Președintele Poloniei anunță că nu va promulga contestatele reforme ale sistemului judiciar

E.b. | 24.07.2017

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat luni că va bloca două dintre cele trei proiecte de lege ce reformează sistemul judiciar al ţării. "Am decis să trimit legea înapoi la Sejm (camera inferioară a Parlamentului)"

Pe aceeași temă

 

Astfel s-ar liniştii temerile că PiS, formaţiunea politică aflată la guvernare, va submina diviziunea puterilor în ţară, relatează Reuters.

 

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a anunțat luni că nu va promulga proiectele de lege privind reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii care, potrivit criticilor, afectează independența justiției, relatează agențiile internaționale de presă.

 

"Această lege (cu privire la Curtea Supremă) nu va întări sentimentul de justiție în societate. Aceste legi trebuie să fie rectificate", a declarat șeful statului într-o declarație televizată.

 

"Reformele justiției sunt necesare, însă nu trebuie să genereze confruntări în cadrul societății și nici să ducă la divizarea țării", a adăugatAndrzej Duda, citat de EFE, preluată de Agerpres.

 

"Am decis să trimit legea înapoi la Sejm (camera inferioară a Parlamentului), ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât și celui privind Consiliul Național al Magistraturii", a continuat Andrzej Duda, potrivit Reuters.

 

 

Proteste masive în Polonia

 

 

Mai multe mii de persoane au manifestat în întreaga Polonie în ultimele zile împotriva reformelor în domeniul justiției, inițiate de conservatorii aflați la putere, estimând că acestea subordonează sistemul judiciar puterii politice

 

Cu lumânări aprinse în mâini, mii de polonezi s-au adunat duminică seara în fața tribunalelor din țară pentru a le apăra independența. În opinia manifestanților, justiția este amenințată de o lege controversată privind reforma Curţii Supreme, lege adoptată de Senat în noaptea de vineri spre sâmbătă.

 

În fața Curții Supreme din Varșovia, manifestanții, printre care un număr mai mare de tineri comparativ cu protestele anterioare, și-au ridicat lumânările aprinse atunci când a fost citit textul din preambulul Constituției. Au agitat drapelele Poloniei și al Uniunii Europene, precum și trandafiri albi – simbolul acestei mișcări civice născute cA reacție la legile despre care spun că vor afecta independența justiției, conform europafm.

 

Ne dorim un veto (prezidențial)”, au strigat protestatarii, cerându-i președintelui Andrei Duda, el însuși provenind din rândurile partidului conservator care susține reforma, PiS, să nu promulge legea.

 

Anumite aspecte ale acestei legi votate rapid joi de Camera Inferioară și vineri de Senat sunt considerate neconstituționale de opoziție, magistrați, de Uniunea Europeană și de Departamentul american de Stat.

 

Mai mult, Comisia Europeană a somat Varșovia să suspende această reformă, amenințând cu posibile sancțiuni, care ar putea merge până la ridicarea dreptului de vot al Poloniei în cadrul Uniunii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22