SUA, furioase: agenția de presă turcă a făcut publice locațiile trupelor SUA din Siria

Dora Vulcan | 20.07.2017

Agenția de presă turcă Anadolu a dezvăluit luni localizarea forțelor speciale americane și franceze în nordul Siriei, provocând mânia Statelor Unite, care se tem pentru securitatea soldaților lor, relatează joi AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATEAutoritatile din Ankara au dezmintit joi orice implicare in publicarea unui articol al agentiei de presa proguvernamentala turca Anadolu care localizeaza instalatiile militare americane din Siria si care a starnit furia Pentagonului, scrie AFP. "Nu se pune problema aici de o informatie oferita de guvernul nostru", a spus Ibrahim Kalin, purtator de cuvant al presedintelui Recep Tayyip Erdogan. "Agentia Anadolu a scris aceasta informatie cu ajutorul propriei sale retele de surse. Am aflat de acest articol doar dupa publicarea sa", a adaugat el.

 

Anadolu a anunțat unde sunt amplasate 10 instalații militare americane, dezvăluind chiar și numărul de soldați din forțele speciale staționate acolo. Potrivit Anadolu, 200 de soldați americani și 75 de soldați ai forțelor franceze s-ar găsi într-un avanpost la treizeci de kilometri nord de Raqa, capitala autoproclamată a organizației Stat Islamic (SI), transmite Agerpres.

 

Divulgarea acestor informații confidențiale expune forțele coaliției la "riscuri inutile", potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Adrian Rankine-Galloway.

 

"Am fi foarte preocupați dacă responsabili ai unui aliat din NATO pun în pericol în mod deliberat trupele noastre prin divulgarea de informații confidențiale", a mai declarat el.

 

"Ne-am exprimat preocupările guvernului turc", a adăugat el, refuzând să comenteze cu privire la exactitatea locurilor dezvăluite de Anadolu.

 

Aceste 10 baze militare (două aerodromuri și opt avanposturi) sunt folosite pentru a oferi sprijin Partidului Uniunea Democratică (PYD, kurd), și aripii sale armate, Unitățile de protecție ale poporului kurd (YPG), considerate de Ankara legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

 

Turcia îi consideră pe separatiștii kurzi PKK drept organizație "teroristă", în timp ce conflictul kurd în Turcia a costat viața a peste 40.000 de persoane de la declanșarea sa în 1984.

 

Relațiile dintre SUA și Turcia, deși aliați în NATO, s-au răcit după intervenția în Siria a coaliției conduse de Washington pentru a învinge SI.

 

Statele Unite contează în schimb pe YPG și alte grupări kurde în lupta terestră împotriva SI. Ele au trimis arme kurzilor, provocând îngrijorarea Ankarei care se teme că aceste arme vor ajunge în mâinile PKK.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22