Iohannis: Vă îndemn să onorăm Imnul, catalizator al coeziunii naționale şi sociale

E.b. | 29.07.2017

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Național al României.

Pe aceeași temă

 

 

" Ziua Imnului Național, sărbătorită în fiecare an pe 29 iulie, este un moment solemn, care ne oferă nouă, românilor, prilejul de a ne reafirma atașamentul față de valorile și principiile care au stat la baza statului român modern. Versurile poemului patriotic 'Un răsunet', scrise de Andrei Mureșanu și intonate pe acordurile melodice create de Anton Pann, au reprezentat întotdeauna un îndemn la libertate și o chemare la unitate a tuturor românilor pentru a obține suveranitatea națională", afirmă Iohannis, conform Administraţiei Prezidenţiale.

 

El amintește că Imnul Național al României, devenit oficial în 1990, a fost cântat pentru prima dată în contextul "efervescenței revoluționare din 1848, iar apoi în momente cruciale din istoria țării, în Primul și Al Doilea Război Mondial, în timpul Războiului de Independență și la Marea Unire din 1918".

Iohannis arată că, în prezent, valoarea imnului este consacrată de Constituția României ca simbol național, alături de drapelul tricolor, stema și sigiliul statului.

 

" Deșteaptă-te, române! este un catalizator al coeziunii naționale și sociale, iar prin spiritul mobilizator și energia transmise, Imnul reprezintă chintesența eforturilor depuse pentru atingerea obiectivelor majore ale țării noastre, de a construi o Românie puternică și prosperă în Europa și în lume. În zi de sărbătoare, vă îndemn să onorăm acest simbol național și să îl intonăm cu mândrie, ca gest de solidaritate, afirmându-ne identitatea națională, unitatea și patriotismul. Cinstim, totodată, memoria celor care au contribuit la consolidarea statului român și transmitem respectul nostru față de trecut. Fie ca 'Deșteaptă-te, române!' să răsune de cât mai multe ori și să ne fie mereu călăuză pe drumul devenirii noastre! La mulți ani, România! La mulți ani Imnului Național!", conchide preşedintele.

 

 

Ziua Imnului Național, sărbătorită în ambasade, oficii consulare și institutele culturale 
 

 

Ambasadele, oficiile consulare și institutele culturale românești din străinătate organizează, sâmbătă, ceremonii prilejuite de Ziua Imnului Național, alături de acțiuni de promovare a tradițiilor și identității culturale românești, consolidând astfel legăturile cu comunitățile de români din țările gazdă, informează MAE.

 

Unul dintre simbolurile naționale consfințite de Constituția României, alături de stema țării, sigiliul statului, Ziua Națională și drapelul tricolor, Imnul 'Deșteaptă-te, române!' dobândește o semnificație aparte în activitatea diplomaților români, intonarea sa în străinătate constituind un moment solemn și un motiv de mândrie, fie că este vorba de o vizită la nivel înalt, o ceremonie oficială, un eveniment de marcare a Zilei Naționale sau o victorie românească într-o competiție sportivă.

 

Această dată dobândește semnificații și mai vibrante, de omagiere a sacrificiului eroilor români, în contextul pregătirilor actuale privind celebrarea, în 2018, a Centenarului Marii Uniri", se arată într-un comunicat al MAE.

 

Ambasadele, oficiile consulare și institutele culturale românești din străinătate organizează evenimente și ceremonii de marcare a Zilei Imnului Național, alături de acțiuni de promovare a tradițiilor și identității culturale românești, consolidând astfel legăturile cu comunităţile de români din țările gazdă.

 

Ziua de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României — "Deșteaptă-te, române!", simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

 

La 29 iulie 1848, "Deșteaptă-te, române!" a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

 

La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic "Un răsunet" de Andrei Mureșanu, publicat în numărul din iunie-iulie 1848 al suplimentului "Foaie pentru minte, inimă și literatură", pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al versurilor l-a determinat pe Nicolae Bălcescu să numească acest imn "o adevărată Marseilleză românească".

 

Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, "Deșteaptă-te, române!" a fost ales, imediat după decembrie 1989, Imnul Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991
 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22