Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


PPE critică adoptarea sistemului electoral mixt din Republica Moldova și cere sancțiuni
Dora Vulcan - - - -
2017-07-20
International
0

PPE dezaproba adoptarea sistemului electoral mixt votata de majoritatea parlamentara din Republica Moldova și spune că încalcă recomandările Comisiei de la Venetia, se arata intr-un comunicat al PPE, citat de Hotnews.ro.

 

 

 

 Joseph Daul, președintele PPE, spune că este o rușine ceea ce a făcut majoritatea parlamentara si cere Comisiei Europene sa stopeze orice finantare catre Chisinau.

 

 

"Este o rusine ca majoritatea din parlamentul moldovean a ales pentru cetatenii sai autoritarism in loc de democratie, coruptie in loc de transparenta, haos in loc de stat de drept. Este realmente regretabil ca 74 de parlamentari au ales sa intareasca autocratia Partidului Democrat si socialistii cu al lor lider Plahotniuc in loc sa apere interesele poporului sau", spune Daul.

 

 

"Comisia de la Venetia avea o recomandare clara sa nu se schimbe sistemul electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat recomandarile Comisiei si ingrijorarile Uniunii Europene privind schimbarea sistemului electoral si a mimat in schimb la noua lege electoral. Cele mai mari ingrijorari legate de noua lege electorala nu au fost luate in discutie iar riscurile pe care le presupune nu au fost eliminate. Mai mult, noua lege electorala a fost adoptata intr-o maniera grabita si opaca, fara a fi implicata opozitia si nici mare parte din societatea civila. Ingrijorarile privind finantarea partidelor, influenta afacerilor asupra politicienilor, delimitarea circumscriptiilor, reprezentarea corecta a minoritatilor si a diasporei, precum si pragul foarte ridicat sunt doar cateva dintre probleme care nu au fost rezolvate.  Ca urmare, PPE face apel la Comisia Europeana sa stopeze orice finantare si sa reevalueze Acordul de Asociere UE-Moldova", mai spune Daul. 

 

 

 

Siegfried Muresan: 74 de pioni parlamentari au sacrificat viitorul cetățenilor Republicii Moldova  

 

"Prin votul de astazi din Parlamentul Republicii Moldova, cei 74 de pioni parlamentari au sacrificat viitorul cetatenilor Republicii Moldova. Votand schimbarea sistemului electoral fara sa respecte pe deplin recomandarile Comisiei de la Venetia, autoritatile de la Chisinau au pierdut in mod ireversibil increderea partenerilor internationali. Finantarea de 100 de milioane de euro de la nivel european este in pericol. Incepand de astazi, marile companii care doresc sa investeasca si sa creeze locuri de munca o vor face in Romania, Bulgaria sau vor merge in Georgia si Ucraina, dar, din pacate, vor ocoli Republica Moldova. Decizia luata astazi va aduce in Republica Moldova mai mult somaj, mai multa saracie, salarii mai mici, pensii in pericol; responsabilitatea o poarta cei 74 de pioni parlamentari si liderii lor", a scris Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.

 

TAGS : ue republica moldova ppe sistem electoral parlament comisia de la venetia finantari ue
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1981
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22