Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDragnea și „societatea nedeschisă“
2017-07-18
23
Fundația Soros a facilitat în societate opoziția față de PSD sau predecesorii săi, față de stilul de conducere de tip Dragnea și „societatea nedeschisă“ pe care acesta o susține.

 

Trebuie să recunoaștem: în raport cu ce se în­tâm­plă în Ungaria (pentru a nu mai aminti de Rusia), la noi campania anti-Soros pare încă o glumă, o pa­rodie. Acolo guvernul a plătit o campanie de afi­șe anti-Soros, declanșând reacții antisemite, cam­pa­nie pe care, spre rușinea lui, guvernul israelian n-a tratat-o ca atare, condamnând-o. Acum, Un­ga­ria e sub procedura de infringement, re­pro­șân­du-i-se de către Comisia Europeană o lege îm­po­triva ONG-urilor subvenționate din străinătate. Mai înainte, o altă lege tindea să blocheze ac­ti­vi­tatea Universității Central-Europene, subven­țio­na­tă de filantropul american. La noi, deocamdată, nu s-a trecut „la fapte“: avem numai lamentările și acuzațiile d-lui Dragnea - cum că a auzit din multe surse că Soros e o mare primejdie pentru țară; că nu crede în coincidențe; că are de-a face cu un plan de subminare a PSD bine pus la punct; că nu va mai întoarce și obrazul celălalt etc. Și to­tuși, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche: de la vor­be stupide la fapte ticăloase se trece ușor.

 

Totul sună absurd și aspectul diversionist și pro­pa­gandistic e evident: cu programul de guvernare de­raiat complet, cu un al doilea guvern PSD pe ca­re, deja, pare că nu-l poate bine stăpâni, supus unor mari presiuni atât din partea mediului de afa­ceri, dar și a Comisiei Europene, trebuie nea­pă­rat găsit un țap ispășitor. Iar Soros, cu pedigree-ul lui de evreu-ungur-american-capitalist-inter­na­țio­nalist, pare figura ideală în acest rol.

 

Pe de altă parte, cred că, într-un mod mai subtil și indirect, Liviu Dragnea nu se înșală cu totul. Din punctul lui de vedere – cel al unui lider cu im­pulsuri autoritare și care și-ar dori să conducă în­treaga țară ca pe un Teleorman mare –, George So­ros i-a stat cumva în cale. Când declară că aces­ta „n-a făcut decât rău României de 27 de ani“, ve­de răul din perspectiva lui: prin Fundația pen­tru o Societate Deschisă (care și-a încetat acti­vi­ta­tea acum mai bine de zece ani), o întreagă ge­nerație de români a fost ajutată să se deștepte la valorile pe care d-l Dragnea le detestă: cele ale plu­ralismului democratic și ale liberalismului.

 

...Mă uit în bibliotecă: iau de pe raft câteva cărți ce­lebre, apărute în traducere la noi, pentru prima dată, în anii ’90 – cărți esențiale pentru formația po­litică a noastră din acele timpuri: Originile to­ta­litarismului de Hannah Arendt, Drumul spre ser­vitute de Friedrich Hayek, Societatea deschisă și dușmanii ei a lui K. R. Popper, Despre de­mo­cra­ție în America a lui Alexis de Tocqueville. Și des­tule altele. Toate au înscris pe coperta interioară: „pu­blicat cu sprijinul Fundației Soros pentru o So­cie­ta­te Deschisă“. „Mare rău“, nu-i așa, dom­nu­le Drag­nea, a făcut, cum spuneați, Fundația subvenționând publicarea acestor cărți cla­sice de filosofie politică, într-o vreme când până și procurarea de hârtie de tipar din țară era o problemă? Ce alt delict a mai comis Fundația pe atunci? A sub­ven­ționat foarte mulți cercetători să ajungă în străinătate la diverse congrese și colocvii, pe vremea când inflația în România aproa­pe interzicea călătoriile peste graniță. Ba chiar le-a oferit unele mici subvenții pen­tru calculatoare – un ideal de neatins pen­tru omul obișnuit pe atunci. Eroare, nu-i așa, domnule Dragnea? Să ieși în străi­nă­tate, să poți învăța, să ai contacte directe cu străinii, să citești, să dispui de un cal­culator subminează „tradițiile naționale“! Mulți dușmani ideologici și-a creat PSD pe atunci în acest fel, iar acum unii ies la demonstrații de masă, conform „planului bine pus la punct“. Aveți dreptate, dom­nule Dragnea, Fundația v-a subminat ve­chile planuri!

