Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF(Im)posibila pace a lui Kant. Sau de ce ne ­pregătim de război
2017-07-27
3
În vreme ce nave militare americane cu echipament din cel mai sofisticat, însoțite de fregate și vase pline cu soldați din statele NATO, pretindeau că se bat cu un inamic nenominalizat în Marea Neagră, Rusia și China făceau același joc în Marea Baltică.

 

 

 

Tot săptămâna trecută, în România au venit 25.000 de militari din 22 de state aliate, împreună cu 3.000 de mijloace de transport, incluzând aeronave și elicoptere de luptă, pentru a participa la un scenariu fictiv, care prevedea eliberarea unei porțiuni din teritoriul țării, ocupat de o forță ostilă.

 

Exercițiile militare supradimensionate ale NATO care au loc în statele foste comuniste aflate la granițele Uniunii Europene au ca scop să ne facă să ne simțim mai siguri și să descurajeze Rusia. Acoperiți de umbrela Alianței Nord-Atlantice, românii au devenit mai moderați, continuă să se teamă de ruși, dar a scăzut preocuparea politică față de inamicul tradițional: Ungaria și minoritatea maghiară din Transilvania. Cu excepția anilor electorali, în care este exploatat naționalismul, între cele două părți domnesc o liniște de suprafață și o monitorizare reciprocă pe orizontală și pe verticală, pentru a ști fiecare, în orice moment, ce pregătește celălalt.

 

Vecinătatea din NATO și UE nu a pus capăt rivalității cu Ungaria, dar românii au înțeles, poate, în cele din urmă, că pericolul nu vine niciodată dinspre Vest. În istoria României, valurile civilizațio­nale au venit dinspre Occident, iar ocupațiile dinspre Răsărit. De aceea, bazele militare americane sunt binevenite aici, spre deosebire de Bulgaria, care nu le-a dorit niciodată. Cheltuielile cu rachete Patriot, cu avioanele militare, cu elicopterele de atac nu-i enervează pe români, spre deosebire de mulți occidentali, care consideră că sunt niște cumpărături de lux, într-o lume care cunoaște cea mai îndelungată perioadă de bunăstare și pace.

 

Continuarea articolului in Romania libera

TAGS : Rusia razboi ungaria marea neagra china NATO fregate transilvania
Comentarii
Florin 2017-07-29
"pericolul nu vine niciodată dinspre Vest"

Totusi, in perioada comunista dar si dupa am fost/suntem invatati ca Germania (Nazista) a fost un inamic "abject" al Romaniei...
FLORIAN D. MIREA 2017-07-29
In momentul de fata Romania se afla in punctul central al marilor confruntari planetare.
Ioan Vlad Nicolau 2017-07-29
Este o exagerare ca ne-am afla in punctul central al confruntarilor planetare, dar....... nu-i mai putin adevarat ca intreaga planeta se afla pe un butoi de pulbere al carui fitil deja arde. Nu Romania-i in pericol! Intreaga lume se afla in pragul dezastrului si odata cu ea si tara noastra! Asa dara domnule Florian D. Mirea, este absolut egal daca Romania se va afla in centrul uriasei explozii, sau mai alaturea. Esential este ca ea nu va fi scutita de consecinte, daca flacaruia fitilului ajunge la pulbere si se pare ca va ajunge. Depinde de mai marii lumii, iarasi de ei si numai de ei, daca vom sari in aer sau nu!
Total 3 comments.
Recomandari
14721
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22