Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Somnul rațiunii
Daniel Dragomirescu - - - -
2017-07-25
Scrisori
0

 

(...) Ce se întâmplă în această vară a lui 2017 în România este mai mult decât simptomatic, dar de un foarte rău augur pentru toţi acei cetăţeni care continuă să spere într-o viaţă mai bună şi mai demnă pe pământul patriei lor. PSD a ajuns să aibă monopolul aproape total al puterii, la toate nivelurile, în patria noastră mioritică. Iese acum mai bine ca oricând la iveală faptul că nu există, de fapt, alternativă la PSD şi nici democraţie de tip european; că toate celelalte partide sunt nişte improvizaţii, nişte încropeli, destinate, de când au luat fiinţă, să joace mascarada pluripartidismului şi a democraţiei. PNL e şi el, cum de mult s-a observat, „aceeaşi mizerie“, fiindcă acolo s-au repartizat tovarăşii care au primit ca sarcină să fie liberali. UDMR este descendentul ramurii maghiare a PCR, echivalentul perfect al PSD în maghiarime. USR nu se ştie ce este, dar nu are nicio relevanţă în viaţa politică. PMP-ul lui Băsescu este o frântură din PDL, care era o frântură din PD, care era o frântură din FSN, care s-a format din eşalonul doi al PCR, marea rezervă de cadre ultracompetente şi ultramachiavelice. Parlamentarii aşa-zis ai minorităţilor s-au dovedit în mod constant o simplă masă de manevră. Şi, în general, parlamentul, în loc să fie o chintesenţă a sistemului democratic de tip european, este un fel de MAN liberalizat puţin.

 

Dacă PSD îşi permite acum fără grijă luxul de a se divide în facţiuni care se luptă pentru mai multă putere, asta este din cauză că cei care îl fomează ştiu că, în afara lor, nu mai există nici o forţă politică viabilă, care să le pericliteze cu ceva monopolul total asupra puterii pe care o deţin şi pe care, iată, nici între ei, tovărăşeşte, nu vor să o mai împartă. (...)

 

O rază de lumină s-a întrezărit în iarnă, la marile proteste, dar acum pare că şi aceasta s-a stins. Momentul constituirii unui pol politic democratic care să răstoarne dominaţia apăsătoare a unui nou partid unic şi să bareze restauraţia la nivelul feudalismului retrograd pare să fi fost ratat. Aşa se întâmplă dacă românii dorm somnul raţiunii şi se lasă antrenaţi în jocul măruntelor, meschinelor oportunisme şi oportunităţi personale. Îi vor devora monştrii după bunul lor plac şi ei nici măcar nu vor crâcni cu jumătate de gură atunci când vor fi înghiţiţi.

 

Daniel Dragomirescu

Iulie 2017

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Recomandari
3170
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22