 

Pe deasupra, Fundația Soros a sub­ven­țio­nat și publicații periodice, bineînțeles an­tiguvernamentale, pe vremea când Iliescu ori Năstase conduceau țara cu mână de fier și doreau să înăbușe orice voce critică: iar dacă bâta minerească nu mai era po­si­bilă, presiunea economică putea face o trea­bă bună și „capitalistă“ pe deasupra.

 

Pe scurt, Fundația Soros a facilitat în so­cietate opoziția față de PSD sau prede­ce­sorii săi, față de stilul de conducere de tip Dragnea și „societatea nedeschisă“ pe ca­re acesta o susține, a contribuit la de­clan­șarea asumării valorilor liberale, atât de urâ­te de politicienii est-europeni din ul­timul timp, dar mai ales a ajutat la for­marea instrumentelor intelectuale cu care valorile societății deschise puteau fi sus­ți­nu­te. Să nu exagerăm, desigur: direcția era clară și mișcarea inevitabilă, cu sau fără Fundație; dar acțiunile ei au avut o con­tribuție importantă la „deschidere“ și la „luminare“. Ca țară a Uniunii Euro­pe­ne, ar trebui să-i mulțumim public și ofi­cial, nu s-o calomniem și să-l tratăm pe George Soros drept un inamic public!

 

Și chiar așa, cum ar fi dacă, acum, vreun guvern român, ori președintele, i-ar elo­gia pe George Soros și fundația sa pentru rolul jucat în acest proces de „luminare“? Ce-ar fi dacă în semn de omagiu, cu vreo ocazie, o universitate românească l-ar fa­ce pe George Soros Doctor Honoris Cau­sa? La câte cadre universitare au primit cândva burse Soros, n-ar fi decât un gest de recunoștință firesc! (Sau o plată pentru serviciile „malefice“ – ar comenta Drag­nea.) Și, că tot vine centenarul Marii Uniri și unii vor să le dăm ungurilor o lecție: ce-ar fi dacă guvernul român ar propune ca Universitatea Central-Europeană să se mute de la Budapesta, unde va fi închisă de Guvernul Orbán, la București sau la Cluj? Inimaginabil, nu-i așa, cu Dragnea și PSD la putere și aproape fără opoziție, cum suntem!

 

Într-adevăr, deschiderea și „luminarea“ au rămas din păcate parțiale și minoritare în România, adesea calomniate și vânate. Continuăm să trăim într-o țară unde câr­muitorii confecționează scenarii conspi­ra­țio­niste pentru a domina, majoritatea, dro­gată de ele, le crede și se supune, iar noi, minoritatea, stăm pe margine, cârtim și aș­teptăm. Ce anume? Să cadă ei, ori să ca­dă securea pe noi, ori, cel puțin, să treacă timpul. Căci ne imaginăm (și mă tem să nu greșim) că măcar el ne-a rămas prie­ten. 

