Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Republica Moldova: Votul mixt a trecut, in pofida protestelor si a recomandarii UE
E.B. - - - -
2017-07-20
International
0

Proiectul privind votul mixt in Republica Moldova a trecut joi in Parlamentul de la Chisinau, chiar daca mii de cetateni au iesit in fata Parlamentului si au cerut sa nu se modifice sistemul electoral.

 

 

Sistemul de vot avantajeaza partidul de guvernamant controlat de mogulul Vlad Plahotniuc si partidul pro-rus al presedintelui Igor Dodon si dezavantajeaza partidele mai mici, scrie unimedia, scrie Unimedia

 

Comisia de la Venetia si UE au cerut Moldovei sa nu introduca acest sistem.

 

Deputatii partidelor de opozitie - PCRM, PLDM si PL - au parasit sala unde are loc sedinta Parlamentului, in timp ce cateva mii de moldoveni au protestat in fata sediului legislativului fata de proiect. In paralel, sustinatori ai partidului de guvernare au manifestat pentru modificarea sistemului de vot.

 

Maria Sandu, sefa partidului de opozitie PAS, a chemat oamenii la proteste fata de votul mixt: Noi suntem in fata Parlamentului. Guvernarea a hotarat sa ingroape democratia cu muzica. Puteti sa vedeti ca si-au adus invitati. Parlamentul cumetrilor fac cumetrie azi. In aceasta cumetrie vor sa adopte sistemul mixt care sa le permita sa ramana la guvernare vesnic. Nu vrem sa permitem acestei guvernari sa ne fure in continuare, sa ne minta in continuare. Oamenii care vin acum in fata Parlamentului sunt oameni fortati, pentru ca altfel risca sa isi piarda locurile de munca. Veni sa spuneti "nu" sistemului mixt, spune Maria Sandu intr-un clip postat pe Facebook.

 

In acelasi timp, si sustinatorii votului mixt s-au adunat in fata Parlamentului din Moldova. 

 

 

 

 

Ce inseamna sistemul de vot mixt in Moldova (Radio Chisinau)

 

50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 –  în circumscripții uninominale. Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secții amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. De asemenea, vor exista circumscripții uninominale pentru diaspora. O circumscripție uninominală va fi formată pentru un număr de 55-60 de mii de cetățeni cu drept de vot. Deocamdată nu se cunoaște câte circumscripții vor fi formate pentru Transnistria și pentru cetățenii moldoveni din afara țării.

 

Printre modificările față de prima lectură, autorii propun micșorarea pragului de acces în Parlament pentru blocurile electorale până la 8%. În prezent acesta este de 9% pentru blocurile formate din 2 partide și 11% pentru cele formate din mai multe partide.

 

Și numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaților în circumscripțiile uninominale este redus de la 600 la 500, iar femeile candidate vor colecta de două ori mai puține semnături. Totodată, partidele care vor promova femei vor fi stimulate financiar. A fost redus de patru ori și plafonul maxim de donații pentru concurenții electorali. Acesta va fi de până la 50 de salarii medii, adică aproximativ 270 de mii de lei pentru o persoană fizică și de două ori mai mult pentru persoanele juridice.  

TAGS : Moldova Chisinau Parlament vot mixt protest sistem electoral partide mici
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1661
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22