Premierul polonez Szydlo, în conflict cu președintele Duda. Motivul: reforma justiției

E.b. | 25.07.2017

Premierul polonez Beata Szydlo a declarat că nu va ceda în ceea ce privește reforma justiției, în pofida anunțului președintelui Andrzej Duda. Anterior, în cursul zilei de luni, Duda anunțase că nu va promulga legile referitoare la reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii.

Pe aceeași temă

 

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a anunțat că nu va promulga legile privind reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii, acte normative denunțate de opoziție drept o 'lovitură de stat', care vor reduce independența sistemului judiciar din Polonia.

 

Premierul Beata Szydlo susține că reforma justiției reprezintă unul dintre angajamentele făcute electoratului polonez și că aceasta este absolut necesară, iar veto-ul președintelui Duda nu va face decât să încetinească procesul de reformă, transmite DPA, preluată de Agerpres.

 

Anterior în cursul zilei de luni, Andrzej Duda anunțase că nu va promulga legile referitoare la reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii.

 

"Această lege (cu privire la Curtea Supremă) nu va întări sentimentul de justiție în societate. Legea trebuie să fie rectificată. Reformele în justiție sunt necesare, însă nu trebuie să genereze confruntări în cadrul societății și nici să ducă la divizarea țării. Am decis să trimit legea înapoi la Sejm (camera inferioară a parlamentului — n.r.), ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto atât proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât și celui privind Consiliul Național al Magistraturii'', declarase Duda, într-o intervenție televizată.

 

Intenția Partidului Lege și Justiție, aflat la guvernare la Varșovia, de a permite parlamentului polonez să-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii a provocat proteste în Polonia și critici din partea Uniunii Europene.

 

Legislația, despre care criticii susțin că va slăbi independența sistemului judiciar, a fost aprobată săptămâna trecută de legislativul de la Varșovia, dar trebuie să fie promulgată de către președintele Duda, care în campania electorală pentru alegerile din 2015 a fost susținut de Partidul Lege și Justiție

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22