TAGS : Soros Dragnea ungaria orban societate deschisa PSD universitatea central europeana Teleorman
Comentarii
?????? 2017-07-25
Ați putea oferi un exemplu argumentat, ce ar putea fi și tipic, de "societate deschisă" ?
?????? 2017-07-23
Cum ați "detalia" despre "răspunsul" obținut de guvernul maghiar de la cel israelian și despre celelalte aspecte "puse în evidență", în textul articolului, referitoare la "evoluțiile" ulterioare ale deciziilor politice ? Unde ați plasa "societatea deschisă" în contextul la care faceți referirile la Ungaria și Israel ? Le-ați așeza printre statele membre ale "societății deschise" ?
nic 2017-07-22
Voi urmati-l pe repetentul dracnea care va va duce pe culmile bunastarii speriindu-va cu "bau-bau-ul" soros, daca puteti intoarceti spatele vestului si trageti alaturi de rusi...Omul trebuia sa gaseasca pe cineva raspunzator pt mizeria pe care o propaga de 6 luni de cand este la putere, si pt prostime l-a gasit pe Soros, culmea ca a gasit destui "telectuali" de teapa lui care sa-l sustina, dupa cate vad din comentariile de mai jos. Zau ca suntem de rasul lumii cand ne uitam in gura repetentului si credem ca el de grija tarisoarei nu mai poate. O sa va traga asta in jos ca n-o sa stiti ce v-a lovit, o sa va puna calusu-n gura ca n-o sa mai fiti in stare sa mai ziceti nici carc, dar o sa-l aplaudati pe dracnea, precum pe ceasca, urland ca Soros e de vina pt tot raul din tara!!! D=zeule, si au murit unii in '89 pt ca sa vina un taranoi din Teleormn cu clica lui ca sa-si bata joc de tot, dureros!!!!!
vp 2017-07-22
Poate guvernul Israel-ului stie ceva ce Dl Cornea nu stie.

Nu neg contributiile financiare benefice ale Dl-lui Soros catre intelectualii romani. Pe de alta parte, cei cu mintea deschisa s-au orientat spre Societatea Deschisa, caci ca nu exista o mediatizare care sa aiba un impact serios.

Soros este un investitor privat cu propriile interese. Acestea pot coincide cu ale noastre uneori, si atunci ar fi bine, dar daca nu, atunci am avea un adversar formidabil.

