Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Proteste impresionante în Turcia pentru apărarea Justiției
I.G. - - - -
2017-07-10
International
0

​Zeci de mii de persoane s-au strâns duminică la Istanbul, pentru un miting care a marcat finalul „marşului pentru justiţie”, de aproximativ 450 de kilometri, parcurs de liderul opoziţiei, pentru a protesta faţă de reţinerea unui ales din formaţiunea sa, relatează AFP.

 

“Nimeni să nu creadă că acest marş este ultimul”, a spus mulţimii Kemal Kiliçdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), după 25 de zile de marş de la Ankara la Istanbul. “9 iulie este o nouă etapă (...), o nouă naştere”, a adăugat el, conform News.ro. Mulţumea s-a strâns pe o esplanadă de pe malul mării, în apropiere de închisoarea Maltepe, unde este închis Enis Berberoglu, deputat CHP condamnat la 25 de ani după gratii pentru că a transmis ziarului de opoziţie Cumhurriyet informaţii confidentaţiale.

 

Kemal Kiliçdaroglu, care a mărşăluit fără însemne de partid, a fost aclamat de numeroşi susţinători pe tot traseul. “Am mărşăluit pentru justiţie, am mărşăluit pentru drepturile oprimaţilor, am mărşăluit pentru deputaţii închişi, am mărşăluit pentru jurnaliştii închişi, am mărşăluit pentru profesorii universitari oprimaţi”, a spus politicianul de 68 de ani.

 

Opoziţia denunţă derivele autoritare ale preşedintelui turc, în special după referendumul din aprilie ce i-a extins şi mai mult prerogativele şi după epurarea lansată în urma tentative de puci din iulie 2016. Aproximativ 50.000 de oameni au fost arestaţi şi peste 100.000 au fost concediaţi sau suspendaţi din funcţie.

 

“Am mărşăluit pentru că ne opunem regimului unui singur om”, a subliniat Kiliçdaroglu. „Am mărşăluit pentru că puterea judiciară este sub monopolul Executivului”, a adăugat el. Această iniţiativă, fără precedent în Turcia, este cea mai amplă manifestaţie a opoziţiei după mişcarea contestatară din 2013. De obicei, numai Erdogan reuşeşte să mobilizeze astfel de mulţimi la mitingurile sale. 

TAGS : turcia partidul republica al poporului kemal kiliçdaroglu cumhurriyet marsul pentru justitie
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1909
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22