Recomandările librarilor din Librăriile Humanitas

Humanitas | 18.07.2017

Pe aceeași temă

Librarii Humanitas v-au pregătit pentru această vară câteva recomandări de lectură irezistibile, 14 cărţi alese pe sprânceană pentru ca dumneavoastră să aveţi un concediu perfect.

 

Vecin cu viaţa. Poezia ortonimă. 1911-1935 - Fernando Pessoa
„La început s-a numit Fernando, pessoa, persoană ca toţi ceilalţi. Dar într-o zi îi trecu prin cap să anunţe iminenta apariţie a unui super Camões, unul mult mai mare decât primul; fiind însă limpede că el era o persoană discretă, obişnuind să treacă nebservat pe Strada Aurarilor înveşmântat într-un impermeabil de culoare deschisă, cu papion şi cu o pălărie fără pană, nu a spus că acel super Camões era el însuşi.“ (JOSÉ SARAMAGO)

 

Povestea lui Genji - Murasaki Shikibu
„Precum în proza unui Joyce ori a unui Nabokov, stilul Poveştii lui Genji abundă în aluzii literare, simboluri şi imagini. Romanul lui Murasaki Shikibu e o tragicomedie de moravuri, scrisă de o văduvă cu minte strălucită, care cunoştea neastîmpărul inimii la fel de bine precum tainele vieţii la Curtea Imperială.” (THE WASHINGTON POST)

 

Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015 - Radu Vancu
„Dacă înainte de acest jurnal era doar credinţă, acum mi s-a transformat în convingere: poezia e un gen al biograficului – iar jurnalul e un gen al liricului. Tot ce e mai intens în noi intră aici. Iar această intensitate face, exact ca-n poezie, o dublă mişcare: pe de-o parte, ne falsifică viaţa, pe de alta, îi aduce adevărul decisiv. Din punctul acesta de vedere, mon semblable, mon frère, jurnalul acesta e doar un lung poem. Nici mai mult, nici mai puţin de atât.“ (RADU VANCU)

 

Lumea explicată. Descoperirea ştiinţei moderne - Steven Weinberg
„Sunt fizician, nu istoric, însă de-a lungul timpului istoria ştiinţei a ajuns mă fascineze tot mai mult. Este o poveste extraordinară, una dintre cele mai interesante din istoria omenirii. Este, de asemenea, o poveste care, pentru oamenii de ştiinţă ca mine, are o miză personală. Cercetarea actuală poate fi ajutată şi limpezită de cunoaşterea trecutului ei, iar pe unii savanţi cunoaşterea istoriei ştiinţei îi stimulează în activitatea lor.“ (STEVEN WEINBERG)

 

Fata cu fragi - Lisa Strømme
Lisa Strømme dă viaţă tumultoasei poveşti de dragoste care a inspirat unul dintre cele mai faimoase tablouri din toate timpurile — Strigătul lui Edvard Munch —, într-un roman plin de viaţă şi culoare despre inocenţă, creativitate şi dorinţă.

 

1913. Vara secolului - Florian Illies
„Illies este un cercetator minuţios, dar şi un bun observator al spiritului unui început de secol. 1913: Vara secolului îţi dă senzaţia că citeşti o poveste ruptă din realismul magic.” (THE GUARDIAN)

 

Împăratul Portugaliei - Selma Lagerlöf
Selma Lagerlöf reconstruieşte în acest roman atmosfera asprelor ţinuturi nordice, în care oameni simpli şi oneşti îşi trăiesc tăcut dramele. O poveste plină de învăţăminte pentru copii şi părinţi.

 

Inocenţii - Ioana Pârvulescu
Două viziuni asupra lumii: cea a unei fetiţe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua.

 

Metamorfoza. Integrala prozei antume - Franz Kafka
„Era un visător, iar creaţiile sale poetice sunt concepute de cele mai multe ori ca prin vis şi iau forma viselor... Imită cu exactitate lucrurile nebuneşti şi lipsite de orice logică a căror apariţie se petrece în vis, acest joc de umbre al vieţii, făcându-ne să amuţim de spaimă şi până la urmă să râdem.“ (THOMAS MANN)

 

Aviatorul - Evgheni Vodolazkin
Autorul bestsellerului internaţional Laur, Evgheni Vodolazkin, revine cu o poveste copleşitoare despre memorie şi vină, despre o iubire atât de puternică, încât învinge haosul şi chiar moartea. Aviatorul a fost finalist la principalele premii literare din Rusia şi a câştigat, în 2016, Bolşaia Kniga — Premiul al doilea.

 

Iată-mă - Jonathan Safran Foer
Punând în discuţie ce înseamnă să fii uman, Iată-mă e un mare roman american al vremurilor noastre, având în centrul lui disoluţia unei familii şi disparitia valorilor morale, o capodoperă despre cum trăim acum.

 

Obosit de viaţă, obosit de moarte - Mo Yan
Magistrala transpunere în limba română a romanului realizată de Dinu Luca a primit premiul pentru traducere al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2012. Roman total, în care magicul se întrepătrunde cu realismul cel mai dur, „Obosit de viata, obosit de moarte” este destinat să devină un clasic al literaturii actuale

 

Extraconjugal - Mihai Radu
Mihai Radu panoramează, printr-o mişcare fluidă, o lume contemporană în care intră şi neoanele metropolei, şi praful în suspensie al provinciei, şi scenetele vieţii corporatiste, şi scenariile erotice inutil elaborate ale adolescenţei, şi nervii plesniţi ai căsniciilor, şi teasing-ul extraconjugal; şi piste false, şi elegii, şi comedii, şi drame. Totul e alert, sclipitor, profund, memorabil.

 

Cel care cheamă câinii - Lucian Dan Teodorovici
O poveste reală despre încercarea de a supravieţui prin ficţiune, o naraţiune alertă şi acaparantă despre lumi care se construiesc acolo unde limitele organismului nu te lasă să ajungi. Romanul autobiografic al lui Teodorovici este locul în care, rînd pe rînd, superstiţiile se transformă în miracole, iar miracolele pot fi oricînd luate drept coincidenţe, lăsîndu-i cititorului libertatea de a umple cu sens întîmplările.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22