Soros nu urmareste decat profitul Caci daca nu era el sa falimenteze acele mici tari asiatice, cu siguranta ca se gasea altcineva. Asa dupa cum nu a regretat ca a ajutat la confiscarea averilor evreilor deportati din Ungaria de catre nazisti. Oricum ar fi facut-o altcineva.
Sensu Proprio 2017-07-21
La beneficii Sorosiene ati uitat sa mentionati rolul banilor sai in crearea unei pleiade de intelectuali romi cu studii la Harvard si Yale care cel mai probabil vor scimba fata culturii romanesti iremediabil. (Ce era ofensator in prima varianta comentariului? Credeati ca e ironic? Sensu Proprio va spune ceva?... Daca banam si ironia am ajuns la ultimul stadiu de paranoie...)
Imreh Istvan 2017-07-20
FELICITARI Dl CORNEA. Daca nu ar fi ORBAN VICTOR ar trebui inventat, altfel nu ati mai avea teme. cred ca inotati impotriva curentului de o v reme. Premierul israelian a fost in vizita in Ungaria si nu a avut probleme cu afisele si cu "antisemitismul" provocat de acestea. Ati avut o scapare, atunci cand ati enumerat pe preferatii Dvoastra. Din lista lipseste delatoarea comunista Agnes Heller si criminalul Konrad Gyorgy. Pacat ca scrieti in Revista 22, sunt alte publicatii unde ati avea succes mai mare.
Atomic Spy 2017-07-20
Multumesc pentru Heller si Konrad. Piese noi in puzzle-ul meu mental...
Eu 2017-07-20
Israelul e o poveste complicata, dar cum o demonstreaza si intalnirea cu Orban, e un stat cu o agenda nationalista traditionala foarte clara si vehementa in Orientul Mijlociu (fara stat palestinian, fara dat inapoi tritorii libaneze sau siriene, ei cu arme nucleare dar Iranul fara), in stare sa faca realpolitik si care, bineinteles utilizeaza capitalul aproape fondator de moralism rezultat de pe urma Holocaustului, dar nu se jeneaza sa trateze cu lideri autoritari sau chiar si cu lideri asupra carora planeaza suspiciuni de antisemitism. Suntem in alta lume decat in anii 1950-1960.... Si Stalin a ajuns pana la urma la concluzia ca comunismul intr-o singura tara e mai bun decat revolutia permanenta!
BASCA 2017-07-19
Atat de mult au iubit romanii rubla ca si-au dat viata inainte de revolutie sa aibe parte de marca germana.Atat de frumos si de bine e in tara asta condusa de satrapii de ulite prafuite, incat se pleaca cu milioanele in maleficul vest.De-as putea, si maine as muta Universitatea Central-Euopeana la Cluj. Ma calca pe nervi ghiftiuitii astia proletcultisti,anacronici si nationalisti comunisti gen Muncaciu,care n-au ce cauta intr-o revista de cultura a societatii civile.
Sorin Muncaciu 2017-07-19
Domnule Cornea , nu cred ca , pentru un intelectual ar fi o problema sa afle ce hram poarta domnul Soros. Sunt pe site-ul DCLeaks 2576 de documente aparținând ONG-urilor sorosiste , detalii despre toate revolutiile colorate. Apoi, răsturnările de regim, la care au participat ONG si, Interviurile lui Soros in care recunoaște , cu subiect si predicat , rolul sau in răsturnarea ordinii de drept, de exemplu in Ucraina. Rolul lui in politica UE in domeniul imigrației , inclusiv documentul Merkel din Octombrie 2015 care a declanșat criza emigranților, sunt fapte lui Soros bine documentate. Eu am scris un articol in Ziarul Națiunea despre subiect. Deci nu cred ca, nu știți cine este individul! Dar dumneavoastră ați fost in solda demonului, realitatea, pentru dumneavoastră , trece prin buzunar. In timp ce, Soros încearcă prin orice mijloace sa dezrădăcinezi tineretul nostru de apartenența la națiune, la cultura si tradiții , dumneavoastră si revista dumneavoastră va situați pe o poziție anti-românească proferand bazaconiile globaliste ale lui Soros. De acea, trebuiesc interzise ONG-utile străine care se implica in educația tinerelor generații. Mai mult, companiile MASS media străine , ar trebui interzise pe teritoriul României. Societatea " deschisă" nu poate sa însemne dominația societății civile si MASS media românească de catre reprezentantul oligarhiei bancar corporatista străine! Menținerea influentei lui Soros in Romania, echivalează cu riscul ca Romania sa ia calea Ucrainei! Interesele materiale ale GDS si promovarea ideilor sorosiste, reprezintă un pericol pentru națiunea romană . Din acest punct de vedere, este total absurd ca, statul roman sa continue sa subvenționeze GDS !
