Ministerul Energiei nu a aprobat prelungirea perioadei de viata a Reactorului 1 Cernavoda

I.g. | 12.07.2017

Ministerul Energiei, actionar majoritar al Nuclearelectrica, a refuzat sa aprobe in sedinta extraordinara a actionarilor din 11 iulie, Strategia si Planul de actiuni actualizate pentru Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda.

Pe aceeași temă

 

Strategia si planul prevad masurile privind dublarea perioadei de viata a reactorului 1 de la Cernavoda. Aceasta in conditiile in care durata de viata a acestuia expira in cinci ani, iar lucrarile de retehnologizare trebuie pregatite cu mai multi ani inainte, scrie HotNews

 

Ministerul Energiei nu a votat pentru strategie si plan, solicitând mai multe informatii. Astfel, a cerut conducerii Nuclearelectrica mai multe documente, rapoarte si evaluari. Durata de viata a reactorului 1 de la Cernavoda ar putea expira chiar mai devreme decat a fost programat, daca va functiona in ritmul actual. Pentru retehnologizare, este estimat un cost de 1,2- 1,5 miliare de euro. Insa, acest cost este mult mai mic decat daca ar fi construit un nou reactor. Reamintim ca Ministerul Energiei se afla in discutii cu o companie chineza, China General Nuclear Power Corporation, pentru construirea reactorelor 3 si 4 de la Cernavoda, valoarea proiectului depasind 6 miliarde de euro, potrivit unor estimari mai vechi, mai scrie sursa citată. 

 

In mai, ministrul Energiei, Toma Petcu, spunea ca statul roman trebuie sa finalizeze in acest an negocierile cu China General Nuclear Power Corporation pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala din Cernavoda, sustinand ca nu sunt bani suficienti pentru prelungirea duratei de viata a reactorului 1. Ministrul a fost contrazis de Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, care a subiniat că Nuclearelectrica a strans sumele necesare pentru contributia sa la retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda. 

 

"Valoarea acestui proiect este de 1,2- 1,5 miliarde de euro. Daca mergem pe o structura de finantare clasica, 30% equity- 70% fonduri atrase, inseamna ca finantarea Nuclearelectrica ar fi undeva la 300 - 400 de milioane de euro, iar restul de la banci", a declarat Daniela Lulache.  "Aceasta retehnologizare inseamna inlocuirea unor echipamente, in functie de diagnosticul dat de specialisti. (...) Aceste studii tehnice incepute in 2014 vor fi finalizate in 2018, cand vom avea planificata oprirea Unitatii 1. Suntem in calendar", a mai spus Daniela Lulache.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22