Statul Islamic a fost infrant in Mosul iar seful teroristilor ucis

I.g. | 11.07.2017

Statul Islamic a suferit una dintre cele mai grele infrangeri, zilele trecute, cand fortele de securitate irakiene i-au scos pe jihadisti din al doilea oras al tarii, Mosul. Luptatorii ISIL isi proclamasera califatul in acest oras din nordul Irakului in urma cu trei ani, fortele conduse pana de curand de Abu Bakr al Baghdadi fiind expulzate in desert si dincolo de acesta, scrie Ziare.com.

Pe aceeași temă

 

 

Marti, militantii gruparii au anuntat ca al Baghdadi a murit si ca va fi numit in locul sau un nou calif. In luna iunie, sirienii au anuntat ca al Baghdadi ar fi fost ucis la Rakka, iar cateva zile mai tarziu anuntul a fost facut si de rusi. Infrangerea din Mosul, dupa 8 luni de lupte, se alatura situatiei din orasul sirian Rakka, unde fortele rebele siriene sustinute de americani i-au impins pe jihadisti intr-o enclava tot mai mica, mai scrie sursa citata. In plus, bombardamentele au slabit capacitatea grupului de a-si sustine si organiza luptatorii, noteaza CNN, care intreaba unde vor merge militantii ISIL dupa Mosul.

 

Chiar si asa, Statul Islamic planuise aceasta zi - ziua in care va fi asaltul decisiv impotriva sa. Astfel, gruparea incepuse fortificarea Mosulului pentru inevitabilul atac al fortelor irakiene, de indata ce a preluat controlul, in luna iunie 2014. Iar liderii jihadistilor nu sunt ingrijorati de aceste pierderi. Abu Mohammed al Adnani, purtator de cuvant al gruparii, care a fost ucis anul trecut, spunea ca eventuale infrangeri in Mosul si Rakka nu ar reprezenta sfarsitul gruparii: "Nu, infrangere inseamna pierderea vointei si dorintei de a lupta".

 

Astfel, desi teritoriul gruparii s-a redus, ideologia sa ramane, iar pentru unii sunniti din Irak si Siria, pentru care shiitii si "cruciatii" sunt inamici de moarte, lupta va continua.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22