Eu 2017-07-19
Degeaba a dat soros carti, grupul paltinisian-neolegionar-trumpist domina intelectual spatiul public romanenesc, se vrea si este si el occidental, dar e un occident mai putin deschis pe care il promoveaza, iar in plan intern e vorba de figuri defazate care nu sunt in priza cu tinerii, ci au ramat asa la o retorica din anii '80 copiata din auzite din america fara mari ajustari si aduceri la zi (exemplu, daca zici China, subiect intelectual important in lume, un imbecil din asta te asimileaza imediat lui Dragnea! ca nu stie mai mult!). Se vede ce a ajuns societatea deschisa in Romania din biletele nearticulate ale grafomanilor de pe contributors.ro
Ion 2017-07-18
La noi cartile astea cu tot cu sponsorizarea Soros au aparut ca produse de semilux, si nu se mai gasesc, in tim ce in Vest sunt tot timpul disponibile pe piata in editii de nuzunar ca sunt cladici, uneori de 200 de ani sau 100 de ani...
B 2017-07-18
Din pacate doar la cartile traduse cu sprijinul lui Soros a ramas intelectualitatea romaneasca care se crede mai breaza, nicio capacitate de a produce ceeva propriu sau de a se racorda la evolutii mai recente, la domenii mai noi si metode asemenea, adesea fara capacitatea de a le asimilabsau chiar predea cum trebuie inclusiv in universitati...de asta e cum e Romania, doar mimat si imitatie ieftina
bogdan 2017-07-21
Nu ai ce invata in Romania dincolo de chestiuni de baza - universitatile romanesti ar trebui interzise sa dea doctorate, pur si simplu n-au oameni competenti pe multe domenii si nu au nicio infrastructura de productie a cunoasterii, tot ce presupune seminarii serioase cu studenti, colocvii, prezentari, dezbateri, conferinte, jurnale academice in care sa se rafineze produsul intelectual! nu vezi ca la noi se traieste din tradus editorial si nici tradusul ala nu are cine sa il asimileze! studentii buni fie au plecat fie au iesit din sistem dupa ciclulurile de baza, pentru ca sunt scarbiti de contraselectia, parazitismul, personalismul, provincialismul, coruptia chiar si lipsa de perspective din universitatea romaneasca! ea nu e de fapt o universitate, ca se ocupa doar cu predarea (si politica sectara de baroni) nu si cu producerea de cunoastere, caci pur si simplu n-are bazele intelectuale si materiale sa o faca, efectiv n-are oameni competenti, acces la unele carti si documente si baze de date sa fii in real time conectat cu ce se mai face aiurea si sa contribui si tu un pic, sau macar sa poti controla intelectual procesul dincolo de gazetarie si traducere carti popularizare
profesoru 2017-07-18
"Acolo guvernul a plătit o campanie de afi­șe anti-Soros, declanșând reacții antisemite, cam­pa­nie pe care, spre rușinea lui, guvernul israelian n-a tratat-o ca atare, condamnând-o." - faptul că guvernul israelian nu a condamnat campania anti-Soros e cea mai clară dovadă că nu a fost vorba de antisemitism. Campania guvernului ungar împotriva lui Soros nu are legătură cu originea lui etnică, ci cu politicile promovate de organizaţiile şi instituţiile finanţate şi patronate de el.
Dacă e cineva împotriva lui Iohannis înseamnă că e anti-german?
Faptul că în acelaşi timp cu campania anti-Soros au existat în Ungaria şi reacţii anti-semite nu poate fi reproşat guvernului ungar. Fiecare răspunde doar pentru faptele şi declaraţiile sale. În plus, antisemitismul ungar e mult anterior campaniei anti-Soros a guvernului.

