Rectorul Universităţii de Vest: Cifrele de promovabilitate la bacalaureat, înşelătoare

E.b. | 18.07.2017

Rata de promovare, în creştere faţă de anul trecut, e înşelătoare, spune Marilen Pirtea, rectorului Universităţii de Vest din Timişoara, care argumentează că promovabilitatea e mai mare pentru că mulţi tineri nu mai dau bacalaureatul.

Pe aceeași temă

 

 

Creşterea promovabilităţii la bacalaureat ascunde incapacitatea statului de a oferi o alternativă pentru unul din doi absolvenţi de gimnaziu. Ratele de promovare cresc pentru că mulţi tineri nu mai dau acest examen. Dacă ne uitam la ratele de promovabilitate a examenului de bacalaureat, observăm că acestea se înscriu pe o tendinţă ascendentă. Însă, dacă ne raportăm la numărul elevilor care au absolvit gimnaziul, vom vedea că, în medie, aproape unul din doi elevi nu obţine diploma de bacalaureat”, spune Marilen Pirtea, rector al Universităţii de Vest din Timişoara, la Digi24.

 

Potrivit acestuia, după 2011 asistăm la situaţia în care fiecare ministru se bate într-o autocompetiţie în a creşte statistici.

 

 

„Traiectul nu încurajator, pentru că în spatele acestor cifre trebuie să analizăm şi perioada de capacitate şi de liceu, au apărut extremele. Nu e un învăţământ sănătos.

Care e destinul celor care nu promovează bacalaureatul? Dar al celor care îl promovează? Până la urmă investiţiile se măsoară în ce ajung aceşti copii, dacă cei care nu au absolvit ajung în situaţia de a căuta alternative în condiţiile în care statul nu le găseşte. Varianta bacalureatului diferenţiat e doar o nouă diplomă, se găseşte astfel un alt surogat. Statul e incapabil să livreze un viitor în educaţia acestor tineri, de fapt transferă într-un bacalaureat mai mic care nu dă competenţe sau viitor”, a declarat Marilen Pirtea.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22