Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Şefii CJ Covasna şi Harghita, lui Iohannis:nu mai vrem să fim copiii vitregi ai statului
Dora Vulcan - - - -
2017-07-18
Actualitate Interna
1

Presedinţii consiliilor judeţene din Covasna şi Harghita li s-au plâns preşedintelui Iohannis că, in Transilvania, maghiarii sunt trataţi cu "dubla masura", că liderii lor sunt "intimidati prin persecutare" şi că nu mai vor să se simtă precum copiii vitregi ai statului român.

 

 

 

 

"Noi, maghiarii din Transilvania, traim ca personajul biblic Neemia, care cu o mana construia si cu cealalta mana se apara. (...) Zi de zi intampinam duble masuri in legislativ, dubla masura in administratie, dubla masura in justitie si de dubla masura in sfera economica. (...) Prin justitie suntem intimidati prin persecutarea liderilor comunitatii noastre", a spus presedintele Consiliului Judetean Covasna Tamas Sandor, citat de ziare.com.

 

Acesta a criticat faptul ca Parlamentul nu a aprobat legea pentru aprobarea Zilei maghiarilor de pretutindeni pe 15 martie, dar si faptul ca nu este permisa arborarea steagului Tinutului Secuiesc.

 

El a dat asigurări că maghiarii nu doresc autonomie "pe criterii etnice".

 

"Nu vrem autonomie pe criterii etnice. Noi vrem autonomie pentru bunastarea si pacea in regiune. O autonomie de tip Uniunea Europeana, tipul Tirolului de Sud, unde germanii convietuiesc in pace si bunastare cu majoritatea din Italia", a mai spus Sandor.

 

Şi presedintele CJ Harghita Csaba Borboly  a spus că maghiarii isi doresc sa nu se mai simta "copii vitregi"

 

"Am dori sa nu ne mai simtim copii vitregi ai statului roman. Problematica drepturilor minoritatilor nationale nu poate sa constituie baza intereselor si luptelor politice actuale din aceasta tara", a precizat seful CJ Harghita.

 

 

Presedintele Klaus Iohannis a replicat ca se intampla frecvent ca "realitatile" din judetele locuite in majoritate de cetateni maghiari sunt interpretate intr-o maniera care "dezbina" si "promoveaza ostilitatea" si a subliniat ca doar o participare la viata publica a intregii societati poate sa duca la o "buna aparare a intereselor legitime" ale comunitatii.

 

"Din pacate, insa, de prea multe ori, realitatile din judetele dumneavoastra, locuite in majoritate de maghiari, sunt interpretate, de o parte sau de alta, intr-o maniera care dezbina, care nu face decat sa accentueze diferentele si  sa promoveze ostilitatea. Intoleranta, respingerea celor de alta etnie, indiferent daca sunt practicate de reprezentanti ai minoritatilor sau ai majoritatii, sunt cai sigure pentru blocarea evolutiei atat a comunitatilor, cat si a tarii in ansamblu. La fel cum izolarea acestor comunitati nu este de natura sa favorizeze progresul. Dimpotriva, tocmai participarea la viata publica a intregii societati este cea care conduce la o mai buna aparare a intereselor legitime ale acestor comunitati. (…) Dincolo de misiunea de a gestiona treburile administrative, va revine si sarcina de a incuraja un climat de buna intelegere si respect in cadrul comunitatilor pe care le reprezentanti”, a spus Iohannis. La randul lor, reprezentantii politici, fie ei ai minoritatilor nationale sau ai majoritatii, au datoria sa nu uite ca unele teme si abordari ating sensibilitati istorice pe care nu le vom depasi niciodata daca le tratam cu intoleranta si ostilitate. Dincolo de disputele si castigurile politice, principala responsabilitate ramane fata de oameni", a spus Iohannis.

 

TAGS : cotroceni iohannis harghita covasna presedinti cj plangeri
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
nic 2017-07-19
Ati vedea voi in alta tara, care e democratica, ce drepturi ati avea, nu vorbesti limba nationala, primesti traducator, si gata!!! Bine v-a spus presedintele Iohannis, copiii vostri sa invete romaneste daca vor sa faca ceva in viata!!!! V-a facut baselu sa va creasca coarne de cate privilegii v-a dat ca sa-l votati si credeti ca o s-o tineti tot asa, mama ei de treaba , in zonele voastre romanii nostri sunt batjocoriti, voi va vaitati, nemernicilor!!! Mars in Ungaria daca nu va convine!!!
Total 1 comments.
1369
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22