Soros a avut un rol pozitiv în Europa de Est după 1989, când societăţile respective învăţau ce e democraţia, pluripartidismul, statul de drept, drepturile omului etc. Şi, parţial, mai joacă acest rol pozitiv în ţări cu regimuri autoritare şi/sau corupte (Rusia, România). De aici ostilitatea lui Dragnea faţă de el.

Dar e absurd să susţii că Soros îi mai poate învăţa acum ceva pozitiv pe unguri sau pe polonezi. Acolo (şi la noi, evident, dar alte lucruri îl supără pe Dragnea, nu astea) Soros şi universitatea lui se ocupă cu promovarea unor teme ca imigraţia afro-asiatică necontrolată, căsătoriile homosexuale, cu spălarea creierelor prin "corectitudine politică" etc., şi e firesc ca Ungaria şi Polonia să ia măsuri de apărare.
M.Rakosi 2017-07-18
"Și, că tot vine centenarul Marii Uniri și unii vor să le dăm ungurilor o lecție"

Pai asta cum cadreaza cu "liberalismul" dvs si cu "societatea deschisa"?... Adica maghiarofobia, atat de prevalenta in Romania, este acceptabila?...
Florin II 2017-07-18
"cam­pa­nie pe care, spre rușinea lui, guvernul israelian n-a tratat-o ca atare, condamnând-o"

Sunteti indulgent cu guvernul israelian. Netaniahu nu este decat un Orban israelian si vice versa!
Florin 2017-07-18
Eu am cumparat "Societatea deschisa" a lui Popper chiar cand a aparut in '93 sau '94. Am rasfoit-o si am ramas fascinat. Sunt un anticomunist si antifesenist din '90 pana astazi, deci imi placea punerea la zid a lui Marx. In plus, opul este si o idiosincratica dar fascinanta introducere in filosofie. Popper scrie si foarte citibil. O capodopera! (Ca atatea scrise de autori evrei... Talent nativ, ce mai!)

Hmm... Apoi, cu trecerea timpului... Am am mai citit... Am avut anumite experiente... Am mai citit carti scrise de autori evrei... Mi-am zis, Popper era un evreu german, normal ca nu ii inghitea pe Hegel si Fichte parintii nationalismului german. Ca aparator al "societatii deschise" a scris ceva si impotriva nationalismului evreiesc (sionismul) si societatii inchise a evreilor ultraortodoxi? Din cate stiu, nu. "Societatea deschisa" a lui se pare era numai pentru "export" nu si pentru consum propriu...

Deci publicarea "Societatii deschise" in romaneste a avut un efect contrar asupra mea. Am devenit putin "antisemit"...Si asta pentru ca am facut greseala sa citesc critic si printre randuri...
Atomic Spy 2017-07-18
"evreu-ungur-american-capitalist-inter­na­țio­nalist"

Hmm, deci e adevarat ca "ungurii conduc lumea"?...
lucid 2017-07-18
Exemplu perfect de autism. Citind articolul, un extraterestru ar crede ca in Romania se lupta RAUL - Dragnea si pesedistii cu BINELE - sorosistii. Nimic mai fals. 80% din electoratul romanesc nu-i suporta nici pe unii, nici pe altii. Ma distreaza cum se fuge de acelasi adevar - greva electoratului - si in cazul Frantei. Sorosistul Micron (Rotschild, Bilderberg, Grand Orient) a pacalit doar 15% dintre francezi si vrea sa faca "rivulutie". In Romania, dependentii total de pesedei ( "asistatii") sunt tot cam 15%, iar spalatii pe creier plus mercenarii sorosisti cam 5% (inclusiv anormalii sexual). Repet, 80% dintre romani nu-i suporta pe niciunii si vor sta acasa la alegeri pana cand nu va aparea o fortza politica romaneasca si crestina, luptand pentru Patrie, Credinta si Familie caruia sa ii dea votul.
Campania de denigrare a Ungariei si a Poloniei este orchestrata de oculta globalista pentru ca maghiarii si polonezii si-au regasit demnitatea nationala, ceea ce din pacate in Romania nu s-a intamplat inca. De aceea, ca sa mai existe pe harta lumii, trebuie sa incepem a striga: ROMANIA, TREZESTE-TE!
FLORIAN D. MIREA 2017-07-18
PSD cauta sa transfere propria responsabilitate mereu pe seama altora. Asa a reusit sa ajunga din nou la guvernare, dupa paranteza CDR, asa in 2008, dupa Alianta DA, asa acum, dupa guvernul tehnocrat. Luati PSD-ului aceasta marota si o sa stea in opozitie pana se va destrama complet.
Egalite 2017-07-18
Si d-l profesor Voiculescu a militat pt aceleasi lucruri, el nu merita honoris causa? Sau numai la el se observa fractura dintre discurs, logica si fapte?
gabriel_pop13 2017-07-18
foarte buna propunerea ca o universitate sa l faca DHC pe George Soros - sa vedem cine are curaj pt o asemenea initiativa
Total 23 comments.
Recomandari
10326
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22