Academia Sighişoara a ajuns la a 24-a ediție

Fara Autor | 30.07.2017

2017 / 08 / 01

Pe aceeași temă

Ajunsă la a 24-a ediție, Academia Sighișoara își redeschide porțile, în perioada 1-14 august 2017, pentru a-i găzdui pe profesorii și artiștii invitați și tinerii învățăcei înscriși la cursurile școlii de vară, și pentru a prezenta publicului larg o serie de evenimente muzicale de înaltă ținută artistică. 

 

Academia Sighișoara este un festival internațional pentru tineri muzicieni din întreaga lume. Un loc de întâlnire și dialog, o platformă de artă contemporană, aducând la un loc tinere talente și mentori de calibru internațional. Academia Sighișoara a fost înființată în 1993 de violonsitul elvețian de origine română Alexandru Gavrilovici împreună cu flautista elvețiană Heidi Indermühle. Ceea ce a început ca un curs de măiestrie modern pentru studenții muzicieni din Elveția și România în ambientul romantic al cetății Sighișoara, a devenit curând un important festival de muzică, atrăgând atenția mass-mediei internaționale. Academia Sighișoara începe în mod tradițional pe 1 august, Ziua Națională a Elveției; cursurile de măiestrie, atelierele interactive și work-shop-urile sunt organizate pentru tineri muzicieni între 2 și 13 august; fiecare zi a festivalului încheindu-se cu un concert susținut de profesorii și artiștii invitați ai academiei de vară, iar în ultimele două zile de festival studenții urcă pe scenă cu reprezentații solistice, camerale și interpretarea în premieră a lucrărilor clasei de compoziție.

 

În 2017, 18 mentori din țări precum Elveția, Germania, Austria, Canada și România, alături de 16 artiști din Spania, Elveția și România, și un ansamblu de muzică tradițională românească vor susține pe de-o parte cursuri de măiestrie și ateliere la disciplinele compoziție, canto, pian, fortepiano, vioară, violă, violoncel, contrabas, harpă, clarinet, muzică de cameră și tehnica Alexander; iar pe de altă parte concerte în fiecare zi a festivalului. Sunt așteptați peste 60 de cursanți din întreaga lume, 6 din aceștia fiind bursieri români pentru merite deosebite.


Fiecare ediție a festivalului vine cu un program muzical total nou față de ediția precedentă. De asemenea, în fiecare an este propusă o nouă activitate sau idee, care, dacă se validează, devine o practică. Astfel sunt concertele omagiale (cu tematică diferită în fiecare an); cursul de tehnica Alexander (inaugurat în anul 2014 - și de un real succes de atunci); sau cursul de forte piano (inaugurat în 2016). La ediția din acest an, noutatea constă în realizarea unui ciclu de compoziții de către tineri compozitori români în cadrul concertului Muze sau Zâne? și concertul de muzică tradițională românească susținut de ansamblul Icoane.

 

Pentru melomani, în fiecare seară, organizatorii festivalului-școlii de vară, propun concerte cu tematică variată. Ediția din acest an celebrează compozitorii Sándor Veress și Dinu Lipatti, compozitori legați prin naștere de meleagurile românești, dar care și-au atins desăvârșirea artistică în patria adoptivă - Elveția. Alexandru Gavrilovici, directorul artistic al școlii de vară, surprinde esenţa evenimentelor artistice: „Cu Ansamblul Icoane sau Opera în Cetate prezentăm alături de arta cântului românesc tradițional și arta vocală din contextul teatrului liric. Un patrimoniu imens de capodopere muzicale ale muzicii ruse este ascuns încă publicului. Adevărate bijuterii muzicale vor fi prezentate în seara cu muzică rusă. Pianoforte, harpa, instrumente originare vor fi de asemenea prezente în repertoriul specific acestora. O întâlnire muzicală la nivel înalt este garantată de Benjamin Engeli împreună cu Cvartetul Arcadia. Clasa de compoziție va realiza proiecte muzicale care vor fi puse față în față cu ciclu de lucrări camerale Las Musas de Andalucia de compozitorul spaniol Joaquín Turina. Un capitol esenţial al cursurilor Academiei Sighişioara îl constituie muzica de cameră. Sub îndrumarea artistică a domnului profesor Vladimir Lakatos, se întrupează programe cu sens profund, chiar filozofic. Concerte în care maeștrii evoluează alături de discipoli sunt o tradiție și caracteristică a Academiei  Sighișoara. Acestor concerte vor urma concertele finale ale studenților, îndrumarea acestora către luminile scenei fiind obiectivul principal al Academiei Sighișoara.”

 

Intrarea este liberă la toate concertele.

 

Programul este disponibil la www.academia-sighisoara.com.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22