Monica Macovei: A fost o greșeală revocarea celor doi procurori de la DNA

E.b. | 10.07.2017

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, s-a pripit atunci când a renunțat la Doru Țuluș și Mihaiela Iorga, crede europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiției.

Pe aceeași temă

 

 


Monica Macovei consideră, într-un interviu oferit ziarului România Liberă, că șefa Direcției Naționale Anticorupție ar fi cedat „poate și din cauză că zi de zi e hăituită și insultată de atâta vreme”.

 

România liberă: Cum vedeți actuala criză din DNA?

 

Monica Macovei: Este determinată de oamenii politici. E o primă cauză, fiindcă noi culegem acum roadele nenumăratelor campanii de dezinformare și decredibilizare a instituțiilor anticorupție, în special a Direcției Naționale Anticorupție. Campaniile au mers pe două fronturi: atacul frontal împotriva DNA și sădirea neîncrederii în Direcția Națională Anticorupție, mai cu seamă că majoritatea românilor au încredere în această instituție. Oamenii vor să vadă că se instrumentează dosare împotriva politicienilor care fac infracțiuni și vor să vadă că prejudiciile sunt recuperate de stat. Am crezut că lupta aceasta împotriva DNA se va opri, dar îmi dau seama că, pentru politicieni, miza e prea mare și nu se vor opri până nu vor nimici instituția: ei vor să fure și să nu fie pedepsiți sau pur și simplu le e frică de ceea ce au făcut în trecut, de aceea vor să schimbe legile și să-i decredibilizeze pe procurori.

 

De această dată este vorba de o criză în interiorul DNA.

 

Monica Macovei: Așa este. Presupun, din ceea ce am văzut în presă, că există mai multe grupări în DNA, care nu se înțeleg unele cu altele, iar acest lucru se vede din afară ca o criză. Este în același timp o vulnerabilitate a instituției.

 

Doi procurori, pe care șefa DNA i-a revocat, i-au făcut diferite reproșuri Codruței Kövesi. Mihaiela Moraru Iorga a acuzat-o pe Kövesi că aceasta i-ar fi cerut să o rețină pe Elena Udrea la un moment dat, deși Parlamentul nu avizase cererea de arestare. Alți câțiva procurori au cerut plecarea din DNA. Se prefigurează o criză mai complicată?

 

Monica Macovei: Nu știu cine are dreptate. Nu știu cine este doamna Iorga, n-aș lua toate declarațiile acestea ca fiind  total adevărate.

 

Dar pe Doru Țuluș, celălalt procuror revocat, îl cunoașteți?

 

Monica Macovei: Da, l-am propus pentru DNA, dar n-am mai vorbit demult cu el, din 2006, când am făcut sesizări la DNA în legătură cu Palatul de Justiție și dosarul a fost la secția lui Țuluș, iar el îmi mai cerea documente. Eu una nu i-aș fi revocat pe cei doi. Nu mi se pare că acea înregistrare ar fi arătat o mare problemă în DNA: e foarte normal ca DNA să ancheteze oameni politici. Cei mai expuși la fraude cu bani publici sunt cei aflați la guvernare, indiferent de partid. Este obiectivul DNA să facă anchete cu cei din Guvern. Dacă Laura Codruța Kövesi le-a spus acest lucru procurorilor nu a greșit. Am văzut ,în timp, că nu doar cei aflați la guvernare au fost cercetați, ci toți oamenii politici, indiferent de partidul din care au făcut parte.

 

A fost o greșeală din partea șefei DNA revocarea celor doi procurori?

 

Monica Macovei: Cred că a fost o greșeală. S-a pripit. Poate și din cauză că zi de zi e hăituită și insultată de atâta vreme. A fost foarte multă vreme calmă. Îi doresc să fie calmă și înțeleaptă în continuare și să rezolve criza din DNA: să-i adune pe toți, să vadă ce probleme au unii cu alții, înainte ca instituția să facă implozie. Fiindcă asta ar duce la decredibilizarea DNA și la sfârșitul luptei anticorupție. Poate că nu toți procurorii din DNA sunt dedicați, poate că unii au și alte interese sau nu cred în ceea ce fac. E nevoie de o analiză serioasă pe care doamna Kövesi trebuie să o facă pentru a despărți apele și a merge mai departe. E important, pe de altă parte, ca ea -să-și termine mandatul. Oamenii sunt importanți, în România avem instituțiile care populează în general o democrație, dar ele nu funcționează decât dacă în fruntea lor sunt oameni dedicați, cu o voință puternică, așa cum a fost Daniel Morar și cum este actuala șefă a DNA.

 

CITESTE TOT INTERVIUL

 

Laura Codruţa Kovesi este hăituită şi insultată de foarte mult timp, dar trebuie să-şi păstreze calmul, aşa cum a făcut-o luni de zile, a declarat Monica Macovei şi la RFI.

 

Monica Macovei crede că “revocarea domnului Ţuluş şi a doamnei procuror Iorga (…) a fost într-un fel grăbită. E adevărat că doamna Kovesi e hăituită şi insultată şi aşa mai departe de foarte mult timp, dar trebuie să-şi păstreze calmul, aşa cum a făcut-o luni de zile. Clar, trebuie să-i adune pe toţi procurorii şi să facă o înţelegere cu toţi, o pace, care înseamnă o echipă sudată, fiecare procuror de acolo să aibă încredere unul în altul şi ea în ei şi ei în doamna Kovesi. Să facă o triere. Dacă sunt procurori care nu-şi fac treaba bine, care au relaţii cu politicieni, care nu sunt profesionişti, care mai trădează, se întâmplă şi s-a mai întâmplat în istoria DNA, destul de rar, dar s-a întâmplat, atunci aceia trebuie să plece. Deci să facă ordine în DNA şi să rămână o echipă sudată”.

 

Eu recomand un lucru: cred că e bine să stea de vorbă cu domnul Daniel Morar, pentru că am văzut că s-a referit şi la dânsul, nu cu vreo insultă sau cu ceva rău-voitor, dar cred că e bine ca ei doi să se înţeleagă”, spune fostul ministru al Justiţiei, la RFI.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22