Claudiu Năsui, deputat USR din Comisia de buget, despre ”coșmarul din finanțele țării”

Dora Vulcan | 26.07.2017

Deputatul USR Claudiu Nasui, membru al Comisiei pentru Buget din Camera Deputatilor, a analizat cifrele din executia bugetara pe primul semestru, publicata marti de Ministerul Finantelor, si afirma ca ceea ce se intampla cu finantele tarii reprezinta "un cosmar pe care il vom plati cu totii".

Pe aceeași temă

 

 

 

 "PSD manipuleaza datele privind executia bugetara, prin includerea in venituri a subventiilor in agricultura in anul 2017, dar nu in anul 2016. O data pe luna putem vedea guvernarea PSD in cifre prin executia bugetara publicata de Ministerul Finantelor. E un cosmar ce se intampla in finantele tarii. Un cosmar pe care il vom plati cu totii", a avertizat, miercuri, pe Facebook Claudiu Nasui.

 

 

”PSD manipulează datele privind execuția bugetară, prin includerea în venituri a subvențiilor în agricultură în anul 2017 dar nu în anul 2016.

O dată pe lună putem vedea guvernarea PSD în cifre prin execuția bugetară publicată de ministerul finanțelor. E un coșmar ce se întâmplă în finanțele țării. Un coșmar pe care îl vom plăti cu toții.

Deficitul sintetizează amploarea dezastrului. După prima jumătate a anului 2017, statul român a cheltuit cu 6.3 miliarde de lei (0.8% din PIB) mai mult decât a încasat. Față de anul trecut, când deficitul era de 3.8 miliarde, creșterea e de 63%. Cum se finanțează acest deficit? Prin datorie publică, adică prin împrumut de la bănci. Din cauza PSD, România reușește, în plină perioadă de creștere economică record, să aibă probleme de bani.

Guvernul se laudă că a avut și creșteri de încasările. Da, a avut, din impozitul pe salarii (+11.5%) și din contribuțiile sociale obligatorii (+16.1%). Dar, de unde vin acele creșteri? Dacă ne uită câteva linii mai jos în buget, înțelegem ușor de unde vin. Tot de la stat. Anul acesta, PSD a crescut nesustenabil salariile. Astfel cheltuielile de personal au crescut cu 19.5%. De acolo a încasat statul multe impozite pe salarii și contribuții sociale obligatorii. Nu s-a îmbunătățit nicio colectare, și românii nu au muncit mai mult. Statul a crescut salariile celor care lucrează la stat și, astfel, a încasat de la el însuși mai mult impozite și contribuții pe acele salarii.

Cine a beneficiat cel mai mult de aceste creșteri de salarii? Administrația publică locală, cărora le-au crescut salariile anul acesta cu 30% mai mult decât aveau anul trecut. Și funcționarii care lucrează în „instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii” (instituții chipurile independente de tip ASF unde știm cum se intră) au avut creșteri salariale de 22% față de anul trecut.

O altă creștere spectaculoasă și falsă este creșterea fondurilor UE, care, conform comparației prezentată de Ministerul Finanțelor, ar fi crescut cu 736% față de anul trecut, adică cu 5 miliarde de lei. Am mai atras atenția asupra acestei manipulării și în trecut. N-au crescut deloc sumele primite de România de la UE. Ce s-a întâmplat este că PSD a inclus subvențiile pentru agricultură în veniturile statului, lucru care nu s-a mai făcut niciodată. Au făcut lucrul acesta ca să ne poată vinde minciuna că au crescut veniturile statului. De aceea au inclus sume care până acum nu se includeau în buget pentru că nu sunt bani ai statului român, doar tranzitează conturile statului român către fermieri. Au manipulat datele ca să le reiasă o creștere acolo unde nu e niciuna. Au inclus subvențiile în 2017, dar nu în 2016. De aceea le iese o creștere fabuloasă. De fapt, compară mere cu pere”, scrie deputatul USR.

 

 

 

 

Intr-adevar, si in luna mai, cand Guvernul Grindeanu a prezentat executia bugetara pe primul trimestru au existat acuzatii cu privire la faptul ca subventiile pentru agricultura au fost trecute la capitolul venituri, unul dintre cei care a semnalat situatia fiind tot Claudiu Nasui.

 

"Aceste fonduri UE, trecute artificial la capitolul venituri bugetare, reprezinta de fapt subventiile pentru agricultura, care vin automat in tara. Diferenta atat de mare fata de 2016 este legata de problemele intampinate de fostul Guvern in prima parte a anului, dar remediate in partea a doua", a aratat atunci si PNL, intr-un comunicat de presa amintește ziare.com.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22