Tudose l-a demis pe Teodorovici după ce l-a iritat pe Dragnea cu impozitarea Bisericii

I.g. | 14.07.2017

Premierul Mihai Tudose l-a demis pe senatorul PSD Eugen Teodorovici din funcţia de consilier onorofic, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale. Demiterea vine la o zi după ce Teodorovici a făcut declaraţii pe tema posibilei impozitări a Bisericii şi a criticat măsuri guvernamentale.

Pe aceeași temă

 

Teodorovici afirma sâmbătă că va ocupa funcţia de consilier onorific al premierului Mihai Tudose doar atât timp cât propunerile pe care le va face în diferite sectoare ale economiei vor fi luate în considerare şi nu vor exista "fantezii” sau "ţopăieli” fiscale. El susţine că a acceptat acest post în pofida faptului că numele său a fost vehiculat şi "aşteptat de foarte mulţi pentru funcţii cheie în Guvern" şi a modului în care a fost tratat de conducerea PSD.

 

Senatorul PSD a criticat, joi, la o emisiune TV, finanţarea unui stadion din Teleorman, cu 12 milioane euro, aşa cum a decis Ministerul Dezvoltării. El a vorbit şi despre posibilitatea impozitării Bisericii. ”Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani", a subliniat Teodorovici, fost ministru de Finanţe, la Digi24. El a spus că va iniţia discuţia cu reprezentanţii Bisericii pe acest subiect. "Fie să retrocedăm ce au de retrocedat şi atunci găsim o cale de impozitare", este o variantă enunţată de consilierul premierului.

 

"Dacă facem un calcul ultimii 10 ani sau ultimii 27 de ani de zile cu cât a finanţat statul român biserica română, o să vedem că sunt sume foarte importante. Dar trebuie să găsim un echilibru. Repet, propunerea pe care aş vrea să o fac nu am nicio îndoială ca va fi acceptată de BOR”, a susţinut Teodorovici.

 

Vineri seara, conform News.ro, Teodorovici a fost demis din funcţie de Mihai Tudose. Potrivit unor surse oficiale, lui Teodorovici i s-a imputat şi faptul că nu a comunicat cu echipa premierului, luând decizii singur şi făcând declaraţii în nume propriu. "Premierul a spus că, din acest moment, există un principiu pe care nimeni din apropierea sa nu îl mai încalcă: disciplina în comunicare", potrivit unor surse oficiale citate de News.ro. Premierul s-a arătat deranjat de faptul că a aflat declaraţiile consilierului său onorific din presă. "Nu accept să aflu ce declară un consilier din presă", ar fi spus Tudose.

 

Eugen-Orlando Teodorovici a fost ministru în două guverne ale lui Victor Ponta: ministru al Fondurilor Europene (decembrie 2012-martie 2015) şi ministru de Finanţe (martie 2015-noiembrie 2015). El a fost numit consilier pe 4 iulie, în urmă cu 10 zile.

 

Replica lui Dragnea

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri după-amiază, că se împotriveşte ideii impozitării veniturilor Bisericii, considerând că unele instituţii din România trebuie "cel puţin să le ajutăm să existe". Şeful PSD a făcut aceste declaraţii după ce consilierul premierului Tudose, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că se gândeşte la variante de impozitare a Bisericii, însă numai într-un mod care să le convină şi prelaţilor.

 
"Eu zic totuşi să încercăm să mai păstrăm nişte instituţii în România, cel puţin să le ajutăm să existe. Nu susţin această variantă", a spus Dragnea. El a precizat că nu s-a discutat în coaliţie despre aşa ceva, şi "nici nu vrea" să fie atins acest subiect.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22