Dorneanu, președintele CCR, întâlnire discretă cu Chris Terheș, dușmanul declarat al DNA

E.b. | 21.07.2017

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, a avut, vinerea trecută, o întâlnire cu preotul Chris Terheș, un personaj binecunoscut pentru pozițiile împotriva DNA și a luptei anticorupție.

Pe aceeași temă

 

 

După cum transmite chiar Curtea Constituțională, printr-o „comunicare” succintă, discret amplasată pe site-ul instituției, printre subiectele de discuție s-a numărat „jurisprudența recentă a Curții Constituționale în materia dreptului penal și dreptului procesual penal”, arată și Digi 24.
 

 

În cursul zilei de vineri, 14 iulie 2017, domnul președinte al Curții Constituționale, prof.univ.dr. Valer Dorneanu a avut o întrevedere cu domnul Cristian Terheș, președintele Coaliției românilor din Statele Unite ale Americii.

 

În cadrul discuțiilor purtate, au fost abordate, cu precădere, subiecte legate de jurisprudența recentă a Curții Constituționale în materia dreptului penal și dreptului procesual penal, a protecției de date cu caracter personal și a dreptului de proprietate, domnul C. Terheș fiind interesat să afle provocările pe care Curtea le-a întâlnit în activitatea sa în ceea ce privește îndeplinirea rolului său de garant al respectării Constituției, în general, și al respectării drepturilor fundamentale individuale, în special, în scopul de a identifica, împreună, modalitățile adecvate prin care Coaliția românilor din S.U.A. să poată prezenta, cu obiectivitate, prin rapoartele sale, activitatea Curții Constituționale”, se arată în „comunicareaCCR.

 

De precizat că întâlnirea Dorneanu-Terheș nu a fost transmisă presei printr-un comunicat și nici nu a fost anunțată într-un loc vizibil pe site-ul CCR, informațiile fiind discret plasate la rubrica „Relații externe”.

 

Chris Terheș, preot greco-catolic, președinte al Coaliției Românilor din SUA, s-a remarcat de-a lungul timpului prin pozițiile extrem de dure la adresa DNA, a actualei conduceri a Direcției și chiar a luptei anticorupție.

 

Un invitat constant al posturilor tv care vorbesc sistematic despre „spectacolul cătușelor”, „abuzurile procurorilor”, „derapajele Binomului” și altele de acest fel, Terheș susține că organizația pe care o reprezintă informează constant, prin scrisori, „membrii din Congres și Departamentul de Stat” cu privire la anumite situații din România, precum statul de drept.

 

Vorbim totuși despre o instituție de forță - cum îi place doamnei Laura Codruța Kovesi să își laude propria instituție - și când vorbești despre o instituție de forță, vorbești despre niște oameni, despre viețile unor oameni (...) Nicio democrație nu se poate construi pe cătușe. Nicio democrație, nicio țară nu poate funcționa numai prin arestări. În nicio țară nu există economie funcțională în lumea aceasta unde în fiecare zi, zi de zi, aproape oră de oră, apar știri unde o altă persoană este arestată, unde alte percheziții au loc”, susținea Terheș, de pildă, anul trecut, într-o emisiune la Antena3.

 

Tot el spunea că investitorii străini s-ar putea speria și nu ar mai veni în România tocmai din cauza luptei anticorupție. „Cam ce imagine credeți că are despre România când în fiecare zi există astfel de arestări? Întreb orice român, dacă ar avea o sumă mare de bani, ar investi banii respectivi în Afganistan sau în Turcia sau în Iraq? N-ar face-o, pentru că e în nesiguranță, ai explozii, ai... La fel e și aici”, susținea Terheș.

 

În studiourile unor televiziuni, în declarațiile acordate un site-uri susținătoare ale cauzei anti-DNA sau, pur și simplu, pe Facebook, președintele Coaliției Românilor din SUA distribuie, în esență, același mesaj: „românii suferă, sunt agresați, abuzați, călcați în picioare de stat”, „în România, încă există reminiscențele mentalității comuniste în justiție”, „ceea ce a făcut Kovesi, sprijinită de SRI și propaganda Noii Securități din presa și societatea în civil, nu doar că nu a redus corupția, dar a crescut-o”.

 

 

Terheș a depus, de curând, și o plângere penală împotriva procurorului DNA Jean Uncheșelu, pe care îl acuză de luare de mită și abuz în serviciu. Plângerea, făcută în numele aceleiași coaliții, a fost depusă la Parchetul General. Prezent din nou în studiourile tv, Terheș și-a prezentat pe larg plângerea, pentru ca cei prezenți în studio să tragă concluzia că lupta anticorupție este ea însăși coruptă și că, oricum, România are cea mai scumpă luptă anticorupție, dacă se ia în calcul cât costă și cât se recuperează din prejudicii.

 

De altfel și ultima postare de pe pagian de Facebook a lui Terheș e legată tot de DNA

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22