, după ce celelalte țări au făcut apel, în declarația finală a reuniunii, la aplicarea rapidă a Acordului de la Paris privind climatul, relatează agenția DPA.

 

''Ne reafirmăm angajamentul puternic față de acordul de la Paris, îndreptându-ne rapid către aplicarea lui deplină'', se spune în declarație.

 

Donald Trump a anunțat luna trecută că Washingtonul se retrage din Acordul de la Paris privind modificările climatice, semnat în 2015.

 

Ceilalți lideri ai G-20 au respins un apel al lui Trump de renegociere a acordului, spunând că ei cred că acordul este ''ireversibil''.

''Luăm notă de decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Acordul de la Paris'', se precizează în declarație. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22