Cărtărescu, despre Dragnea vs Soros: Când sociopații conduc țara, au nevoie de țapi ispășitori

E.b. | 11.07.2017

Cum vede Mircea Cărtărescu faptul că Liviu Dragnea, liderul PSD, consideră că George Soros se află în spatele tuturor relelelor din România, dar mai ales în spatele dezvăluirilor RISE Project, care-l privesc pe liderul PSD.

Pe aceeași temă

 


 

Soros e „sursa răului” în România, iar dezvăluirile făcute de RISE Project despre afacerile din Brazilia ale lui Liviu Dragnea, de acolo pleacă, a declarat liderul PSD.

 

 Deunăzi, Dragnea spunea, la România TV: „Totul pleacă de la Soros, de la răul pe care vrea să-l facă în această țară și nu numai în această țară. E simplu. (...) E o certitudine că e o chestiune foarte organizată”.

 

O astfel de afirmație este „o gogoriță”, spune scriitorul Mircea Cărtărescu, la Digi24, în timp ce atrage atenția că Dragnea are nevoie de o supapă: „Așa pot spune că Marilyn Monroe e sursa răului. Dragnea are nevoie de o supapă. Soros e cea mai ridicolă. E o gogoriță care nu mai păcălește pe nimeni, cred ca nici publicul Antena 3 nu mai crede. Pentru ei Soros e un fel de căpcăun, nu mai are legătură cu persoana reală”.

 

Mircea Cărtărescu a vorbit la Digi24 și despre mecanismul prin care sunt creați țapii ispășitori într-o țară sau într-o comunitatea oarecare condusă de oameni ce pot fi considerați sociopați. O guvernare cvasitotalitară nu se teme de partide, de opoziție, opoziția e așa de slabă că a permis venirea la putere. Singura capabilă să lupte împotriva unei puteri discreționare este societatea civilă, scrie Republica.

 

Mircea Cărtărescu: „Întotdeauna apar astfel de personaje care sunt țapi ispășitori în momentul în care la conducerea unei țări sau la conducerea unei scări de bloc se află o putere sau niște oameni care ar putea fi caracterizați ca sociopați. Un sociopat nu are sentimentul de vină, nu simte că poate fi tras la răspundere, binele și răul se definesc în funcție de propriile interese, el nu-și poate face rău lui însuși. Întotdeauna un sociopat, când apare o situație pe care n-o poate manipula, recurge la țapi ispășitori. Pot fi de orice fel, numai că trebuie să fie astfel de persoane care să poată fi demonizate, să li se găsească un defect simbolic, mitic, care să atragă imediat dușmănia, adversitatea unui public țintă”, a explicat Mircea Cărtărescu. 

 

Adversarul fabricat Soros, continuă el, nu este o invenție românească, fiind perceput ca demonul absolut și în Ungaria lui Orban, și în Polonia. Transformarea lui într-o țintă se bazează pe elemente de antisemitism, dar și pe spaima pe care o resimt regimurile totalitare față de societatea civilă, pe care omul de afaceri a sprijinit-o de-a lungul timpului. „Când o putere e antidemocratică, e autarhică, sigur ca va simți foarte puternic adversitatea societății civile. O guvernare cvasitotalitară nu se teme de partide, de opoziție, opoziția e așa de slabă, că a permis venirea la putere. Singura capabilă să lupte împotriva unei puteri discreționare este societatea civilă”, spune Cărtărescu.

 

Scriitorul consideră că este o greșeală ca PSD să se ralieze în spatele jocului pe care îl face Dragnea în acest caz. „Nu cred că PSD se raliază în totalitate în spatele lui Dragnea, și ei își dau seama cât de caraghios e acest joc”, a afirmat scriitorul.

 

În legătură cu felul în care Dragnea a înlăturat un Guvern și l-a înlocuit cu un altul, Mircea Cărtărescu a spus: „Îmi dă senzația că există un vătaf care ia niște miniștri ca păpuși, îi ia, îi scoate, îi bagă înapoi, fără justificare exterioară. E ca și când el ar fi un păpușar, păpuși populare și el le manevrează pe dedesubt și apoi le aruncă. Guvernul nu e propriu-zis un Guvern”.
 

 

 

Mircea Cărtărescu, la Digi24: „Soros nu e o invenţie românească, este demonul absolut şi în Ungaria lui Orban, şi în Polonia. Am înţeles că e de fapt un adversar fabricat şi propus undeva în Est, dar care a fost trimis ca adversar în toate aceste ţări”.

 

Florin Negruţiu: Credeţi că Soros ştie cine e Dragnea?

 

Mircea Cărtărescu: Probabil că ştie pentru că Dragnea e şeful celui mai mare partid din România, dar nu poate crede niciun om întreg la minte că Soros este personal implicat în afacerile lui Dragnea, împotriva sau pentru Dragnea, Soros e interesat de nişte principii”.

 

VEZI TOATA EMISIUNEA

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22